Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Здравейте майстори и бъдещи такива.

Търсих отговори на моите въпроси във форума, но не намерих(може да съм ги пропуснал).
Надявам се за в бъдеще, ако някой има същите въпроси лесно да намери тази тема с търсачката ;)

Всеки, който има какво да каже по темата или да пита, може да пише, но се надявам на изчерпателен отговор от n_a :respekt:

Както се вижда от заглавието, въпроса ми е "Как се поставят битумни керемиди". По-конкретно - на руло, не на формички!
Прочетох тази тема http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... c&start=15 но не ми стана ясно.
Ремонтирам част от покрив. Свалих старите керемиди и пръста под тях - сравнително стара сграда. Долната половина на покрива я повдигнах като махнах старите греди и ламперия(дъски) и сложих нови.
Направих се на майстор и сложих битумни керемиди на руло(Изола Петров), но направих глупава грешка. Повърхността под керемидите в долната част не беше гладка - има дъски с по-голяма дебелина, а в горната част на покрива дъските са с голямо разстояние м/у тях(старото оригинално изпълнение). Още в момента на слагането на рулата забелязах, че не са поставени добре. Грунд не съм слагал. :| Нагрях рулата с пистолет за горещ въздух на местата за припокриване и в краищата(в страни). На местата за припокриване на лентите, поставих ламаринени ленти и върху тях забих гвоздеите.

Това е. Сам виждам какво съм направил, а и след слагането на керемидите прочетох информация в интернет и осъзнавам грешките си.

Сега мисля да поправя грешките си, но ми трябва помощ от по-знаещите :)
Купих си OSB-3 плоскости, но за керемидите не съм сигурен, какво да взема. Битумни керемиди(рула) на коя фирма, какъв грунд(колко) и най-вече точни обяснения за полагането им.
Доколкото разбирам имало самозалепващи се и други. Трябва ли да се нагряват(можели с пистолет за горещ въздух) или не трябва.

:idea: А какво мислите за това да сложа OSB плоскостите върху вече неправилно сложените керемиди и отгоре новите керемиди? Или иначе казано греди, ламперия(напречни дъски), неправилно сложени керемиди(руло), OSB плоскости и най-отгоре нови керемиди(руло). Чудя се дали ще има недостатъци :? освен по-голямата тежест.

Ако се сетя за още нещо ще пиша и благодаря предварително :)
teoto - специалист
А тук погледнал ли си?http://www.mkmgrup.eu/index.php?mPath=103 Аз съм с такива и се поставят много лесно, но повърхността трябва да е равна. OSB след това грунд, мушама и отгоре битумните керемиди. Ако те интересува мога да кача снимки.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Ако сложиш OSB-то върху битума, ще получиш по-добра хидроизолация. Сам си се сетил, че става по-тежко. Сметни си грубо дали конструкцията ти ще издържи.
Както сам си установил, битумните материали изискват плътна и равна основа. Инак по ръбове и дупки провисва и се къса.
Има рулони които изискват загряване, има и без. Има промазани откъм опакото с битумно лепило, има и без.
Не мога да препоръчам марка - от няколко години съм далече от тези продукти.
Но принципно, битум, с текстилна оплетка и минерална посипка. Липсва ли някой от тези съставки, то керемидата е само замажи очи.
За да навие производителят рулото, покрива керемидата с найлон - за да не залепват пластовете. Заради този найлон е наложително да се ползва горелка. Газова. На подготвения (изравнен, пометен) покрив, в долния край, се слага рулото. Да провисва от стряхата за водобран. За разлчните дебелини и производства е различно колко (5-15см).
След това с горелката се нагрява (скорост на движението и сила на пламъка - опитно). Целта е да изгори найлона и да омекне повърхностният пласт битум. С крак се търкулва рулото и така през 5-10-15 см в зависимост от сръчност (и други работи) до стигане на отсрещния скат. Режем, обръщаме рулото, застъпване с 10% и отново.
Странното е, че качествените вносни битумни материали си идват с подробни инструкции и нямат нужда от помощни материали, а нашенските, които са най-разнообразни даже в рамките на една партида и определено имат нужда и от подложно лепило и от допълнителна посипка, са без дума обяснение.
За улами, капаци и било май няма нужда от обяснение. Принципът си е като на всеки покрив, по-високото ляга върху по-ниското.
panalov - специалист
Видеоклип за поставяне на битумни керемиди

http://www.armormat.com/bg/s_video.php

Тема "Как се поставят битумни керемиди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: