Най - вълнуващия въпрос зимно време.
dragozow - майстор
Така де, но автора казва че при тях тока спира често, та няма да му е излишен. Освен това може да захрани и всичко останало ако си вземе по-голям. Тоест ще може да си пусне телевизора до като няма ток вместо да търчи за дърва и да седи пред печката. Ако работи чат пат няма да му остарява горивото, да запушва карбуратори, дюзи и т.н. Просто го слага в едно помещение, изкарва газовете навън, слага се едно табло с автоматика и не му пука че ще спре тока. Грижата му е гориво и обслужване, може да си вземе масло и филтър резерва, а тубата като свърши, в колата и на бензиностанцията.
Baлepu - специалист
ср окт 22, 2025 6:19 amLazarGanev написа:
Радиаторите нямат нищо общо с подовото. Термопомпа предполагам също нямаш? Значи твоята система няма нищо общо с тази, която иска са изгради питащия
А това не е ли някакво решение?
вт окт 21, 2025 8:33 pmBaлepu написа:
това подово що си го не направите с два независими кръга :?
Подовото принципно е много инерционно. Ако ще е на печка, тя не трябва почти да се гаси. В това отношение съм съгласен, че е неуместно.
Дано не разводним много темата, но да попитам:
Много не се коментират генераторите на газ. Неуместни ли са за подобни случаи?
Печката ще е тип камина, която няма да е основен отоплителен източник, а ще се ползва отвреме навреме, за да си доставим удоволствието да си имаме огън в хола. Та идеята ми беше дали е смислено и логически и финансово да се свърже по някакъв начин с инсталацията на ТП, за да може хем да я подпомага, хем да бъде нещо като аварийно отопление в случай на липса на ток. Не съм специалист, ясно ми е че двете системи работят по различен начин и на различни температури, но не съм наясно с оборудването което е необходимо, та затова питам...

Под суха печка имате предвид такава на нафта ли?
vlax - майстор
ср окт 22, 2025 9:43 ampavelp написа:
Под суха печка имате предвид такава на нафта ли?
Без водна риза.
:partyman:
ср окт 22, 2025 8:42 amdragozow написа:
Така де,...
Развихме темата към генератор, та да я доразвием.
Генератора го мислих и в последствие поръчах с възможност за работа на пропан-бутан.
Така веднъж ще му е по-евтино и втор, ако недай боже вземе та сгъне, ще има backup на backupа.
Една газова печица, плюс газов котлонец в ъгъла на килера.

пп. С Валери си "четем мислите".
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на ср окт 22, 2025 11:08 am, променено общо 1 път.
Ал_ - специалист
#-o аз моят вече не помня кога го купувах, а още не съм го разопаковал даже
ср окт 22, 2025 11:07 amАл_ написа:
#-o аз моят вече не помня кога го купувах, а още не съм го разопаковал даже
Ами обикновено така става, когато правим нещата "Да има". Да има какво да събира прах и да му берем гайлето щото трябва да се обслужва- масло, бензина да не би да е остарял, акумулатор- големите имат и стартери, особено тези с автоматизация.....За филтър няма нужда да се притесняваме, защото обикновено не правят километри.
Накрая......по добре да не дърпаме чертата.
Ал_ - специалист
То аз отдавна се каня, че при нас мрежата беше отврат зимата - при по-силен порив на вятъра, и хайде без ток. Но я пооправиха, и ми отпадна като покупка. Обаче горя трафопост, и доста време стояхме без ток, та реших, че е по-добре "да има", както казваш. Също газ/бензин
Ако се стигне до там, да се купува генератор за резерва, да се има предвид, че термопомпата може да не хареса "тока" от всеки генератор.
Миналата година колега потърси помощ тук, поради точно такава причина.
Разходих се стотина километра в посока, освен да задоволя собственото си любопитство, а и да покажа тук. Показах и пак се намериха професори- да са живи и здрави!
Пелетна камина даваше грешка и не работеше. Не работеше дори и с откровен китаец UPS.
Съгласиха се да заменят генератора с подходящ и известно доплащане.
При мен, всичко що е с чувствителна електроника по отоплението, работи безгрижно с наличните ми генератори- ТП, кондензен котел, пелетен котел, климатици, хладилник с инверторен компресор.
А относно отопляването с термопомпа - изцяло с подово отопление ли е най-добре да бъде изпълнена, или е допустимо на втория етаж да е с радиатори? Къщата е с около 70-80м2 отопляема площ на етаж, та с оглед цената на подовото имам ли по-бюджетен вариант за горе и до каква степен
ще жертвам комфорта?

Тема "Отоплителна система за нова къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: