• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Tisho - специалист
Колеги преди малко прочетох в един форум ето това. Един съвет към ползващите перални машини.
Категорично е доказано че Калгона е вреден за пералнята--Собствен опит и опита на всички колеги.Невероятно единодушие по-този въпрос.
Какво ще кажете по въпроса дали вреди или не калгона на пералнята,защото преди 1,5г.си купих пералня за 700лв и постоянно слагаме калгон и ако заради него се повреди нещо сигурно ще искам да убия някой най вече този от рекламата а между другото в Стара Загора водата е много варовита и ако някой даде съвет с какво да го заменя тоя калгон ще съм много благодарен
Palawnik - специалист
1. Рекламата на калгон е изключително непофесионално направена. Вероятно на консултанта китайския и електротехниката са му били на едно ниво.
2. Едно гумено съединение струва 20-30 лв. с ремонта да стане 50-60.
Тук има една сметка. Според мен е малко пресилена, но може и сам да си я направиш.
http://sulla.blog.bg/viewpost.php?id=45378
Колко калгон използваш седмично, колко струва и за колко ще си изплатиш пералнята.
Според мен, ако си събираш паричките които ще дадеш за калгон, след 2-3 години ще си купиш нова пералня.
Тук някъде из форума имаше една статия за калк-а виж какво съдържа и реши дали искаш да бъде после по дрехите ти.
bjohnev - специалист
Тука в Берлин водата също е адски варовита, толкова че по измитите чинии остават бели петна от калк. Аз като човек, който не се поддава на реклама, от 4 години си ползвам от най-ефтиния анти-калк продукт за перални и никога не съм слагал Калгон. Пералнята си е в перфектно състояние и още дълго ще живее...

А темата за калка я пуснах заради друго, защото често се бърка лимонтозу-то с лимонена киселина ;-)
rusev - специалист
Голяма част от перилните препарати имат антикалк препарат.
hygro - майстор
Calgon е типичен представител на "излишните" продукти. Икономическият му ефект е силно отрицателен. Съществува единствено благодарение на "маркетинга на страха", подхранван от огромни инвестиции в рекламата.

Практически всички съвременни перилни препарати съдържат съставки за омекотяване на водата, даващи им възможност, да са ефективни дори и при доста по-твърди води от преобладаващите в България. Така че и от гледна точка на ефективността на изпирането е трудно да се намери някакво оправдание за прилагането на Calgon.
Tisho - специалист
Не бях обръщал внимание на праховете дали съдържат някакви омекотители повече никакъв калгон но ми е интересно като не помага дали вреди на пералнята и по какъв начин
W123 - специалист
Едно време като нямаше Калгон как Перла4 или Перла5 караха десетилетия.И още по-интересно как аджеба лагерите не се скапваха а сега ако не ползваш този продукт се сриват лагери понеже се отложил котлен камък върху тях :? Ебати лагера,е той да не се маже с вода :-D Па и как стигна вода въобще до лагерите :shock:

Лелее колко често използвах думата лагер...ето пак!!!
bjohnev - специалист
Отдавна вече не се правят "вечни" продукти от сорта на гореспоменатите перални например.Всичко се пресмята да "сдаде багажа" малко след изтичане на двугодишна гаранция.

На мен като химик са ми предлагали даже, работа която щеше да се състои в разработване на пластмаса която в следствие употреба и износване да се чупи след две и половина години :shock: :shock: :shock:
arihtev - специалист
здр колеги на мен калгона ми запуши мрасния канал в къща съм е няма голям наклон пък за варовика ми казаха по една лъжичка сода бикарбонат спасявала положението
romanpm - майстор
arihtev написа:
здр колеги на мен калгона ми запуши мрасния канал в къща съм е няма голям наклон пък за варовика ми казаха по една лъжичка сода бикарбонат спасявала положението
Малкия наклон избутва тежките частици , за разлика от големия , а содата е за неразтворимите косми имаме изкуствени или естествени това най-често съм забелязвал.
Аз също съм против калгона , тук в Бургаския регион водата е твърда , а имам немска /ГДР/ пералня която все още работи , вече 29 г. :)
  • 1
  • 2

Тема "За и против калгона" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: