• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fukarata - напреднал
Здравейте,

живея в апартамент строен около 1974 и му дойде времето за сериозен ремонт като едно от първите неща е електро инсталацията (или водопровода, не мога се да определя точно :) ).
Преди да намеря този чудесен форум си мислех, че трябва да се преработи цялата - кабели, табло, къртене на стени и т.н. забавления. Сега имам надежда...
След като почетох научих за кабели, сечения, заземявания, ДТЗ-та и др. интересни неща.
Вчера реших да направя "пълен" оглед на инсталацията. Въоръжен с фазомер и шублер (за да меря сечение по пи-ер-квадрат) си начертах схема с всеки контакт, лапма и разпределителна кутия (може 1 или 2 да са зад мебелите, но основните ги хванах и дори разбрах логиката). Вече знам кой контакт на кой кръг е, както и сечението на магистралните проводници и отклоненията.
Кабелите изглеждат нормално - В апартамента има парно и ток е използван само за печка и хладилник. Дори предполагам, че в повечето контакти не е включвано друго освен прахосмукачка, ютия и телевизор за тия 30г от как е построен блока.

Бих искал да ви помоля да прегледате снимките и съжденията ми и да ми дадете коментар и препоръка какво да правя.
Накратко:
1. Цялата система е изградена с мостови проводници с 2 жила

2. Няколко проводника са зелени (бакър) около връзката в разпределителните кутии (снимките по-долу). Това проблем ли е? Има ли нужда да сменям връзките в кутиите или проводниците?

3. Имам 5 кръга
== 1-ви (наречен осветление на таблото) е изграден от 2.5мм магистрала с отклонения от 2.5мм до контакт и 1мм за лампи. Обхваща осветлението в хола и трапезарията, както и по 1 контакт в хола и кухнята
== 2-ри (наречен бойлер) 4мм, с отконения 2.5 за 2 контакта и 3-ти проводник, който не знам къде излиза (точно за бойлера вероятно, който никога не е монтиран и сигурно е в стената)
== 3-ти (контакти) 2.5мм, с отконения 2.5 за контакти и 1мм за осветление - с него е осветлението в останалата част от къщата и повечето оставащи контакти (общо 6 - в спалнята, децката и 1 в кухнята)
== 4-ти (усилени контакти) 4мм, с отклонения 2.5 за контакти, като има по 1 контакт от него във всяка стая, без кухнята за съжаление
== 5-ти (кухня) - директен 4мм проводник до кухнята. Контактът беше, предполагам, усилен - целия керамичен с 3 плоски пластини (фаза, и на един проводник нула и заземяване)

Това, което ме притеснява тук е кухнята. Там ще са най-много консуматори, а в момента излазите са само от слабите кръгове 1 и 3, които са с 2.5мм магистрали и разбира се 4мм проводник за печката. Липсва кръг усилени контакти, а вероятно бих искал и "бойлер" да е там (в апартамента няма бойлер и не мисля да слагам).
--Препоръчвате ли да на големия кръг "Кухня" с най-подходящия контакт да включа примерно печка, миялна и/или пералня? Какъв да е този контакт?
--Предполагам ще е добре да изкарам контакт и от "Усилени контакти"
--Някакви други идеи? (след малко ще отворя втора тема за ДТЗ)

Прикачен файл

20080607_1633_Koridor_Zapad_2_3_1.jpg
Бакър долу, кръг Бойлер 4мм
20080607_1633_Koridor_Zapad_2_3_1.jpg (50.75 KиБ) Видяна 5979 пъти

Прикачен файл

20080607_1635_Antre_Iztok_4_1.jpg
Бакър долу
20080607_1635_Antre_Iztok_4_1.jpg (46.98 KиБ) Видяна 5979 пъти

Прикачен файл

20080607_1636_Kabeli_Kabinet_Sever_3_1.jpg
20080607_1636_Kabeli_Kabinet_Sever_3_1.jpg (39.55 KиБ) Видяна 5979 пъти

Прикачен файл

20080607_1637_Trapez_Sever_4_1.jpg
Тука ще трябва да направя връзките както трябва. В кутията беше оставен керамичния елемент, с който са направени връзките на другите снимки
20080607_1637_Trapez_Sever_4_1.jpg (45.56 KиБ) Видяна 5979 пъти

Прикачен файл

20080608_1356_Trapez_Ug_4_1.jpg
20080608_1356_Trapez_Ug_4_1.jpg (57.08 KиБ) Видяна 5979 пъти
vlado0549 - специалист
СПОРЕД МЕН!!!, инсталацията ти е що годе добра.Трябва да се махнат розетките и всички връзки да се подновят.(зачистване и усукване на ново)За кухнята,бойлера и евентуално пералнята да се пуснат отделни линии.Печката да не е с контакт а с контактна кутия!!!ДТЗ НЕ Е задължително особенно ако няма малки деца.Според мен излишно оскапяване,НО ТРЯБВА ДА ИМА ИДЕАЛНО ЗАЗЕМЛЕНИЕ!!!
PCL82 - майстор
Като гледам снимките розетките са от по добрия модел с витове М4, а не от калпавите с М3,5. Въпреки това има повече, и по-дебели кабели от колкото могат да понесат. Те са разчетени макс за 2,5мм2, на практика може да поемат и 4мм2, но само ако е едно жило, а останалите са от 2,5мм2.

Въпреки всичко препоръчвам да подновиш възките. Кабелите на места са къси и усукването им би похабило резерва оставащ за бъдещи промени, затова може да се направят уши на всеки кабел и да се стегнат с болтчета М5 и шайби между всяко ухо.

Почернелият или кафеникав цвят на изолацията е от смрадливия импрегнатор на картонените кутии-не е проблем.

Ако ползваш усукване да е по-дълго и равномерно-не като това на снимката.

Добре е да промениш свързването на токовите кръгове в таблото-явно някой е променял нещо допълнително. Осветлението трябва да е само на отделен кръг(ове).
fukarata - напреднал
Кабелните уши са на снимката по-долу?
За всеки кабел ли трябва по 1 или може да се стегнат няколко кабела?
Трябва ли да ги запоявам или само се стяга (четох дългата тема за кабелните вързки и съответно съм съвсем объркан....).

Прикачен файл

CableUho.jpg
Кабелни уши
CableUho.jpg (19.19 KиБ) Видяна 5854 пъти
Милен - майстор
Това са кабелни обувки, използват се за многожични проводници, а твоите са едножилни 2.5 и 4кв. Кабелно ухо е когато самият кабел е огънат около винтчето.
Моето предложение е също да си стегнеш кабелите с болтчета М5 или М6 и шайби. Предварително си правиш кръгли уши в края на всяко жило, слагаш шайби и стягаш здраво. После изолираш с изолирбанд или най- добре със самовулканизираща лента. Хубаво е болтчетата да бътат с шестостенни глави и да стягаш с два гаечни ключа тип лула или звезда - става доста по-здраво отколкото ако се стяга с отверка.
PCL82 - майстор
Да допълня за ушите.Те се огъват по посока на часовниковата стрелка, така че като се стяга болта да затваря ухото, а не да го отваря, както би станало иначе.

Може да се окаже, че кръговете 1 и 3 за които пишеш че са с 2,5мм2 и захранват лампи и осветление никога не са били разделени на осветление и контакти , а са били комбинирани. Не е голяма беда, защото са два и имаш и усилени контакти. Тези два кръга можеш да защитиш с 16, макс. 20А предпазители и да разполагаш с една прилична мощност. Би ти стигнала и за пералня. За пералнята и миялната ако не смяташ да прокарваш нови кръгове, можеш да ги вържеш към бойлера, или към 1 или 3.Към кръга за печката може да вържеш няколко контакта на работната площ. Така се практикуваше до скоро, но вче ги разделят заради по-мощните уреди. Всичко зависи от навиците при готвене и уредите които възнамерявате да сложите. При мен в кухнята е само един кръга за печката и контактите на плота, защитен с 16А автоматичен предпазител и досега е изключвал само порди късо. Причината е че големите мощности се черпят за много кратко време <1час.
fukarata - напреднал
Мисля, че никога не е правен ремонт и така са били оригинално.

Още не съм приключил четенето за ДТЗ, но мисля, че мога да сложа ДТЗ-та дето са за компютри на 1,3 (кръговете с осветление и повечето контакти, с 2.5 сечения), и стандартни 30мА за усилени, кухня и бойлер.
ribnikolaevi - майстор
PCL82 написа:

Въпреки всичко препоръчвам да подновиш възките. Кабелите на места са къси и усукването им би похабило резерва оставащ за бъдещи промени, затова може да се направят уши на всеки кабел и да се стегнат с болтчета М5 и шайби между всяко ухо.
А има ли такъв готов продукт, някаква рамка от изолационен материал, от която стърчат шпилки с достътъчна дължина, за да може да се закачат по няколко кабела на всяка шпилка? Между самите шпилки също би трябвало да има изолационна преграда.

Някой знае ли за подобен продукт и ако да, как се казва, откъде може да се вземе. Иначе се сещам за едни изолационни плочи от някаква смола, които могат да се пригодят вероятно. Но ако има готово нещо, бих предпочел да си купя.
bdz43r - специалист
ribnikolaevi написа:
А има ли такъв готов продукт, някаква рамка от изолационен материал, от която стърчат шпилки с достътъчна дължина, за да може да се закачат по няколко кабела на всяка шпилка? Между самите шпилки също би трябвало да има изолационна преграда.
Шпилкови клеми. Керамична или бакелитова основа с различен брой шпилки.
Използват се често в клемните кутии на ел. двигатели.
Justy - майстор
В първи и трети кръг имаш смесване на осветление и контакти. По принцип осветлението на целия апартамент трябва да е самостоятелен кръг. За кухнята 4 кв. мм. са достатъчни. Виждам лека сулфатизация по проводниците, но е възможно да е от стара влага. Както ти казаха колегите - всички връзки наново.
  • 1
  • 2

Тема "Инспекция на електроинсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: