• 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 36
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
jamezon - специалист
Абе,а как на БГВ-то ЦП е винаги на 100% и пак си запазва dT-то от 5 градуса?.
Пак да питам както в първия си пост как на БГВ на е на 60 ° изходяща вода и на 80Hz, а на подовото е на 40° и пак е на 80Hz? :?
Rado76 - помощник
Ето и мойта графика от HomeAssistant и не е много точна като мощност. Дига мощността до 2800W на няколко стъпки и после почива. За 2ч има 5 пуска. Не знам кое и е инверторното така като гледам......

Прикачен файл:
sprsun.jpg
brum - майстор
пон яну 20, 2025 10:18 pmjamezon написа:
Пак да питам както в първия си пост как на БГВ на е на 60 ° изходяща вода и на 80Hz, а на подовото е на 40° и пак е на 80Hz? :?
Даваш някакви частични данни. Дебит не се мери в проценти, а в литри. При БГВ колко ти е дебита при 100% на ЦП? И колко ти е дебита през подовото при 100% ЦП? И колко е температурата на постъпващата вода в тия режими?

При мен в режим на БГВ качва постепенно до камсимална мощност и поддържа dT на водата на 10 градуса. С такива настройки си е дошла.
jamezon - специалист
пон яну 20, 2025 10:55 pmbrum написа:
пон яну 20, 2025 10:18 pmjamezon написа:
Даваш някакви частични данни. Дебит не се мери в проценти, а в литри. При БГВ колко ти е дебита при 100% на ЦП? И колко ти е дебита през подовото при 100% ЦП? И колко е температурата на постъпващата вода в тия режими?

При мен в режим на БГВ качва постепенно до камсимална мощност и поддържа dT на водата на 10 градуса. С такива настройки си е дошла.
Аз казах вече,че дебити не мога да меря.

Ето отговора от китаеца,просто са прекалено миниатюрни разликите и явно просто няма да се получи....

"Логиката на устройството е автоматично да регулира честотата въз основа на текущата околна температура и температурата на връщащата вода. Когато достигне зададената температура на водата P05, компресорът ще започне да регулира честотата, за да определи температурната разлика между температурата на входящата вода и зададената температура. Ако температурната разлика е по-голяма от 0,3 ℃, честотата ще намалее с 1 HZ; Когато температурната разлика е по-малка от -0,3 ℃, честотата ще се увеличи с 1 HZ, докато температурата на водата стане ≥P05+2. Компресорът ще спре и честотата ще стане 0.  Не винаги се поддържа целевата температура на водата."

ПП. И още нещо,явно и ЦП не може да се регулира,понеже вече няколко пъти я оставям на ръчно,както и снощи,а сутринта си е прехвърлила пак на автоматичен режим.Може и да е защото го променям през приложението и да не го отчита на системата.
brum - майстор
Китаеца ти е казал почти всичко което ти трябва и на мен ми е спестил бъхтането с логовете да разбера по кое точно се контролира. Остава да разбереш колко време трябва връщащата да задържи над зададената цел за да почне да модулира и да сваля херците на компресора. Или питаш китаеца, или го проследяваш по логове като този дето си дал.

Сега помисли защо не се закрепва връщаната вода до някаква средна температура, а вместо това тя скача рязко с 5 градуса за половин час. При мен такива резки промени няма и всичко е плавно. Защо?
jamezon - специалист
вт яну 21, 2025 8:10 ambrum написа:
Китаеца ти е казал почти всичко което ти трябва и на мен ми е спестил бъхтането с логовете да разбера по кое точно се контролира.
Защо намесва и околната температура,или преводача така го превежда?
Остава да разбереш колко време трябва връщащата да задържи над зададената цел за да почне да модулира и да сваля херците на компресора. Или питаш китаеца, или го проследяваш по логове като този дето си дал.
Останах с впечатлението че всеки път трябва да модулира,когато достигне зададената темп,без значение времето.
Сега помисли защо не се закрепва връщаната вода до някаква средна температура, а вместо това тя скача рязко с 5 градуса за половин час. При мен такива резки промени няма и всичко е плавно. Защо?
Само първия градус вдига бавно,после почва по-бързо и последните въпросни 2 градус най-бързо
brum - майстор
вт яну 21, 2025 8:29 amjamezon написа:
Само първия градус вдига бавно,после почва по-бързо и последните въпросни 2 градус най-бързо
Да. Ама въпроса над който искам да помислиш е защо става така. И после рязко ще се наредят нещата.
jamezon - специалист
вт яну 21, 2025 10:40 ambrum написа:
Да. Ама въпроса над който искам да помислиш е защо става така. И после рязко ще се наредят нещата.
За мен отговора е същото както разликата в колекторите тази dT от два градуса според мен нужното за къщата е около 30 градуса,като здмине тези 30°,подовото започва да връща по-висока температура,не може да изразходва водата и термопомпата наваксва нагоре
jamezon - специалист
вт яну 21, 2025 10:53 amjamezon написа:
вт яну 21, 2025 10:40 ambrum написа:
За мен отговора е същото както разликата в колекторите тази dT от два градуса според мен нужното за къщата е около 30 градуса,като здмине тези 30°,подовото започва да връща по-висока температура,не може да изразходва водата и термопомпата наваксва нагоре
Китаеца ми вика да си взема по нова машина,тя имала настройка на тия 2 градуса до 10,на моята не можело да се променят :-D :-D :-D
Викам аз я взех преди 4 месеца.....
  • 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 36

Тема "Термопомпа и подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: