Привет колеги!
Отдавна чета във форума ,но чак сега се престраших да пиша.
Занимавам се със довършителни работи в строителството в ,,свободното време” а официално работя във фирма за изделия от ламарина,мрежа,железа метали и бля-бля. Обичам да чопля и създавам с ръце. Кефа да си го постигнеш сам ви е известен . Заради това и други причини не обичам друг да ми го направи криво или калпаво и да трябва да си платя даже.
Четейки ваши съвети преди много години в стила на форума сам си направих отоплителната инсталация. Първоначално карана само на дърва, комбинирано дърва и въглища , само въглища и последно от 4 сезона на пелети.През стара тръбна гравитачна система от комунизма на заварено положение в апартамента + котел Прити ,към момента с Пелетен котел и полиетиленовите тръби.
Желанието ми е да надградя системата,но вече влизам в материя в която нямам познания , а от изчетеното тук се дозабърках.
Набързо да Ви запозная със ситуацията:
Апартамент първи етаж(ледени гаражи/мазета под мен)
120 м2
6 камерна/троен стъклопакет PVC дограма
Гипскартон с изолация на таваните
Без изолация за момента,предстой в близко бъдеще
Системата:
Отворена
DakonEra 18KW с горелка GP IV-генерация 25KW в гаража под мен
Колектори с отделни линии до всеки консуматор,8 точки от който една отпадна от бойлер със серпентина и една превърнах в подов кръг в коридора
5 радиатора, панелни тип33 с термоглави + лира без глава
Разширителен съд 23л в банята
Приблизително 16-17KW са нещата на етажа( по спомен отпреди 15 години)
Стаен термостат безжичен
Нощем и докато ни няма сваляме на 19-20 ,иначе гоним 22-23.
Разход за отоплителен сезон е 5 тона приблизително.

1.JPG (36.73 KиБ) Видяна 1128 пъти
Желанието ми е на мястото на старата помпа grundfos ups 25-40 да сложа нова ,25-60 + смесителна група за да избегна ,конденз,забавяне на отоплението,катрани и т.нт
Заради новия кръг с подовото в коридора има нужда и там от доработка в момента работи на пук на физиката. На пролет предстой ремонт на банята където ще добавя втори кръг към подовото.

2.jpg (5.35 KиБ) Видяна 1128 пъти

3.jpg (17.59 KиБ) Видяна 1128 пъти

4.jpg (4.37 KиБ) Видяна 1128 пъти

5.jpg (6.82 KиБ) Видяна 1128 пъти
Разликите в цените са убийствени ,да не говорим че не съм убеден дали това са правилните неща .
Всичките са ми абсолютно еднакви , и след всичкото четене не ми стана особено ясно кое е подходящо за мен.
Да обобщя въпросите си:
1.Коя/Каква Смесителна група или Антикондензационен вентил + задвижка са приложими при мен?
2.На отклонението за подовото каква арматура и има ли нужда от втора помпа (евентуално старата да се ползва)?
3.Контролер за смесителни кръгове нужно ли е при тези промени?
4. датчик за външна температура нужен ли ми е ?
5.Буфер (има място в гаража на около 3 метра от котела )
Заделен бюджета няма , в топлия сезон леко-полека мога да набавя нещата , без да се гони последен писък и марка.И здраве и късмет за следващия сезон с ваша помощ да съм приключил.
Благодаря предварително на всички за отговорите !
Поздрави от Троян
Отдавна чета във форума ,но чак сега се престраших да пиша.
Занимавам се със довършителни работи в строителството в ,,свободното време” а официално работя във фирма за изделия от ламарина,мрежа,железа метали и бля-бля. Обичам да чопля и създавам с ръце. Кефа да си го постигнеш сам ви е известен . Заради това и други причини не обичам друг да ми го направи криво или калпаво и да трябва да си платя даже.
Четейки ваши съвети преди много години в стила на форума сам си направих отоплителната инсталация. Първоначално карана само на дърва, комбинирано дърва и въглища , само въглища и последно от 4 сезона на пелети.През стара тръбна гравитачна система от комунизма на заварено положение в апартамента + котел Прити ,към момента с Пелетен котел и полиетиленовите тръби.
Желанието ми е да надградя системата,но вече влизам в материя в която нямам познания , а от изчетеното тук се дозабърках.
Набързо да Ви запозная със ситуацията:
Апартамент първи етаж(ледени гаражи/мазета под мен)
120 м2
6 камерна/троен стъклопакет PVC дограма
Гипскартон с изолация на таваните
Без изолация за момента,предстой в близко бъдеще
Системата:
Отворена
DakonEra 18KW с горелка GP IV-генерация 25KW в гаража под мен
Колектори с отделни линии до всеки консуматор,8 точки от който една отпадна от бойлер със серпентина и една превърнах в подов кръг в коридора
5 радиатора, панелни тип33 с термоглави + лира без глава
Разширителен съд 23л в банята
Приблизително 16-17KW са нещата на етажа( по спомен отпреди 15 години)
Стаен термостат безжичен
Нощем и докато ни няма сваляме на 19-20 ,иначе гоним 22-23.
Разход за отоплителен сезон е 5 тона приблизително.
Прикачен файл:
1.JPG (36.73 KиБ) Видяна 1128 пъти
Заради новия кръг с подовото в коридора има нужда и там от доработка в момента работи на пук на физиката. На пролет предстой ремонт на банята където ще добавя втори кръг към подовото.
Прикачен файл:
2.jpg (5.35 KиБ) Видяна 1128 пъти
Прикачен файл:
3.jpg (17.59 KиБ) Видяна 1128 пъти
Прикачен файл:
4.jpg (4.37 KиБ) Видяна 1128 пъти
Прикачен файл:
5.jpg (6.82 KиБ) Видяна 1128 пъти
Всичките са ми абсолютно еднакви , и след всичкото четене не ми стана особено ясно кое е подходящо за мен.
Да обобщя въпросите си:
1.Коя/Каква Смесителна група или Антикондензационен вентил + задвижка са приложими при мен?
2.На отклонението за подовото каква арматура и има ли нужда от втора помпа (евентуално старата да се ползва)?
3.Контролер за смесителни кръгове нужно ли е при тези промени?
4. датчик за външна температура нужен ли ми е ?
5.Буфер (има място в гаража на около 3 метра от котела )
Заделен бюджета няма , в топлия сезон леко-полека мога да набавя нещата , без да се гони последен писък и марка.И здраве и късмет за следващия сезон с ваша помощ да съм приключил.
Благодаря предварително на всички за отговорите !

Поздрави от Троян