Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Пералнята започна да стърже и тропа.Свалих задния капак и горния плот,разкачих гумените съединения за водата,кабелите на елмотора,амортисьорите,гумения уплътнител между казана и люка,свалих укрепващи планки под задния капак.Повдигнах и откачих казана от пружините и внимателно го извадих извън коша.Свалих ремъка,ремъчната шайба, елмотора,тежестите и скобите по средата на казана и така се отдели предната му част.Избих оста и барабана се отдели от задната част на казана.От вътрешната страна се видя как барабана е трил ,а в леглото на лагерите видях как е износен семеринга и части от счупения вътрешен лагер,които извадих.Оста беше износена от търкане и ръждясала.Задния лагер се въртеш трудно и задържаше.Свалих и нагревателя,който беше протрит до реотана му.
На следващия ден купих лагерии семеринг,в сервиз за перални ми помогнаха за поправка на оста,като преди това разпробих кухите нитове с които барабана се държеше към трилъчевия фланец.Купих нагревател,амортисьори,гумения уплътнител към люка,болтове и гайки от неръждавейка М10 и след почистване на местата където лежи трилъчевия фланец,лагерните легла и казана, започнах сглобяване .Сглобих фланеца и барабана,,набих лагерите и семеринга и сложих оста на място.Монтирах ремъчната шайба и я стегнах,за да не се изважда оста.Похлупих и предната част на казана и съединих с пружинните скоби.Монтирах амортисьорите,гумения уплътнител и скобата му,нагревателя,тежестите,вкарах в коша и закачих на пружините.Монтирах елмотора,ремъка,амортисьорите закачих на местата им,гумените съединения на водата и скобите им и я пробвах дали върти.По натам закачих плота и задния капак и остана за водна проба.Една вечер като намерих помагач я качих в апартамента и я пробвах,като при наливането протече и се оказа че не съм закачил едно гумено съединение.Подсушаване и пак проба.На следващата вечер изпрах моите работни и други дрехи,които ползвам дома и така започна редовната експлоатация.
Ето и снимки от ремонта,може да не са точно по реда на написаното.

http://www.snimka.bg/album.php?album_id ... 1&photo=25
Велик си!!!!
от shotik » вт апр 15, 2008 11:49 pm
Благодаря за комплимента,но по скоро се оприличавам на всеки сръчковец у дома,на който го сърбят ръцете за работа.
здрасти, наложи се и аз да правя подобен ремонт ,значи не ги бива много тия перални ,вярно че аз си го правих ,ама новата ос + семеренги и лагери ми дойде 50-60лв ,нагревателя не го сменях ,щото не беше пострадал....
Браво за ентусиазма! Моята WHIRPOOL също трака като трактор, а като започне да центрофугира, все едно излита самолет!
Няма самочиствието сам да я оправям. На теб колко време ти отне?
daniench, каза 50-60лв, а при теб?
ами 2 дена я борих , не е толкова сложно ,слагаш да легне напред и
от задна страна всичко се изважда ,избиваш старите лагери и оста ,
в магазина за резервни части купих готов комплект лагери,семеренги ,ос с фланец + 3 болта с гайка от неръждавейка (те са в комплекта) и на другия ден ги зглобих.за сега 2 години от тогава да чукна на дърво....
Това упражнение наскоро го правих с Перла-73, купувана 75-а година :cool: Състоянието и беше в пъти по-добро от това на показаната пералня. Смених само коксовия лагер, лагерите, уплътнението на казана, програматора и пооправих малкото появила се ръжда.Очевидно преди години нещата са правени доста по-добре. Сега след 33 години работа пералнята работи пак като нова :). Е, най-вероятно това лято ще купя нова, но не исках тази да си ходи когато тя си реши, а когато аз реша :cool:
Аз също съм разглобил един WHIRPOOL за лагери,но пералнята е права с горно пълнене и два лагера.
Не мога да намеря лагери с ВЕмеринги,едни гумени щуротий които се плъзгат по огледална пластина ,невъзможно е да избиеш лагера без да нарушиш цялоста на огледалната пластина.
Търся от някъде да купя лагери за нея с вемерингите, майстора ми каза че трудно се намират.
от shotik » пон фев 02, 2009 8:14 pm
http://www.nikelectric.com/
Това е сайта на магазин в София ,откъдето купувах частите.Разгледай дали има лагери и семеринги и ако трябват и други неща ,обади се на телефона и ако ги има ,ако желаеш да ги купя и да ти ги пратя по куриерска служба която ти е удобна.
Ако имаш размерите на лагери и семеринги ги напиши ,в квартала ни има добър магазин за тях и пак с куриер да ти ги пратя.
За повече инфо ,пиши на лични.
Писах веднъж, но явно не съм го записал. Дано не се повтарям, все пак.
Имам Whirpool 2288/3 (с горен люк). Доста се разтрака при центрофугиране напоследък. След бърз прочит на предложенията до тук и две безрезултатни отваряния на пералнята реших, че ще е от амортисьорите. Първо балансирах добре. Отскочих до споменатия от колегата магазин на Никелектрик. Веднага ми подадоха двата амортисьора /казах номера/. Отворих за 3-и или 4-и път пералнята и заоглеждах как да сваля по-лесно старите. Тогава забелязах, че долният край на новите съвпада, но горния ...... ц, ц, ц. Почудих се известно време и докато се борех да сваля старите, с тайната задна мисъл, че ще успея да префасонирам новите според заложеното окачване ми дойде идеята да ползвам долната час на новите, с горната на старите. Т.е. само вътрешната част /"тръбичката"/ ще бъде нова. Измерих - еднакви размери. Свалих долната част и ми дойде трета идея, след като я поогледах "на светло". Нямаше как това засъхнало и леко лепкаво тяло да се движи нормално в горната/външната част на амортисьора. Т.е. старият амортисьор не беше "омекнал", а си беше живо дърво, в сравнение с новия. В бързината, дори не зачистих тази тръбичка, а направо отгоре нанесох фина смазка и монтирах обратно. Въпреки калпазанското изпълнение /мисля още утре да поправя това/ вече пуснах три перални и .... резултатът надмина очакванията ми. Шума при въртенето е значително под досагашния /капнах масълце и на някои по-лесно достъпни въртящи връзки/, а цетрофугирането е почти удовлетворително (доста по-добро от довчерашното).
Според мен, първо е добре да се провери балансирането откъм крачетата и после състоянието на амортисьорите. Като им гледам "устройството", поне на моите няма какво друго да им стане, освен да затегнат от засъхналите, замърсени остатъци от смазка.
Успех на всички!
Изненадах се като видях заглавието на моя тема и като видях датата ,правя сметка,че четири години и половина моята перална си работи отлично,надявам се и на всички ,на които им предстои такова нещо ,да имат успешен край с ремонта !
Браво на отличника =D>
Поздравления "shotik".Не е лесна работа за неспециалист.
От друга страна-защо не?Като си имаш акъл и сръчност е възможно.

Аз лятото извиках доверения майстор на майка ми в Русе да оправи чисто новата пералня.
Оня отвори панела отпред погледна платката и отсече-изгоряла е-ще струва 180- 200лв.
Абе майсторе-изправна пералня на старо струва толкова.
Тогава ще взема панела и ще се опитам да се вместя в рамките на 70-80лв.
Нищо няма да правим-ето ти 15лв за идването и го изпратих.
Отвих пак 4-те болта,извадих панела на управлението с платката,извадих я
и какво да видя-една пишка като капачка на химикал свързваща копчето с платката паднала.
Наместих я сглобих и готово.
За 15 минути.
Така,че каквото можем сами ще си оправяме,че е криза и деня на майсторите година храни.
Сега ще скочат-бас ловя.

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Ремонтирай сам”