пон дек 13, 2021 6:16 pmPVM написа: За да не горя повече пелети от колкото ми е нужно оставям камината в апартамента на една степен, например две или три в студовете и пет ако се наложи.Какви точно са ви термоглавите, колега? Моите сам ги въртя от 1 до 5 като аз лично на всички радиатори съм ги оставил на 5 и не ги барам, а колкото до бойлера там дъщо нямам термоглава.
Помпата се включва на 55 и изключва на 48.
Радиаторите са ми с Термо глави, след около час-два(зависи от температурите вън) започват да се притварят и съответно температурата на водата започва да се покачва.
Тръбите към бойлера ми са без кранове и този кръг е винаги отворен, на практика действа като буфер и обира излишната топлина тей като камината съм я застопорил на една степен.
По този начин според мен не се пришпорва излишно и съответно горивото се използва оптимално.
Ако е настроена да гони температура на вода се получават по големи разлики между температурата на изгорелите газове и водата, отдава повече мощност но и загубите са по големи.
Ако има някой мераклия може да пробва моя начин да сравним резултата, мен този начин на работа на системата ме устройва най-много.
Забравих да добавя че след като започнат да притварят термоглавите, температурата на водата достига до 62-67 градуса и водата в бойлера е вряла.
вт дек 14, 2021 1:17 pmkunchevv написа:Термоглавите са ми овентроп. Не съм се интересувал от марки като ги купувах преди пет години. Просто влязох в магазина и си поговорих с продавача, препоръча ми овентроп глави, тръба Хенко ( която се оказа много добра, лично мнение) и италианска арматура мисля че еммети, а тръбите от колектора към камината от неръждаема стомана с гайки и клингеритов уплатнител.пон дек 13, 2021 6:16 pmPVM написа: За да не горя повече пелети от колкото ми е нужно оставям камината в апартамента на една степен, например две или три в студовете и пет ако се наложи.Какви точно са ви термоглавите, колега? Моите сам ги въртя от 1 до 5 като аз лично на всички радиатори съм ги оставил на 5 и не ги барам, а колкото до бойлера там дъщо нямам термоглава.
Помпата се включва на 55 и изключва на 48.
Радиаторите са ми с Термо глави, след около час-два(зависи от температурите вън) започват да се притварят и съответно температурата на водата започва да се покачва.
Тръбите към бойлера ми са без кранове и този кръг е винаги отворен, на практика действа като буфер и обира излишната топлина тей като камината съм я застопорил на една степен.
По този начин според мен не се пришпорва излишно и съответно горивото се използва оптимално.
Ако е настроена да гони температура на вода се получават по големи разлики между температурата на изгорелите газове и водата, отдава повече мощност но и загубите са по големи.
Ако има някой мераклия може да пробва моя начин да сравним резултата, мен този начин на работа на системата ме устройва най-много.
Забравих да добавя че след като започнат да притварят термоглавите, температурата на водата достига до 62-67 градуса и водата в бойлера е вряла.
Монтирах всичко сам, напълних системата преди пет години, обезвъздуших и от тогава нито съм допълвал нито съм източвал.
Установих че е много важно още при монтажа тръбата да се калибрира добре и да не се протяга, затягам докато се чуе едно леко специфично скръцване и толкова.
Между другото си спомням че когато монтирах термоглавите, под тях където е пъпката има една бронзова гайка с циферблат.
С не знаех за какво е но след малко човъркане , установих че трябва да се нагласи така че на положение нула да е затворена главата, а например на положение 4 трябва да изключи при температура 22 градуса ( по спомен, може и да се лъжа четох някъде из форумите)
Та колега ако Термо главите са на 5 никога няма да затворят.
Според мен ги нагласи на температура на която ти е комфортно и камината ще почне да сваля степени защото ще се притворят.
Щом започне да качва градуси водата, реално това е излишък защото си стоплил вече, тогава бойлера поема излишното и действа като буфер.