• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
За добро или за лошо преди няколко дни сменихме дограмата. Избрахме си PVC WP, с К-стъкло и стъклопакет 4/5 мм. Прозорците са два западни и един южен. Сега проблема е какви щори да поставя? Съжалявам, че не си поръчахме вградени в стъклопакета :sad: ... късно е вече.
Пред тези прозорци нямам тераса, която през лятото да прекрива част от слънчевата светлина.
Сега раздвоението ми е м/у хоризонтални и вертикални щори (външни не искам). Кои ще са най-практични за моя случай? Моля, дайте ми съвет какво да избера!
Да си призная доста се порових в нета и нищо не можах да открия като за и против.
Хоризонталнитеса по практични,тъй като се поставят на крилата и не пречат по никакъв начин при отваряне.
Хоризонталните събират прах,но и аз мисля,че независимо от това са по-добри от вертикалните защото светлината се регулира по-добре. Има и други щори на руло но нищо не знам за тях.
Без да давам мнение, кои щори са по добри искам да споделя с вас, какви си сложих в нас.
Тези дни, майка ми направи пролетно почистване в нас и взе да
изпере пердетата в хола. За една година не знам, дали можете да си
представите, колко тютюн се беше напоил в тях :shock:
Бяха станали мръсно жълти. В течение на разговора ни как, аз трябва
да пуша по малко и т.н. ми се роди идеята да си сложа щори.
Дори не знаех, какви да взема. Веднага отидох в "Бриколаж" и там сред
избора, който имат, аз си избрах хоризонтални, дървени щори с цвета
на секцията ми. Взех дървени, а не алуминиеви, защото дървото
създава, повече уют от алуминия.
И да ви кажа сега не съжалявам. Сложих си ги и ми е доста
комфортно с тях. Хем не събират пушилка, колкото пердетата, хем
вечер, мога плътно да си затворя прозореца от любопитни погледи,
хем са дървени в цвета секцията и ми създават приятно усещане за уют.
И тъй като, аз всичко снимам, съм снимал и новите си щори :-D . Ето ги и тях:

Изображение

Изображение

Изображение
Имали сме 8 години хоризонтални щори. Голяма проклетия е почистването им - все едно всичкия прах там отива.
Вертикалните много навяват усещане за офис - не мисля, че е уютно и вкъщи да има такива.
Преди 1 година си сложихме на новата PVC дограма Руло щори с водачи. Много сме доволни, защото има най-различни материи. Те са специално разработени с тази цел - не задържат прах, не прогарят от слънцето и не избеляват. На мен най-много ми хареса, че при плътно спускане не се затъмнява напълно, защото при нас проблемът идваше не толкова от слънцето, колкото от прекалено близка сграда.
Има и много атрактивни плисе щори, но не ни харесаха цветовете на перящите се варианти. Сега може и да има разнообразие.
Ами то ако ще е "усещане за офис", на мен хоризонталните алуминиеви ми създават същото чувство, защото и те се използват масово по офиси, както и вертикалните. Това, което ме впечатли обаче е, че един и същ прозорец изглежда визуално по обемен с вертикалните - поне при наши съседи така се получи след подмяната на старите хоризонтални щори..... :wink: Това, което мога да споделя е само, че тези хоризонтални алуминиеви се чистят ужасно трудно, особено по-тъмните разцветки "трупат" страшно много прах....а тънките въженца и водачи, които ги свързват дори и след пране не се почистват :?
То и ние 6 години бяхме с хоризонтални щори. И на мен ми налъхваше на офис та за това си поставихме и перденце с рязана бродерия. Веднага се забелязва домашният уют. Проблема идва от това, че като решавах да мия щорите на мъжа ми лошо му ставаше (нали той трябва да ги сваля...). Накрая съвсем му прилошаваше, когато се трябва да ми помага при гладенето на перденцето, а то е само 9 метра дълго и 2,80 м. широко :-D .
Иначе съм доволна от хоризонталните щори. Достатъчно ми затъмняваха. Поддръжката на вертикалните е много по-лесна. Притеснява ме това, че вечер могат да прозират :? пък живея в къща на оживена улица.
Ще има homegrown видео :-D . Поздравления за къщата.
Имам външни ролетни щори някои знае ли как се сменя въжето за сваляне и вдигане на щорите
Трябва да разглобиш кутията отвън, за да имаш достъп до ролката. Като го направиш ще видиш къде влиза въжето и къде е завързано. Много е лесно и веднага ще ти стане ясно. И внимавай, особено ако си на по-горен етаж.
Мод,благодаря ти,ще пробвам!На терасата ми е ,така ,че няма страшно! :)
velsi написа:Трябва да разглобиш кутията отвън, за да имаш достъп до ролката. Като го направиш ще видиш къде влиза въжето и къде е завързано. Много е лесно и веднага ще ти стане ясно. И внимавай, особено ако си на по-горен етаж.

Ролката трябва ли да я сваля и лесно ли се маха? :?:
И на мен хоризонталние са ми офисни. Но пък вертикалните текстилни как се перат?
В единя апартамент сме с дървен стъклопакет и съм решила да сложа хоризонтални щори в същия дървесен цвят. Та въпросът ми към СХЛ е кое е по-добре, дървени, или алуминиеви с дървесна шарка. Дървените не измятат ли, а на алуминиевите люпи ли се боята?
Vania76 написа:Ролката трябва ли да я сваля и лесно ли се маха? :?:


Зависи. Ако имаш достъп до отвора, през който минава въжето, не е нужно да я махаш. Понякога се маха лесно, понякога не чак толкова. Зависи от конкретното изпълнение на щората.
Роло щори не е ли добър вариант?
Цветове всякакви, не събират прах и не ги ползват много- много в офисите :) .
Изображение
А какво ще кажете за външни хоризонтални щори? Знам само,че не се произвеждат в България. Виж тук:http://photo-zona.net/index.php?APP_ACTION=DISPLAY_IMAGE&ALBUM_ID=18624
mavro написа:А какво ще кажете за външни хоризонтални щори? Знам само,че не се произвеждат в България. Виж тук:http://photo-zona.net/index.php?APP_ACTION=DISPLAY_IMAGE&ALBUM_ID=18624


Май само една единствена фирма ги прави в БГ (или ги внася и монтира), но сега не ми е линка под ръка. Пък и май правят само административни сгради.
Така или иначе за монтажа на такива щори трябва да е помислено още като се прави дограмата, иначе ще си виждаш всичките чаркове отвътре ...
Сложна системка си е. С Двигател и с механизъм минаващ през дограмата ... някой с дистанционнио управление.
В офиса сме с такива е мега удобно. Имат си сензор за вятър - ако е силен се прибират. Имат и опция със сензор за осветеност сами да се нагаждат така, че в стаята да е еднакво светло посотянно.

За цени обаче идея си нямам.
Всеки случай като стигна до там ще търся варинат да си сложа предполагам.
Определено щорите са доста добро решение,точно защото не е нужно да се перат толкова често,колкото пердетата ( особено ако се пуши в помещението ):-D.
Различните видове имат различни преимущеста.
Руло щората,се монтира на самия прозорец,което позволява и едно семпло перде отпред например :wink: Платовете са антистатични,като има и видове,които позволяват пълно затъмнение - плата е гумиран.
За хоризонталните щори е необходимо по-често почистване,защото ламелките им са алуминиеви :roll: Но също позволяват и перденце,за любителите на този стил.
А вертикалните щори не са чак толкова офисни,когато са в дома
:-D заместват идеално пердето,както и другите видове щори,перат се,платовете им са антистатични,има голям избор на платове и цветове.
Аз си сложих преди година в кухнята вертикална щора.Много съм доволна,въпреки че много хора не ги предпочитат за кухня.Механизмът не е мръднал,платовете също.Взех си я от Камакс - ето и сайта за тези,които се интересуват - www.kamax.bg.
Предпочетох ги,защото са фабрика и съответно както качеството на монтаж и изработка,така и цените им са доста по-добри.
Скоро мисля и в детската да слагам - ще пусна снимчици тия дни и на тази в кухнята ;)
Що ли ми звучи като съвсем обикновена реклама? Кого се опитваме да излъжем?
Аз работа с тех /дистрибутор/ но ще кажа и един от минусите на вертикалните, като радиатора ти е под прозореца и се гонат ламелите, клатат се неприатно.
  • 1
  • 2

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Полезни съвети”