Много интересна и все по-често дискутирана тема.
Здравейте. Някой правил ли е сух под в баня върху неравна плоча? Ако да нека каже как и да прати инструкции и снимки, че не открих.
В брошурата на Кнауф за сухи подове има само един разрез за връзка със стена в мокро помещение, на който се виждат че е сух под и отдолу под плочките са сложили "Уплътняване, например Флехендихтбанд". Дали имат в предвид хидроизолационна мебрана върху цялата площ с Видифрора, а ако "не" дали това може да е решение при течаща вода? Според Крум хидроизолацията ще е достатъчна.
Другия въпрос е с посипката - какво става като се слегне с 10% на ъглите? Или изравняването да е с Кнауф ЕПО-Лайхт, ако има такава на пазара тук изобщо?
prascho - майстор
Крум е правил сух под в баня. Зависи дали частта на банята със сухия под ще ти бъде под наклон /наличие на сифон/ или ще ти бъде равна. Но и в двата случая ми се струва по удачно да направиш сухия под хоризонтален. Технологията на поставяне ти е ясна. Тези 10% слягане ако работиш с посипка на Кнауф ще ги вземеш под внимание. Ако използваш керамзит Тани доколкото спомена преди време изказа мнение, че при него уплътняването не е в такива граници.
Втора фаза - поставяш дълбокопроникващ грунд.
Трета фаза - ако пода ще ти е равен, директно поставяш хидроизолация.
Ако пък ще има сифон ще трябва да направиш наклони.

Прикачен файл

suh_pod.jpg
suh_pod.jpg (78.38 KиБ) Видяна 7510 пъти
крум - специалист
При мен сухия под е в сухата част на банята. Т.е. частта с паркета.
Благодаря ти prascho. Както Крум правилно отбеляза при него е върху "сухата" част на банята. Основното ми притеснение идва от наличието на пукнатини при гипсокартона и евентуалното протичане към посипката. Другото ми притеснение идва от факта, че посипката на Кнауф се сляга. За керамзита също го мислих и ако там има по-малко слягане е О`к щото аз не търся топлоизолация с посипката, която между другото ще постигна с по-дебел слой Фибран (Круме мерси за добрата идея).
Сега изникна нов вариянт - сух бетон (пясък + цимент и без вода). Това е на принципа на бетонните блокчета. Такава посипка изсъхва бързо. Остава единствено въпроса да се подсигури импрегнацията на гипсокартона. Аз съм склонен да се доверя, че хидроизолацията ще издържи през годините и няма да се напука щото е еластична, но все пак ми се искаше да чуя опит и мнения и за полагане на мемрана между гипс-картона и плочките. Дето се вика няма лошо да се подсигурим допълнително :wink:
prascho - майстор
Дали ти е ясна последователността на СМР дейности в банята :?: . Впрочем колко килограма си? Някой член на семейството над 150 кг ? :)
крум - специалист
Слягането на аквапанела няма защо да те притеснява - той се сляга и набива докато слагаш гипсфазера върху него. Вчера, докато чистех тавана, намерих една кофичка аквапанел и съм ти я приготвил да видиш материала и за какво иде реч. Като го смачка в шепа, той веднага се степва. Като си раздвижиш ръката и пак става на гранули.
prascho написа:
Дали ти е ясна последователността на СМР дейности в банята :?: . Впрочем колко килограма си? Някой член на семейството над 150 кг ? :)
Мисля си че ми е ясна - правил съм баня. Колкото до килограмите за сега няма никой такъв, но не се знае - семейния живот е пълен с изненади :lol: Въпроса е дали и хидроизолационна мембрана ще издържи с времето. Примерно ако се сложи и текстилна основа при измазването й. Иначе се убедих, че слягането няма да е проблем за фугите в ъглите.
Накратко: След консултации със специалисти в областта на сухото строителство стана ясно, че сух под в банята е възможен, но не е за препоръчване, ако ще има течаща вода/сифон. Аз лично приложих системата на Ардекс със бързосъхнещи цименти. Малко скъпи, но като цяло колкото с аквапанел посипката. При тяхната система вместо посипка за изравняване се използва стиропорен гранулат и специален цимент за това. Тръбите се полагат на това ниво. Отгоре се прави замазка пак със бързосвързващи цименти - единия е готов на следващия ден, може да сложите дори и паркет - абсолютно суха е замазката. Аз разбира се побългарих системата понеже бързах и нямах време да намеря гранулат и турих перлит - пак стана доволно за повдигане на нивото и доста по солидно от посипка - може да се ходи по него.
Ако някой, някога реши да пробва със сух под бих го посъветвал да наблегне на хидроизолацията - да комбинира цяла мембрана с допълнителна хидроизолация по краищата.
ribnikolaevi - майстор
Би ли споделил кой точно продукт на Ардекс си ползвал?
$64EN - специалист
крум написа:
При мен сухия под е в сухата част на банята. Т.е. частта с паркета.
круме мен много ме заинтересува с тази твоя баня :) пусни някоя снимка да я видиме

Тема "Сух под в банята - възможно ли е изобщо?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: