Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Няма нищо задължително.
При отопление с твърдо гориво регулация по температура на водата е най погрешния и най често ползван способ.
Почти всеки твърди, че бил перфектен. Ще се справиш.
silent - майстор
пон дек 09, 2024 12:10 pmТрифон П.Трифонов написа:
пон дек 09, 2024 12:05 pmdaweda написа:
20 киловатовата горелка дават разход 1 до 4кг пелети на час, 30ката е 1 до 6кг. Ако 20ката се товари максимално и харчи 4кг а 30ката работи на по малко натоварване по малко ли ще харчи? Какъв е сценаеият 20ката да харчи 1-2 кг на час? По ниска работна температура или по-малло конвектори на висока температура? 50 градуса работна температура добре ли е? Иначе външна изолация едва ли ще има, нямам средства за нея
Мисля, че не сме в училище.

С котлите не е като при колите- ако ѝ е по леко, та по малко да харчи. Напротив! Кога требе малко, големата, че арчи повече, образно казано. Ще ѝ бъде по зле.

Ето ти една "картинка" да помислиш малко. Абстрахираш се от това, че котела не е пелетен. Твърдогоривен е, та едно и също е.

Изображение
Аха и с колите е колкото с котлите....сладки мохабети в селската кръчма от вечно пияни супермени...
пон дек 09, 2024 9:57 pmsilent написа:
Па си набрал нещо. Допинг контрола мина ли?
Дай за котела, ако имаш на сърце! Ако не, така или иначе ше ти мине. За малко поне.
daweda - помощник
След като разгледах схемата, намерих това видео което доста добре показва принципа. Мисля, че за новобранци като мен ще е полезно.
На повечето такива схеми показват водата да минава през буфера и след това към колекторите, кое е по-правилно? Буфера отделно или от него към радиаторите?
В схемите с камини никъде не виждам такава опция с трипътни винтили.. там не става ли така?
вт дек 10, 2024 5:02 pmdaweda написа:
Какво е различното при една "камина", че да не става?!
Тази схема, която съм постнал, е най правилна, според мен.
При достигане температура на водата според трипътния антикондензен на котела, се пропуска гореща вода към инсталацията. При инсталация с втора, радиаторна помпа, то тя, инсталацията е с приоритет. Единствено при разлика в дебитите на радиаторна и котелна помпа, би могло да има поток към или от буфера, но минимален.
Когато къщата се позатопли и трипътния мотор вентил започне да притваря, излишното от потока се отклонява в буфера. Това трае докато буфера се зареди напълно и в котела започне да се връща гореща вода. Следва достигане на гранична температура и изключване.
В този момент започва черпене на енергия от буфера, до пълното му изчерпване.

Сега разгледай схемата още веднъж и чети в темата "Буфер"! Дадени са двата варианта и обяснени от специалист.
viewtopic.php?f=10&t=43892#p384080
Повторението е майка на знанието.
Това е схемата. Копирал съм я до запетайка у дома. Изключително доволен съм.
Към инсталацията има закачена и печка на дърва с водна риза, също осигурена с трипътен вентил против конденз.

Руснаците са много полезни в тубата. Ние пазим тайна, все едно някой ще ни вземе хляба.
пет дек 20, 2024 11:00 amliusien написа:
Люси, бълнуваш!

Тема "Съвет за пелетен котел, конвектори и колекторно табло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: