• 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 32
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kunchevv - напреднал
пон дек 13, 2021 6:16 pmPVM написа:
За да не горя повече пелети от колкото ми е нужно оставям камината в апартамента на една степен, например две или три в студовете и пет ако се наложи.
Помпата се включва на 55 и изключва на 48.
Радиаторите са ми с Термо глави, след около час-два(зависи от температурите вън) започват да се притварят и съответно температурата на водата започва да се покачва.
Тръбите към бойлера ми са без кранове и този кръг е винаги отворен, на практика действа като буфер и обира излишната топлина тей като камината съм я застопорил на една степен.
По този начин според мен не се пришпорва излишно и съответно горивото се използва оптимално.
Ако е настроена да гони температура на вода се получават по големи разлики между температурата на изгорелите газове и водата, отдава повече мощност но и загубите са по големи.
Ако има някой мераклия може да пробва моя начин да сравним резултата, мен този начин на работа на системата ме устройва най-много.
Забравих да добавя че след като започнат да притварят термоглавите, температурата на водата достига до 62-67 градуса и водата в бойлера е вряла.
Какви точно са ви термоглавите, колега? Моите сам ги въртя от 1 до 5 като аз лично на всички радиатори съм ги оставил на 5 и не ги барам, а колкото до бойлера там дъщо нямам термоглава.
PVM - напреднал
вт дек 14, 2021 1:17 pmkunchevv написа:
За да не горя повече пелети от колкото ми е нужно оставям камината в апартамента на една степен, например две или три в студовете и пет ако се наложи.
Радиаторите са ми с Термо глави, след около час-два(зависи от температурите вън) започват да се притварят и съответно температурата на водата започва да се покачва.
Тръбите към бойлера ми са без кранове и този кръг е винаги отворен, на практика действа като буфер и обира излишната топлина тей като камината съм я застопорил на една степен.
По този начин според мен не се пришпорва излишно и съответно горивото се използва оптимално.
Ако е настроена да гони температура на вода се получават по големи разлики между температурата на изгорелите газове и водата, отдава повече мощност но и загубите са по големи.
Ако има някой мераклия може да пробва моя начин да сравним резултата, мен този начин на работа на системата ме устройва най-много.
Забравих да добавя че след като започнат да притварят термоглавите, температурата на водата достига до 62-67 градуса и водата в бойлера е вряла.
Какви точно са ви термоглавите, колега? Моите сам ги въртя от 1 до 5 като аз лично на всички радиатори съм ги оставил на 5 и не ги барам, а колкото до бойлера там дъщо нямам термоглава.
Термоглавите са ми овентроп. Не съм се интересувал от марки като ги купувах преди пет години. Просто влязох в магазина и си поговорих с продавача, препоръча ми овентроп глави, тръба Хенко ( която се оказа много добра, лично мнение) и италианска арматура мисля че еммети, а тръбите от колектора към камината от неръждаема стомана с гайки и клингеритов уплатнител.
Монтирах всичко сам, напълних системата преди пет години, обезвъздуших и от тогава нито съм допълвал нито съм източвал.
Установих че е много важно още при монтажа тръбата да се калибрира добре и да не се протяга, затягам докато се чуе едно леко специфично скръцване и толкова.
Между другото си спомням че когато монтирах термоглавите, под тях където е пъпката има една бронзова гайка с циферблат.
С не знаех за какво е но след малко човъркане , установих че трябва да се нагласи така че на положение нула да е затворена главата, а например на положение 4 трябва да изключи при температура 22 градуса ( по спомен, може и да се лъжа четох някъде из форумите)
Та колега ако Термо главите са на 5 никога няма да затворят.
Според мен ги нагласи на температура на която ти е комфортно и камината ще почне да сваля степени защото ще се притворят.
Щом започне да качва градуси водата, реално това е излишък защото си стоплил вече, тогава бойлера поема излишното и действа като буфер.
PVM - напреднал
вт дек 14, 2021 1:11 pmpitona_89 написа:
Здравейте ,аз я държа на AUTO, помпата се вкл.57°с и се изкл. на 54°с на 1ва степен е. Температурата на изгорелите газове съм я задал на 70 .Термо глави на радиаторите без на бойлера.Аз обаче я дърва на стайна температура 22°с защото става горещо .Външна изолация ,вътрешна ,терасите с дограми и т.н. В този случай водата я държи около 56,57°с от зададена 60°с. Това е при затворен кран на бойлера ,а при отворен кран пада под 54°с.В къщи постоянно ползват топлата вода за щяло и нещяло :) .Не съм засичал електромера ,не се вкарам чак толкова в играта . Правя си сметката ,че имам 30-35лв ток на месец и съм изгорил едва половин палет пелети,а комшията над мен -110лв с 2 климатика и не му е топъл целия апартамент (аз го топля от долу ) :) . За сега мисля така да я оставя . Лек ден и да знаете ,че червеното вино топли най-добре :)
Шивачевско мерло със сланина или домашна телешка пастърма и на минус двайсет кръвта ври .
Имам десетина познати които твърдят че се топлят с климатици за 100 лева ток и са по къс ръкав ама като дръпна чертата двама трима живеят в блокове с ТЕЦ, други имат комшии под тях с камини на дърва, трети са в среден апартамент.....
Та общото между тях е че и без климатик температурата не пада под 20 градуса.
Няма да забравя откровението на комшийката в апартамента над мен " откакто се нанесохте спрях климатика и в апартамента ми е 20 градуса( нямам изолация на тавана, делят ни десет сантиметра бетон, добре затоплен).
kunchevv - напреднал
Колега, PVM
Последно да питам, че не разбрах.. На камината коя температура си задал да следва, от изнесения термостат или на водата?
PVM - напреднал
вт дек 14, 2021 9:58 pmkunchevv написа:
Колега, PVM
Последно да питам, че не разбрах.. На камината коя температура си задал да следва, от изнесения термостат или на водата?
Зададена е температура на водата, камината се интересува само от нея.
kunchevv - напреднал
Явно аз нещо не мога да вдяна в цялата работа. Днес си правих малко експерименти с камината и какво забелязвам. Настройките са както колегите тук са ми казали. Водата настроена на 65*С помпа вкл. /изкл. На 55-50*С. Днес реших да не е на ауто, а я направих на втора степен и намалих термоглавите на радиаторите. В един момент след около 2 часа темп. на водата беше 47-48*С, което е крайно недостатъчно да стопли бойлера, но пък в нас е топло. Да ама няма топла вода. Пуснах го пак на ауто и започна да вдига темп на водата, е да ама като стигне 55*С започва да върти помпата и пада до 50*С и се питам защо тогава настройвам водата на 65*С като не ги достига? Та ако оставя водата на 65*С, а помпата 60-55*С проблем ли е? Или да си пускам тока на бойлера и да спирам да се занимавам вече, че явно няма да стане с тея пелети
ПС термоглавите ми са "Форнара" и са монтирани вертикално, а май това е грешен начин. Да ги монтирам ли хоризонтално или да ги оставя така?
ср дек 15, 2021 6:38 amPVM написа:
Колега, PVM
kolega imam edno pitane kaminata Kato si napravi gradusite spira okolo 40 50 minuti neraboti obace brimcii tova normalno li e ili moje da se nastroi po nqkakiv nacin I kato gasq kaminata pak okolo 50 minuti raboti brimci I pri vas li e taka??
PVM - напреднал
ср дек 15, 2021 6:23 pmkunchevv написа:
Явно аз нещо не мога да вдяна в цялата работа. Днес си правих малко експерименти с камината и какво забелязвам. Настройките са както колегите тук са ми казали. Водата настроена на 65*С помпа вкл. /изкл. На 55-50*С. Днес реших да не е на ауто, а я направих на втора степен и намалих термоглавите на радиаторите. В един момент след около 2 часа темп. на водата беше 47-48*С, което е крайно недостатъчно да стопли бойлера, но пък в нас е топло. Да ама няма топла вода. Пуснах го пак на ауто и започна да вдига темп на водата, е да ама като стигне 55*С започва да върти помпата и пада до 50*С и се питам защо тогава настройвам водата на 65*С като не ги достига? Та ако оставя водата на 65*С, а помпата 60-55*С проблем ли е? Или да си пускам тока на бойлера и да спирам да се занимавам вече, че явно няма да стане с тея пелети
ПС термоглавите ми са "Форнара" и са монтирани вертикално, а май това е грешен начин. Да ги монтирам ли хоризонтално или да ги оставя така?
Не съм много наясно с монтажа на термоглавите, но едва ли е от значение ориентацията им.
Иначе по въпроса палиш камината водата и жилището започват да се затоплят.
Докато са все още студени консумираш например 7 киловатчаса енергия която камината произвежда. Идва момент в който водата в системата е стигнала да речем 45 градуса, помпата върти постоянно, а температурата в жилището да речем е 23 градуса.
Когато главите са нагласени на 4 примерно и това отговаря на 23 градуса има две възможности.
Първата е температурата на водата и на жилището спира да се покачва, това означава че продължаваш да консумираш 7 киловата и камината ти отдава точно толкова енергия в системата.
Втория вариант е температурата на водата и съответно тази в жилището продължават да се покачват.
От това следва че термоглавите започват да притварят намалявайки дебита вода през радиаторите.
Намаляйки дебита намаля и консумираната енергия, но камината продължава да си произвежда същото количество топлина и от там тя отива в бойлера. Бойлера остава консуматор до тогава докогато температурата на водата във водната риза се изравни на водата в бойлера.
Идва един момент в който системата постига равновесие.
Стигнал си до момент в който във вас е било топло, нагласи така главите че в този момент да започнат да затварят, тогава ще се случи едно от двете по горе описани от мен.
Ако е първото качи една степен по нагоре, а ко е второто изчакай да видиш на колко градуса системата ще спре да качва градуси и ако те устройва температурата на водата в бойлера значи камината произвежда достатъчно за да задоволи нуждите на домакинството и това няма да те вкара в преразход.
PVM - напреднал
ср дек 15, 2021 9:32 pmSevgo написа:
ср дек 15, 2021 6:38 amPVM написа:
Колега, PVM
kolega imam edno pitane kaminata Kato si napravi gradusite spira okolo 40 50 minuti neraboti obace brimcii tova normalno li e ili moje da se nastroi po nqkakiv nacin I kato gasq kaminata pak okolo 50 minuti raboti brimci I pri vas li e taka??
Бръмчи вентилатора за изгорели газове най - вероятно.
Той остава да работа докато температурата на газовете в комина достигнат определена граница.
Има настройка на този параметър но те съветвам да не го пипаш, въпреки че 40 50 минути са много време.
pitona_89 - специалист
Днес съм 2ра смяна на работа и преди обяд нямах никаква работа ....което е рядкост :) Та дремах дремах и реших да направя едно основно почистване на камината :) .
Пък и взе да ми втига градусите на изгорелите газовете над 100°с. Бях монтирал в началото на сезона 5бр.турболатори с дължина около 30см .
Учудващо не беше много задънена ,очаквах по-зле да е :) Страничните отвори бяха направили тапа от пепел ,но не като предния път на тон и половина изгорени пелети.40 торби съм изгорил за този сезон. Вентилатора ,пресостата и датчика за димните почистих също. Затворих и пуснах ,както каза колегата Петър - PVM да следи водата . Вдигнах на 33°с СТ,водата ми е на 60°с . от 10:00ч до 14:10ч водата стана на 61-62°с каминката замърка .Изгорелите паднаха на 80°с . Яд ме е ,че сложих термоглави на 2 от 3 радиатора и там където няма термоглава става жега ,но пък топля коридора от там :) Бойлера съм го затворил за сега ,утре и др.ден ще правя проби и с бойлер да видя как ще е темп. на водата. Напълних бункера с пелети до горе ,събира точно 15кг. Този път записах в колко го пълня и да видя колко време ще изкара :)
  • 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 32

Тема "Пелетна камина Thermolux" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: