• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Камината ще е прекалено мощна, за такава къща. Какъв котел бе, Чираче, какви мощности?!! Има си предимства котела, има компактни котлета, които на Филма са му на сърце, но да са съобразени като киловати. Има и малки каминки, тип котле, за инсталация в сервизни помещения.
Хубаво е да се ползва мед, но защо да се завършва с други тръби? Икономия на средства? Вече оценявам предимствата на медната тръба и милиграм не съжалявам, че ги изгладувах. За инсталация с пелети, не са задължителни. Бях качвал клипче, на което се вижда как се държи правилно изградена инсталация, при 115 градуса.
Подготвил съм още едно, специално за Анди, но ще го кача в друга тема.

С такава топлоизолация и 10 киловата на час ще са много през по голямата част от сезона. През останалата, по малка част, ще са достатъчно.

Честита Нова година!

Редактирах, понеже допускам правописни грешки, които ме дразнят.
Чудя са как му доди на Андиния акъл за 10 киловатовата "калинка"?!!
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на ср яну 01, 2020 8:44 pm, променено общо 1 път.
andy_forresite - майстор
Аз съм скаран с видовете тръби за отопление с твърдо гориво, включително пелети. Когато си купих полипропиленови много ги хвалеха. След това бяха оставени като най-лошите вариант. Били добри само за водопровод и то за студения най-вече. Моделите с фибростъкло ставали за Бгв водопровод.
Пресфитинги - скъпи били, услугата ли, тръбите ли, не знам.
Поцинковани - само за чешмата на двора.
Черен метал - не мога да си представя 50-100 чупки, завойчета, дължинки и на всяка снадка да се прави резба.
Пекс ал пекс протичали по снадките, пукали се, не знам си кво.
Перт ал перт ли беха другите - скоро четох за някаква издънка с тях като материал.
Мед - скъпо. Огромна топлопроводимост, нужда от дебела изолация на всеки сантиметър, а тръбната изолация не е четиресе стинки на метър.
И какво остана :? А като повдигнеш въпрос какви тръби и ти казват ооо, има много, много видове има.

За този обект бих подходил с двутръбна разводка в пода преди окончателната замазка. Разделям линиите на равни дължини, диаметър на тръби и по топлинен товар и подключвам радиаторите един по един. Даже и балансировка не бих предвидил, защото ще "тръгне". Дроселираш на входа радиатора (термостатичните рад. вентили спъват) и правиш същото на изхода (с балансвентил на изхода). Накрая ако тръбата е дълга, описва всички ъгли на сградата и е малък диаметър плюс голям радиатор, трябва някоя Магна да набутва. УжаЗ. Затова що годе еднакво дълги, най-прекия път и еднакъв товар.
"Калинка" бижу :yawinkle: 10 киловата и бих навил подово в коридор, бани и холокуньотрапезарията плюс разумни радиатори панелни тип 22 под прозорците. За подовото - както му е реда - стъпки, кръгове, отделна помпа, баланс вентил...и разбира се с разпределители с дебитомери, термостатченца със задвижки на всяка зона и пр.

П.п. а най-добре една ТП въздух вода, подово навсякъде и тук-там няколко конвектора и пелетите чао.
ср яну 01, 2020 3:18 pmandy_forresite написа:
Аз съм скаран ...

За този обект бих подходил ...

"Калинка" бижу :yawinkle: 10 киловата и ...
С доста неща, добре че не и с мен.

Преди да предлагаш, оправи си собствените бакии!

Бързо се учиш, но що не ползваш наученото?

За термопомпата може и да си прав. Сметките почват отначало.

Гледай клипчето оттатък- за тебе е!
andy_forresite - майстор
Видях го.
Абе бакии. Като за първа система си е добре.
На 20 метра в посока с тръба ППР 32 напорът пада с 1 метър и то без завои и денивелация. А за 46 метра в двете посоки, от които половината с ППР 20 и по 1/2 за останалата част съответно с 25 и 32, как да върви с 0.6 л/с с 25/40... Отделно денивелация от 1.5, 2.7 м, фитинги, термовентили, оказват съпротивление. Тя и схемата от зеления не е добра, ама засега е така. Важното е че функционира. 23-24° вътре.
ср яну 01, 2020 4:29 pmandy_forresite написа:
...как да върви с 0.6 л/с с 25/40... Отделно денивелация от 1.5, 2.7 м, фитинги, термовентили, оказват съпротивление. Тя и схемата от зеления не е добра, ама засега е така. Важното е че функционира. 23-24° вътре.
Това 0.6, ако не бъркам е 2.16 куб.м/ч.
Анди, този дебит е необходим за 50 киловата котел.
С дебит замазваш технически грешки.
Добре, че успяваш да се сгрееш някак.
Необходимият дебит, на 20 киловатов котел, с радиаторно отопление, е 0.86.

https://photos.app.goo.gl/JXZxxkcbZwH5otUr8

Помпа, като твоята, на 1, медни тръби ф18. Спъват помпата леко, когато печката е на максимална мощност- набуана догоре с дърва. Ф22 е добре, за 20 киловата пелетарник и помпа на 1.
andy_forresite - майстор
0.6 м/с. Объркал съм мерките. Над тази скорост на водата започвали шумовете. Моята скорост е ниска и не знам дали е така.
Има формули за изчисляване на хидравличното съпротивление. Всеки метър тръба, вид тръба, фитинги, филтър, термовентили... оказват съпротивление. Дори котлите, но тяхното е толкова малко, че не се взима предвид. Все едно като си пресмяташ коеф на топлопреминаване и да включиш армиращата мрежа. Една обратна клапа гъта 0.1 бар напор. Тази степен 1 не знам ще преодолее клапата, дълги трасета, тръби с DN14, колена 90° и големи радиатори. По формула и мен ми излезе че II степен съм малко над необходимия поток, но няма предвид изброените подробности. Даже имам и термост вент знаеш къде. Е кога тая вода ще се изплацика от мазето, част от нея ще иде обратно по вентила, ще мине през РС и излишъка ще тряа да бие 21 метра път, да мине през 2 компенсатора, да изкачи прага на банята, да опише ъглите на стената по колена 90 гр, да мине през тесния вентил на входа, после през туч 500/2200 и по още 23 м да се върне в котела на степен I. ППР 32 е с вътрешен 20.8, а 20 е 13-14 мм. Всичко съм си направил и работи. Разбрал съм къде съм допуснал грешки и така продължавам да уча. Иначе ако бях изсипал едни 8 хиляди и само да кажа какво искам, сега нямаше да си пишем :lol: Да знаеш че с недостигащи пари и липса на майстори нямаш друг начин. Знаеш, не знаеш, почваш. Да, бъркаш, но трупаш опит. Та, кажи сега за тръбите за отоплителни системи. Какви да си купя без медни че нет деньги для медь.
ср яну 01, 2020 7:30 pmandy_forresite написа:
0.6 м/с. Объркал съм мерките. Над тази скорост на водата започвали шумовете. Моята скорост е ниска и не знам дали е така....
... Та, кажи сега за тръбите за отоплителни системи. Какви да си купя без медни че нет деньги для медь.
Първите два реда са за бисерите.
Тръби, освен медни, на никого няма да препоръчам.
При мен само пълненето е от ППР, както и подаването на БГВ.
Като знам, че често си ръчкам бръмбарите в главата и подавам вода за къпане над 80 градуса, сърцето ми са свива. Тая вечер също е така. Верно, че е през уж правилния ППР, но това скоро ще бъде поправено.
andy_forresite - майстор
Приеми че не всичко знаеш. Имаш ли си на идея, че кадърните професионалисти с практика10-15 години продължават да се учат?
Ето ти нагледен пример как не мога да получа информация за видовете тръби извън изброените по-рано. За ппр има изброени много предимства: най-ниско излъчване на топлина, кислородна бариера, до 110 гр (явно не всички), бърза и относително лесна задача за начинаещи, не се пукат при замръзване (да бе, да), 50 г живот, цена и др.

Щом е външна услуга, пич, ползвай допитване с фирми. Ако ще си го правиш ти, прави колекторно свързване. Няма къде да сбъркаш. Без друго така и ще ти го направят. най-скъпата схема. До тук бях.
ср яну 01, 2020 9:18 pmandy_forresite написа:
Приеми че не всичко знаеш. Имаш ли си на идея, че кадърните професионалисти с практика10-15 години продължават да се учат?
.............
Щом е външна услуга, пич, ползвай допитване с фирми. Ако ще си го правиш ти, прави колекторно свързване. Няма къде да сбъркаш. Без друго така и ще ти го направят. най-скъпата схема. До тук бях.
-Приемам го. Малкото, което знам, ползвам на 100%. Показва го добрата ми отоплителна инсталация.
-Естествено, че си имам на идея.
-Пича, ако се образова адекватно, ще го направи работещо, по който и начин да е. Също както се образовах как се смятат тръби, съпротивления, необходим дебит, способност на тръбата да пренесе Х енергия, при Y...
-Хубу.
  • 1
  • 2

Тема "Калкулиране на цена за монтаж на пелетна камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: