Най - вълнуващия въпрос зимно време.
daweda - помощник
20 киловатовата горелка дават разход 1 до 4кг пелети на час, 30ката е 1 до 6кг. Ако 20ката се товари максимално и харчи 4кг а 30ката работи на по малко натоварване по малко ли ще харчи? Какъв е сценаеият 20ката да харчи 1-2 кг на час? По ниска работна температура или по-малло конвектори на висока температура? 50 градуса работна температура добре ли е? Иначе външна изолация едва ли ще има, нямам средства за нея
пон дек 09, 2024 12:05 pmdaweda написа:
20 киловатовата горелка дават разход 1 до 4кг пелети на час, 30ката е 1 до 6кг. Ако 20ката се товари максимално и харчи 4кг а 30ката работи на по малко натоварване по малко ли ще харчи? Какъв е сценаеият 20ката да харчи 1-2 кг на час? По ниска работна температура или по-малло конвектори на висока температура? 50 градуса работна температура добре ли е? Иначе външна изолация едва ли ще има, нямам средства за нея
Мисля, че не сме в училище.

С котлите не е като при колите- ако ѝ е по леко, та по малко да харчи. Напротив! Кога требе малко, големата, че арчи повече, образно казано. Ще ѝ бъде по зле.

Ето ти една "картинка" да помислиш малко. Абстрахираш се от това, че котела не е пелетен. Твърдогоривен е, та едно и също е.

Изображение
В къща на два етажа по 130м2 и обитаемо мазе колко обитатели биха могли да живеят?
Колко от тях биха участвали при плащане на сметките?
Само един ли се грижи за поддръжка на сградата?
Всички ли са на издръжката на само един?

Вярно, казуси всякакви, а и не е моя работа. Просто мисля, че се разиграват хипотетични сценарии, според коите ще се вземат погрешни решения.

На "Разложка комуна" седи апартамент в кооперация на три етажа, 120м2, строен някога с огромно желание. Да има за децата. Сега само една баба се шири в едната кухня.
У дома, РЗП близо 400м2 сме само аз и брата. За още една къща дадох пример с Грейко 30, съседната на 3 етажа се продава, понеже бабата почина...............
Мислете бе българи!
daweda - помощник
пон дек 09, 2024 12:15 pmТрифон П.Трифонов написа:
В къща на два етажа по 130м2 и обитаемо мазе колко обитатели биха могли да живеят?
Колко от тях биха участвали при плащане на сметките?
Само един ли се грижи за поддръжка на сградата?
Всички ли са на издръжката на само един?

Вярно, казуси всякакви, а и не е моя работа. Просто мисля, че се разиграват хипотетични сценарии, според коите ще се вземат погрешни решения.
Единия етаж е спалня, детска, хол, кухня, баня, тоалетна на втория "офис" и една гостна. реално две стаи няма да се ползват въобще към момента, гостната 2 3 дни в седмицата
Пак ще попитам минималния разход на котела как се постига? Като работи с малко радиатори или на ниска температура?
Минимален разход се постига с правилно оразмерен по мощност източник спрямо топлозагубите на сградата.
Най добра работа на твърдогоривно съоръжение се постига при оптимално горене. Същото е при високи температури около номиналната мощност на източника.

Сега стана ли ясно?!
Помисли ли върху горната "картинка" или всичко е ясно по нея и правилните въпроси са излишни?!
daweda - помощник
пон дек 09, 2024 12:24 pmТрифон П.Трифонов написа:
Минимален разход се постига с правилно оразмерен по мощност източник спрямо топлозагубите на сградата.
Най добра работа на твърдогоривно съоръжение се постига при оптимално горене. Същото е при високи температури около номиналната мощност на източника.

Сега стана ли ясно?!
Помисли ли върху горната "картинка" или всичко е ясно по нея и правилните въпроси са излишни?!
Сега с камина на дърва и радиатори, без буфер. До колкото разбрах трябва да се стремя входната вода на котела да е 60 градуса, като от изхода на котела директно пускам топла вода с трипътен винтил към входа който се прибавя към идващата вода от радиаторите и буфера.. И част от хладката вода от колекторите пускам към колекторите с топлата вода за да не ходи максимално топла към конвекторите.. Нали така? Възможно ли е напролет като започна изграждането да те потърся за съвет?
пон дек 09, 2024 12:53 pmdaweda написа:
...Възможно ли е напролет като започна изграждането да те потърся за съвет?
Напълно възможно, стига живот и здраве да е.
Не съм само аз тук, а и съм "слухар"- самоук. Лазар Ганев е човек от бранша.

пп. За да осигуриш висока температура на котела, радиатори и конвектори трябва да са подбрани така, че също да работят при висока температура, без да претоплят стаите. Просто не трябва да са преоразмерени.
Ако има буфер, дори 100 киловата котел да сложиш, към инсталацията може да подаваш и 30 градуса април- май, кога зад кооперацията още седи снега.
Затова и Калин сякаш рече, дето по добре котел 20. Не е само до подбор на радиаторите.
daweda - помощник
пон дек 09, 2024 12:59 pmТрифон П.Трифонов написа:
пон дек 09, 2024 12:53 pmdaweda написа:
...Възможно ли е напролет като започна изграждането да те потърся за съвет?
Напълно възможно, стига живот и здраве да е.
Не съм само аз тук, а и съм "слухар"- самоук. Лазар Ганев е човек от бранша.

пп. За да осигуриш висока температура на котела, радиатори и конвектори трябва да са подбрани така, че също да работят при висока температура, без да претоплят стаите. Просто не трябва да са преоразмерени.
Ако има буфер, дори 100 киловата котел да сложиш, към инсталацията може да подаваш и 30 градуса април- май, кога зад кооперацията още седи снега.
Затова и Калин сякаш рече, дето по добре котел 20. Не е само до подбор на радиаторите.
От схемата която показа, ако няма буфер, всичко друго си остава в сила, нали? топла и студена свързани след котела и преди колекторите?
Да.
Като дойде ред да купуваш частите, напомни за трипътния на котела, както и за хидравличен изравнител, ако ще има втора помпа за конвекторите и трипътен за тях!
daweda - помощник
Втора помпа задължителнали е?

Тема "Съвет за пелетен котел, конвектори и колекторно табло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: