Най - вълнуващия въпрос зимно време.
jaspet - специалист
Здравейте, имам новоизградена инсталация на 1 сезон с пелети и алуминиеви радиатори в къща на два етажа и сутерен (котелно). Пелетен котел грейко, буферен съд 25л, две колекторни кутии за етажите свързани към вертикален щранг, всички тръби са в гофрета по пода/стените и покрити със замазка. Пелетния котел работи на стаен термостат и се пуска и гаси няколко пъти на ден. Не мога да го пусна да работи постоянно защото идва мощен тъй като не се ползват всички стаи. Проблемът е че като изстине водата между пусканията сериозно пада налягането, след няколко дни напълно изчезва според манометъра. Интересното е че въпреки показанията и на котелния манометър и на този към веригата (едно и също показват) , когато се запали котела се вдига до някъде налягането, и заработва всичко без проблем, дори от 0 в студено състояние, но не съм го оставял дълго така. Обикновено го напълвам отново през 3-4 дни. Никъде не се вижда теч, единствено в единия колектор едва едва сълзи но колкото и да го натегна не успявам да го спра, не ми се вярва да е от там защото то дори не се вижда с просто око, трябва да го пипнеш за да се усети лека влага. Какъв може да е проблема за този сериозен пад в налягането?
Последна промяна от jaspet на чет окт 20, 2022 4:09 pm, променено общо 1 път.
Какво е налягането в РС?
До какво налягане "пълниш" системата?
Те тук, между двете стойности е отговорът, ако наистина няма сериозен теч.

В страни от проблема;
- каква РЗП се отоплява?
- мощността на Грейковеца?
- кой съгради ОИ? Ти или специалисти?
- смятано ли е, проект правен ли е.....?
kozl - майстор
чет окт 20, 2022 12:51 pmТрифон П.Трифонов написа:
Какво е налягането в РС?
Аз бих попитал предпазния клапан за какво налягане е. Ако РС е напомпан на налягане по-голямо от предпазния клапан все едно няма РС.
Въпреки, че всичко е ново може да има проблем с РС или теч, който не се вижда :?
jaspet - специалист
чет окт 20, 2022 12:51 pmТрифон П.Трифонов написа:
Какво е налягането в РС?
Те тук, между двете стойности е отговорът, ако наистина няма сериозен теч.

В страни от проблема;
- каква РЗП се отоплява?
- мощността на Грейковеца?
- кой съгради ОИ? Ти или специалисти?
- смятано ли е, проект правен ли е.....?
Виждам че на РС пише 1.5 бара презареден, размера му е 25л, на толкова пълня и системата, когато е хладна. Не съм измервал РС лично обаче. Налягането в системата постепенно намалява за няколко дни , около 3-4 дни и стига почти до нула. Със сигурност няма сериозни течове защото все щях да видя за 1 година живеене така. Нищо не е вкарано в канал, няма такъв в котелното. Има сложена автоматична пълначка която позволява напълване до около 1.7бара но аз не я ползвам реално защото преди нея има кран който си отварям и затварям.
РЗП е около 120кв, но в момента се ползва само за около 60кв (единия етаж не се отоплява, всички радиатори са затворени от крановете им). Грейкото е 20кв. Системата я изградиха специалисти, но различни фирми правиха котелното и инсталацията по стаите. Изчислиха уж всичко да е оптимално... брой глидери, мощности. Няма проект. Реших първо да питам във форума и ако е нещо лесно да си го наглася сам, но ако не е ще им звънна да дойдат да го видят.

Пс. Хрумна ми да добавя че има и бойлер вързан с отделна помпа към котела, но аз не го отоплявам с котела в момента, по-изгодно ми е да го пускам на нощна на ток. Така че не би трябвало да има общо, нали?
шоп - майстор
чет окт 20, 2022 12:14 pmjaspet написа:
Обикновено го напълвам отново през 3-4 дни.
Зависи с колко литра вода го допълваш, но ми мирише на скрит теч.
krasi92 - майстор
Бойлера има ли кранове на серпентината. Какво е налягането на водопровода.
tachman - специалист
Провери налягането на РС при изпусната система, най-вероятно няма налягане в балона!
jaspet - специалист
чет окт 20, 2022 5:25 pmkrasi92 написа:
Бойлера има ли кранове на серпентината. Какво е налягането на водопровода.
Има кранове на серпентината, да пробвам да ги затворя ли? Налягането на водопровода е много високо, не знам колко точно но няколко човека които работеха по това в къщата го споменаха.
jaspet - специалист
чет окт 20, 2022 7:08 pmtachman написа:
Провери налягането на РС при изпусната система, най-вероятно няма налягане в балона!
Хич не ми се иска в отоплителния сезон да източвам системата, има ли по лесен начин да го премеря
Ако нямаш кран с изпускател, който не се препоръчва, но е необходим, ще се наложи.
Не е сложно- достатъчно е да се изпусне съвсем малко, колкото да падне налягането да статичното за системата, което би могъл да отчетеш- пренебрежимо малко е- височината от най ниската до най високата точка в метри, на инсталацията, делено на 10.

Отоплителният верно започна, но още не е студено. Някои още припалват. При други не се е налагало.

Тема "Мистериозно падане на налягане в затворена система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: