Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Радиатори. Трябва да се смята площта/мощта им.
У дома се преоразмерени с около 30%. Малеят с термопомпата, но се понася.

Може и с вентилаторни конвектори, както и комбинирано- радиатори-конвектори.
Конвекторите може и да охлаждат. Може да се помисли монтаж на конвектори и на 1ви етаж.
LazarGanev - "Велик майстор"
Че колко по-скъпо е подовото от радиаторите?
А де?!
Някой трябва да смята. Най добре ще смята който знае.
Според мен, подово на двата етажа плюс два конвектора на етаж, общо четири.
Питам, щото съм го смятал много пъти
ср окт 22, 2025 12:27 pmLazarGanev написа:
Питам, щото съм го смятал много пъти
За теб е сигурно, но се появиха новите "специалисти" в отоплението. Някои твои колеги спряха да се занимават с НС, поради точно тази причина.

Особено за ново жилище! Дори да има разлика в цената, то тя ще е пренебрежима, с оглед инвестицията в комфорт дългосрочно.
Ако се прави както трябва с два температурни кръга, смесен за подовото и несмесен за радиатори, цената на вложението със сигурност ще е повече, отделно и месечните сметки ще са по-високи заради по-високата работна температура на водата. Но пък кой съм аз да казвам, че трябва да се направи както трябва, по учебник? :cool:
hidrazin - майстор
ср окт 22, 2025 11:53 ampavelp написа:
А относно отопляването с термопомпа ...
А къде забрави ОХЛАЖДАНЕТО с термопомпа? :)
Не знам що винаги повечето хора мислят само и единствено за отоплението?
Питах нещо ама не ми отговори:
вт окт 21, 2025 9:23 pmhidrazin написа:
Колко често и за какви периоди от време нямате ток?
Жокер - за резервиране на отоплението че и охлаждането има и по-добри варианти от генератор...
Примерно малко соларни панели, хибриден инвертор и батерия с подходящ капацитет.
Така при спиране на тока ... даже няма да разберете че спрял. :cool:
Освен че ще имате отопление/охлаждане, ще имате и осветление, захранване на хладилник/фризер ...

И най-важното - за разлика от генератора, тая система ще се изплаща всеки ден с някакво слънце.
Ще сваля всеки месец сметките за ток - включително и тези за тока от термопомпата...
:partyman:
P.S. Ако сега ще почвате въпросната къща е добре да се направят някои промени по ел.инсталацията.
При интерес - питайте. Щото после е ПРОБЛЕМ.

P.S.2 Ей сега очаквам рев от спеСиалисти колко било скъпо...
Скъпо, скъпо, колко да е скъпо? Ми според зависи.
При условие че човекът стартира строителството на:
Къщата е с около 70-80м2 отопляема площ на етаж
То едва ли +/- около 15 000 лева (а не ОЙРО) ще са фатални. ПЛЮС че тая му инвестиция ще се изплаща с годините.
За разлика от генератора дето е 100% разход...
Ами той, едина спеСиалист дори ги изгражда, ама и аз ще почакам с теб, да не скучаеш.
viewtopic.php?f=10&t=74644&p=1206866#p1206849

Иначе, онзи ден я свърших тая работа на новото къще- пълна еликтрификация от слънцето. За сега само 37.5w на m2. Тестове през зимата и ако не достига ще "разширявам".
Точна статистика за спиранията на тока нямам, тъй като не живея там все още, та ми е трудно да кажа. Но не спира за дни, по-скоро за по няколко часа.

Насочил съм се вече към соларните панели и ел. инсталация, която да разчита на слънцето, и също съм стигнал до извода, че това ще ми е най-оптималния вариант и инвестиция, която ще се изплати за няколко години.

Относно охлаждането - в планински район сме и все още не сме решили дали да слагаме охлаждащи конвектори за лятото.

Благодаря за споделените мнения, от полза са ми!

Тема "Отоплителна система за нова къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: