• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
speka_rs - майстор
Колега, може да се опрости малко схемата. Трябва ти да следиш температурата в буфера и да си палиш редовно котела, когато тя падне. Помпата на радиаторите се командва от стаен термостат, и според мен трябва да заложиш на поне 1000 л буфер. Ако нямаш възможност за купешки, то тогава и направи сам е вариант. Ето я и опростената схема :

Прикачен файл:
_kotel, boiler, bufer i radiatori.jpg
_kotel, boiler, bufer i radiatori.jpg (58.63 KиБ) Видяна 605 пъти

Като просто при теб няма да се изгражда линията за бойлера.
andy_forresite - майстор
Малко е 1000 литра според мен. Написаното от christo е друго нещо - 2000 литра.
В 1000 литра ще акумулираш около 40 киловата енергия. С тях предполагам ще се отопляваш около 4-5 часа. След това стаите ще започнат да изстиват. Освен това ти няма как да регулираш котела да загрее водата в буферния съд и да изгасне. Трябва да го свържеш така, че да затопля едновременно буфера и стаите. Когато изгасне ще имаш онези 4-5 часа допълнително отопление от буфера ако си го загрял до 80 градуса и го "източиш" до 40°. В крайна сметка става въпрос за много пари. На твое място бих ги дал за една пелетна горелка, че даже ще излезе по-евтино. Става дума да купиш 2000 литра съд, а не 1000. 2000 литра ще акумулират двойно повече топлинна енергия - около 80 kwh пак да го нагряваш до 80 и ползваш до 40 градуса.
Един познат така се прегряваше с 24-киловатов котел и мислеше пред мен на глас "ако сложа 1000 литра буфер се чудя дали ще ме изкара една седмица". Обясних му колко енергия е това е че въобще да не мисли и ден да изкара. По-скоро часове, при което остана доста учуден. Така че ако не купиш 2000 литра съд почти нищо не правиш. Парите за подвързването на 500, 1000, 1500 и 2000 литра воден буферен съд са едни и същи. Естествено че няма да вземеш ладомат, защото е адски скъп. По-добре го изработи с нужните компоненти и ще се получи същия резултат за по-малко пари. Но сметката накрая ще е повече от една пелетна горелка, която би трябвало да пасне добре на този (ненужно) голям топлообменник, който си имаш у вас.
Radoslaw - специалист
Според мен ти трябва ТОВА.НА ЦЕНАТА на половин Ладомат.и най важното ,ще ти свърши работа.

Прикачен файл

IMG_КОНТРОЛЕР 1.jpg
IMG_КОНТРОЛЕР 1.jpg (86.04 KиБ) Видяна 546 пъти
  • 1
  • 2

Тема "Добавяне на буферен съд към котел на дърва и въглища" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: