• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
вт дек 05, 2023 10:38 amdedal написа:
вт ное 28, 2023 11:44 amДетето написа:
... Температурата отвън -3*С Зададена температура на водата 40*С температура в къщата 24*С
...
Помпата ти гори 2 киловата на час по твоята графика. И то това е вероятно в топло време. Я пробвай на -1 да оставиш къщата цял ден без топло и после вечерта да ги загрее тези 300 квадрата и покажи тази графика. Просто ни спеставяш часта в която тази помпа вдига температурата и подаваш само от поддръжката при вече стигната температура
Пак си спрял да слушаш личния.
Детето - специалист

Помпата ти гори 2 киловата на час по твоята графика. И то това е вероятно в топло време. Я пробвай на -1 да оставиш къщата цял ден без топло и после вечерта да ги загрее тези 300 квадрата и покажи тази графика. Просто ни спеставяш часта в която тази помпа вдига температурата и подаваш само от поддръжката при вече стигната температура
А я ми кажи защо трябва да оставям къщата цял ден на студено и после ТП да блъска яко за да загрее всичко.
И ако прочетеш отново това което съм написал ще видиш, че помпата след като почива тръгва с много повече от 2kW за около 30 минути достига зададената температура и си сваля консумацията. И последната графика отново я разгледай и виж при какви температури е тази консумация.
Както и може да видиш на графиката вкл/изкл на помпата
dedal - специалист
вт дек 05, 2023 11:11 amnork написа:
Дедале, или помпата ти не работи като хората или проблема е в зад кормилното устройство :!:
Апартамент 55м² чиста площ във Варна от 20.10 до тази сутрин 165кW изразходена ел. енергия с начално загряване на пода и поддържане на 23°.
Миналият отоплителен сезон от ноември до май 1900 кW при поддържането на 24° :axe:
Както искаш така си го смятай, но 24кW разход трябва да държиш всичко отворено и помпата на мах :rolleyes:
Първо моята дори гори малко, а не като да нямам база за сравнение. 190 лева ток за отопление, два бойлера, два хладилника, готварска печка и всички паразити за двуетажна къща като единия етаж е 82 квадрата е перфектно работеща система. Че колегата е на пелети с двойно по малко квадратура и плаща 150 лева ток. Ако държиш ще ти показа статистики и фактури.
brum - майстор
Просто е защо - загубите на топлинна енергия през изолацията на къщата са правопропорционални на разликата между външната и вътрешната температура. По-малко загуби - по-малко енергия за стопляне. Пък при 18 вътре и 0 вън имаш по-малко загуби отколото при 23 вътре и 0 вън. Около 20% по-малко.

Ама драмата е, че отоплението е инертна система. Я подовите замазки доде дръпнат енергия и почнат да излъчват, я външните стени дето не са изолирани от вътре, я инвентара дето е вътре. Та комфорта трудно се докарва като държиш студено една част от денонощието и топлиш през друга.

Не че не може. При мен е пример за тая работа - сложна система дето преценя на база на прогнозите кога да пусне подовото на стаите дето трябва да са топли денем или нощем, за да може да минимизира загубите на енергия. Обаче е самоделка и далеч не е по силите на всеки. А колко е икономията - нямам идея, но подозирам, че не е много съществена. На дали смъквам сметките за отопление с повече от 20%.
dedal - специалист
вт дек 05, 2023 12:49 pmДетето написа:

А я ми кажи защо трябва да оставям къщата цял ден на студено и после ТП да блъска яко за да загрее всичко.
И ако прочетеш отново това което съм написал ще видиш, че помпата след като почива тръгва с много повече от 2kW за около 30 минути достига зададената температура и си сваля консумацията. И последната графика отново я разгледай и виж при какви температури е тази консумация.
Както и може да видиш на графиката вкл/изкл на помпата
Защото така си написал.
Цитирам: В 7 :00 сутринта помпата изключи, така е настроена и там може да видиш до колко е паднала консумацията която остава само за къщата.
dedal - специалист
Няма смисъл да си чешем езиците. То си имам математика. С перфектна изолация са ти нужни 80-100 вата на кубик.
Ако имаш 300 квадрата при таван 2.5 става 750 кубика. 750 кубика са ти 6 киловата. както и да го въртиш.
Ако приемем СОP 2,5 защото той е 3 ама при 7 външна. Ми оно си думка 2.5 киловата редовно и на всеки час.
Всичко останало дето ще покажете и ще извадите е за нобелова награда ако успеете да го докажете. И смятайте даже залагам санитарния минимум без да броя, че жената ще проветри.

Ето ви калкулатор https://thermal.bg/energy-calculator.php и спокойно може да го оборите.
И самия калкулатор за къща с перфектна изолация и без да проветрявате е категоричен 27 киловата на ден при 40 на вода при санитарен минимум, в реалния живот не е възможно.Ще си отидат едни 40-50 киловата като стой та гледай и даже няма да стигнат при -3. А това на ум ако го сметна са 2 киловата на час което показва и графиката. Всичко друго извън математаиката е лъжа с цел реклама и да се продават термопомпи за хиляди левове.

Не е ОК така момчета. Някой зидаро кофражист ще ви утрепе с бетоново блокче и няма да умрете достойно като мъже.
nork - специалист
вт дек 05, 2023 1:42 pmdedal написа:
Ето ви калкулатор https://thermal.bg/energy-calculator.php и спокойно може да го оборите.
:prayer:
С тоя калкулатор направо...... :vom: :vom: :axe: :axe: :axe: :axe: :axe: :axe: :axe:

Вземи се в ръце малко....
И не ме интересува кви сметки плащаш, не съм ти душманин, а напиши киловати изхарчени от ТП!
Останалото сам го каза :lol:
radius - майстор
Енергийния "калкулатор" дава за къща без изолация 6000кВч на месец, а на изолирана и с хубава дограма 4500кВч

ААААХАХАХАХАХАХАА
Направен от тъпаци за БАЛЪЦИ.
Няма градуси вън, вътре, няма нищо, страшен калкулатор
Дедале, ходи се скрий някъде, че не за първи път си неподготвен.
dedal - специалист
вт дек 05, 2023 2:32 pmradius написа:
Енергийния "калкулатор" дава за къща без изолация 6000кВч на месец, а на изолирана и с хубава дограма 4500кВч

ААААХАХАХАХАХАХАА
Направен от тъпаци за БАЛЪЦИ.
Няма градуси вън, вътре, няма нищо, страшен калкулатор
Дедале, ходи се скрий някъде, че не за първи път си неподготвен.
Дава онази ти работа. Това как не можеш да смяташ и как бачка калкулатора са две различни неща. Калкулатора за посочените параметри дава 1080 или по 36 киловата на ден. При идеални условия. Демек затваряш и ни влизаш ни излизаш и никой не живее там. А с жената, децата и кучето отивате на квартира и ще ти гори 36 киловата на ден. Относно външна мисля я пише на всяка дебела книга как измерванията са при 7 външна и дори не е нужно да го споменаваш.

С изолация:
https://photos.app.goo.gl/zkSMT6bEakjsSbbw6

Без изолация:
https://photos.app.goo.gl/NKHnYPjfkVXsw5SP8

Гледаш последния ред. Имам затруднения да изброя нулите.
dedal - специалист
вт дек 05, 2023 2:24 pmnork написа:
вт дек 05, 2023 1:42 pmdedal написа:
:prayer:
С тоя калкулатор направо...... :vom: :vom: :axe: :axe: :axe: :axe: :axe: :axe: :axe:

Вземи се в ръце малко....
И не ме интересува кви сметки плащаш, не съм ти душманин, а напиши киловати изхарчени от ТП!
Останалото сам го каза :lol:
Написах ги само е било редно да ги прочетеш. 15-25 киловата на ден в зависимост от времето. Директно гарантирам, че при на -3 ще изгори почти 30 за 160 квадрата на 40 вода.

И тоно както казах спрете да лъжете хората. Ефективно е за къща, ама за 50 квадрата апартамент да сурнеш 10 вместо да си купиш климатик, ми някой зидароко фражист ще ви убие с бетоново блокче. Не лъжете че с 1 киловат топлите 300 просто то не е възможно. Бъдете честни и си кажете истината.
Ефективно е, конмортно е, обаче не е с попръцкване и си се плаща на енергото
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15

Тема "Живот на термопомпа въздух вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: