• 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 36
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
jamezon - специалист
вт яну 21, 2025 6:49 amjamezon написа:
пон яну 20, 2025 10:55 pmbrum написа:
пон яну 20, 2025 10:18 pmjamezon написа:
Абе,а как на БГВ-то ЦП е винаги на 100% и пак си запазва dT-то от 5 градуса?.
Пак да питам както в първия си пост как на БГВ на е на 60 ° изходяща вода и на 80Hz, а на подовото е на 40° и пак е на 80Hz? :?
Даваш някакви частични данни. Дебит не се мери в проценти, а в литри. При БГВ колко ти е дебита при 100% на ЦП? И колко ти е дебита през подовото при 100% ЦП? И колко е температурата на постъпващата вода в тия режими?

При мен в режим на БГВ качва постепенно до камсимална мощност и поддържа dT на водата на 10 градуса. С такива настройки си е дошла.
Аз казах вече,че дебити не мога да меря.

Ето отговора от китаеца,просто са прекалено миниатюрни разликите и явно просто няма да се получи....

"Логиката на устройството е автоматично да регулира честотата въз основа на текущата околна температура и температурата на връщащата вода. Когато достигне зададената температура на водата P05, компресорът ще започне да регулира честотата, за да определи температурната разлика между температурата на входящата вода и зададената температура. Ако температурната разлика е по-голяма от 0,3 ℃, честотата ще намалее с 1 HZ; Когато температурната разлика е по-малка от -0,3 ℃, честотата ще се увеличи с 1 HZ, докато температурата на водата стане ≥P05+2. Компресорът ще спре и честотата ще стане 0.  Не винаги се поддържа целевата температура на водата."

ПП. И още нещо,явно и ЦП не може да се регулира,понеже вече няколко пъти я оставям на ръчно,както и снощи,а сутринта си е прехвърлила пак на автоматичен режим.Може и да е защото го променям през приложението и да не го отчита на системата.
Според това,в най добрия случай,може да намали мощността с максимум 7 херца... 7х0.3°=2.1°
Или пак грешно го разбирам?
brum - майстор
Грешно го разбираш. Намаля с 1-2 херца според градусите. След Х време гледа пак и ако е отново над зададената - намаля с още 1-2 херца. И това се повтаря през някакъв интервал.

вт яну 21, 2025 10:53 amjamezon написа:
вт яну 21, 2025 10:40 ambrum написа:
Да. Ама въпроса над който искам да помислиш е защо става така. И после рязко ще се наредят нещата.
За мен отговора е същото както разликата в колекторите тази dT от два градуса според мен нужното за къщата е около 30 градуса,като здмине тези 30°,подовото започва да връща по-висока температура,не може да изразходва водата и термопомпата наваксва нагоре

Ам...да и не. Не, защото теб те интересува кое кара нещата да се случат. Още едно ниво надолу в "защо" слез. Темата за буферите ще ти даде малко жокери.

Давам още жокери - системата е инертна. Като я вкараш на голяма мощност ѝ е нужно време да смъкне. Помисли над тези две неща:
1) Да се намали мощността на която тръгва и да не стига до голяма мощност. Кое я вкарва в голяма мощност и как можеш да го избегнеш?
2) Да има повече време да реагира като стигне до голяма мощност, че да може да я смъкне. Как да увеличим времето в което успява да задържи входящата температура към зададената цел от 35 граудса?
jamezon - специалист
вт яну 21, 2025 12:14 pmbrum написа:
Грешно го разбираш. Намаля с 1-2 херца според градусите. След Х време гледа пак и ако е отново над зададената - намаля с още 1-2 херца. И това се повтаря през някакъв интервал.
Е нали казва 0,3° време не споменава,освен в предния имейл за единия час,ама то беше друго мисля.

1) Да се намали мощността на която тръгва и да не стига до голяма мощност. Кое я вкарва в голяма мощност и как можеш да го избегнеш?
Според мен няма как,тя трябва да си достигне голямата мощност и след това да започне да я намаля.
Но китаеца казва че е почти невъзможно.

2) Да има повече време да реагира като стигне до голяма мощност, че да може да я смъкне. Как да увеличим времето в което успява да задържи входящата температура към зададената цел от 35 граудса?
Тук ми се струва пак ЦП намесваш?
brum - майстор
Добре, още малко инфо. Какво ще стане ако дебита към подовото е по-голям от дебита към ТП-та? Ще се стигне ли до момента в който от буфера се връща над 35 градуса? И ако да - кога и защо?

И какво ще стане ако зададеш към буфера да ходи 35, а да се връща 30 като цел?

В момента ТП иска да има 35 връщана. Намали я на 30 и виж дали няма да почне да модулира. Подозирам, че не, но ще си една идея по-близо до целта. Евентуално за да се доближиш още ще е добре да се включва обратно като връщаната падн под 30. Така ще има по-малко да гони и може да влезе в модулация.

Експерименти и анализиране на резултатите следват.

Има една тема за буферите. Разгледай последните 3-4 страници от нея и ще видиш разни неща дето ще са ти полезни.
radius - майстор
jamezon, не знам защо цитираш постоянно цялото последно мнение, темата става трудна за четене.
jamezon - специалист
вт яну 21, 2025 1:39 pmbrum написа:
Какво ще стане ако дебита към подовото е по-голям от дебита към ТП-та?
Предположенията ми са две:
1.ако имам по голям дебит към подовото,температурите съвсем ще се изравнят в колектора,който обсъждахме няколко страници назад.
2.отново ще гони висока мощност,защото се бори да достигне зададената температура.

Резултата е ясен,колкото произвежда ТП,толкова трябва да харчи и подовото,може би една идея по малко даже.
Ще се стигне ли до момента в който от буфера се връща над 35 градуса? И ако да - кога и защо?
Мисля,че да:
1.Когато стопли стаите и термостатите изключат.
2. Когато температурата в пода се изравни с тази в буфера.
И какво ще стане ако зададеш към буфера да ходи 35, а да се връща 30 като цел?
Това няма как да го задам,трябва подовото да изразходва тези 5 градуса,за да се получи.
В момента ТП иска да има 35 връщана. Намали я на 30 и виж дали няма да почне да модулира. Подозирам, че не, но ще си една идея по-близо до целта. Евентуално за да се доближиш още ще е добре да се включва обратно като връщаната падн под 30. Така ще има по-малко да гони и може да влезе в модулация.
Ще пробвам,но не очаквам резултати,а и ме притеснява дали няма да стане хладно вкъщи,сега подавам 34° макс и 30° мин.Ако падне на 30° постоянно, не знам как ще е.
Последна промяна от jamezon на вт яну 21, 2025 4:45 pm, променено общо 1 път.
bobivg - специалист
Понеже имаш трипътен вентил за понижаване към подовото правил ли си си експеримент ако зададеш висока температура 50-60 градуса променя ли се по някакъв начин модулацията на термопомпата?
jamezon - специалист
Пробвах една нощна 50°,но не ми хареса резултата и я намалих.
Прикачен файл:
Screenshot_20250121-160653.png
Прикачен файл:
Screenshot_20250121-160839.png
Прикачен файл:
Screenshot_20250121-162129.png
Прикачен файл:
Screenshot_20250121-162905.png
Прикачен файл:
Screenshot_20250121-163453.png
И изключи.Часа се вижда горе вляво.

Пробвах и на silent mode,там е ограничена на 60Hz,там пък поддържа 59,60,59,60 играе както на нормалния режим 74-75.

В секретните параметри има едни стойности на компресора дето са 1,2,3 до 12 и са през 5Hz,като 10 11 и 12 са 70,75 и 80Hz,зависи на кой ще захапе.
За това снощи беше на 80Hz,а сега е на 75Hz.
brum - майстор
вт яну 21, 2025 2:18 pmjamezon написа:
Ще пробвам,но не очаквам резултати,а и ме притеснява дали няма да стане хладно вкъщи,сега подавам 34° макс и 30° мин.Ако падне на 30° постоянно, не знам как ще е.
На колко ти е настроена смесителната група за подовото?
jamezon - специалист
вт яну 21, 2025 5:23 pmbrum написа:
На колко ти е настроена смесителната група за подовото?
Е на 34 де,долу горе,ама сега като намалих ТП на 32,усилих смесители на макс,че малко е калпав
  • 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 36

Тема "Термопомпа и подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: