Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Няма вариант да не се е стоплила. Грешката е другаде.
r3spawn - напреднал
съб яну 17, 2026 8:35 amgnt69 написа:
пет яну 16, 2026 8:36 pmr3spawn написа:
Благодаря за споделеното мнение.
За сега не съм решил още нищо.Не мога да реша какво да правя. Майстора го няма никакъв и не мога да се свържа в момента с него.Човек от форума ми предлага по-силна помпа от тази в момента 25-70.Този вариант на замяна с нея от сегашната ми,би ли било от значение,за да избегнем и евентуалните промени/ремонти за включването на втора помпа :?
Да питам че не разбрах стопли ли се къщата. :partyman:

Да къщата се затопли,но не е е гасен от 3 дена.Днес ще го изгася,за да мога да го изчиситя.Ще оставя няколко часа да не работи.За да мога да видя,ако му задам график,дали ще може да затопля в момента,след като къщата вече е климатизирана.
Казаха ми, че и до към 9 е горял сутринта,нарочно не съм го пълнил с пелети бункера,за да мога да почистя днес и бункера+големият шнек и да направя нов тест на шнека,дали е същото подаване,като първият път.Паузата мисля да е 6 часа от както е горял последното.За да мога да сравня,ако го пускам в 6ч сутринта по график,а вечерта да е работил до към 00:00ч, за колко време ще затопля и дали бих могъл изобщо да го използвам по този начин или не трябва да го гася за в момента.
За работа по график, котела трябва да е 30 или 50 киловата, за тези 130 квадрата. Това ще доведе до удовлетворение на необяснимото ти желание за работа по график, а също и до много негативи. В момента котелът ти работи в много добър режим.
Дори този,20 киловатов котел, е голям за твоето жилище. С това ще се съгласиш, ако седнеш с калкулатор в ръка. Нужно е да разделиш горивото на времето, да умножиш по енергия за килограм и........
Ще получиш резултат около 2.0-2.5 кг/ч. Това са 10-12 киловата на час.
Ами то и най малкото Бижу ще те топли бе!

Не пипай тръбите!
Не пипай помпата!
Не закачай трипътния!

Няма топло без пари.
gnt69 - майстор
съб яну 17, 2026 1:20 pmr3spawn написа:
Да къщата се затопли,но не е е гасен от 3 дена.Днес ще го изгася,за да мога да го изчиситя.Ще оставя няколко часа да не работи.За да мога да видя,ако му задам график,дали ще може да затопля в момента,след като къщата вече е климатизирана.
Казаха ми, че и до към 9 е горял сутринта,нарочно не съм го пълнил с пелети бункера,за да мога да почистя днес и бункера+големият шнек и да направя нов тест на шнека,дали е същото подаване,като първият път.Паузата мисля да е 6 часа от както е горял последното.За да мога да сравня,ако го пускам в 6ч сутринта по график,а вечерта да е работил до към 00:00ч, за колко време ще затопля и дали бих могъл изобщо да го използвам по този начин или не трябва да го гася за в момента.
Защо чистиш бункера, толкова ли са калпави пелетите. Аз моя не съм го чистил откакто съм го сложил 8 години, преди това бях с друг 2 години. :partyman:
Трифун го е казал точно. Козата си сака пръч. Няма топло без пилети. :partyman:
Калин писа- монтирай си стаен термостат.
Аз казвам- монтирай си модулиращото изнесено управление на Натурела!
След това си направи графиците така, че когато ви няма у дома, температурата да е 2 градуса надолу!
Това ще засити вълкът, но и агнето ще е цяло.

Ако се намират качествени слънчогледови пелети, на по-ниска цена, минавай на тях!
Този котел за това е направен.
Гледаш пелети да е черен, лъскав и да няма много прах в чувала.
Тогава ще чистиш бункер веднъж годишно, пепелника всеки ден, а котела на седмица.
MamaMy - майстор
Това ще е грешка. Хората искат да подържат целодневно температурата като ТЕЦ, а ти искаш да си като на дърва с печка. Пак ти казвам, топло без огън няма. Не допускай къщата да изстине.
Трифон е прав за системата ти. Изглежда добре и професионално изпълнена. Не бързай да я преправяш. Явно я експлоатираш неправилно. Поработи няколко месеца за да се увериш, че не ти трябва този график. Той става ако имаш буфер, а ти даже бойлера не си включил. Хората драпат за модулация. Евентуално програмируем термостат или електронни термоглави. Намаляваш температурата нощем и евентуално ако ви няма през деня, но без да гасиш котела. Слагаш долна граница примерно 18. Аз спя дори и на по-ниска, но аз не съм критерий. През деня аз поддържам 23-24, но това е когато не правя нищо, гледам телевизия или съм пред компютъра. Когато се движа ми е жега и свалям на 20. Знам, че е по-добре на по-ниска и да се наметна с едно одеалце примерно, но и аз като теб имам вредни навици от дървата. Сега за първа зима съм само на ток и плащам около 150 на месец, но това не зависи само от мен.
Последна промяна от MamaMy на съб яну 17, 2026 3:45 pm, променено общо 1 път.
С печки или климатици?

Някой още да предложи ремонт........помпа 2"?!
Един поне не си направи труда, не да сметне, да потърси инфо за нужния дебит.
don.nasco - специалист
Трифоне, за много години, жив и здрав.

Аз не съм добър със сметките, но ето малко:

- Котел: Грейко Експерт 20 (20 kW) с водна риза около 100 литра.
- Тръбна разводка: Полипропилен (PPR). ф32, ф25 и ф20.
- Налични помпи: 1 бр. Grundfos 25/40
- Радиатори, 10 броя - общо около 19КВ:
2 бр. 500/1400 (~3800 W общо)
1 бр. 600/1200 (~2000 W)
1 бр. 600/1400 (~2300 W)
1 бр. 500/800 (~1100 W)
1 бр. 400/900 (~950 W)
1 бр. 600/1000 (~1650 W)
1 бр. 500/900 (~1250 W)
1 бр. 600/1600 (~2650 W)
1 бр. 600/2000 (~3300 W)
- Вода - грубо 200 литра, за да може да сметнем нещо базово

Търсим необходимия дебит (Q). Формулата е:
Q = (0.86 x P) / dT (където P е мощността в kW, а dT е температурната разлика, обикновено ~20 градуса)

Получаваме: Q = (0.86 x 20) / 20 = 0.86 куб.м/час (или 860 литра/час)

Какво ни казва това - за да разтоварим целият котел (~20КВ) помпата трябва да превърта по ~860 литра за час.

Време за циркулация: Приехме, че имаме 200 литра вода в системата: Време = (200 литра x 60 мин) / 860 литра/час = ~14-15 минути са нужни на помпата да превърти водата веднъж.

Като гледам графиките на помпата тук - https://product-selection.grundfos.com/ ... ant-curves при дебит от ~0.9 куб.м/час помпата би трябвало да има напор от ~2.9 метра (това на трета степен).

Това, което не знам и не мога да кажа е дали този напор е достатъчен в неговият случай, за неговата къща :)
Тези неща си му ги споделиш, а още търси под вола теле!
Аз спрях и редактирах, защото слуша глупости.

По снимките съдя, че полипропиленчика му е добър. Резултатите, към момента, подсказват че помпата се справя.
Има още един, вадещ очи факт, който подсказва, че помпата си върши работата прекрасно. Чакам още някоя глупост да се изпише.

Най после един! Браво!

пп. Утре, на компа, ще сложа радиаторите в таблицата. На око сякаш са около 20 киловата при 80/60.
Рядко добра инсталация!
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на съб яну 17, 2026 4:32 pm, променено общо 1 път.
don.nasco - специалист
съб яну 17, 2026 4:27 pmТрифон П.Трифонов написа:

По снимките съдя, че полипропиленчика му е добър. Резултатите, към момента, подсказват че помпата се справя.
Има още един, вадещ очи факт, който подсказва, че помпата си върши работата прекрасно.
Ще подскажеш ли кой е този факт? Сигурно е нещо лесно, но ми обягва :)

Иначе, аз от тръби много не разбирам, но като видях тръбите не бях много очарован как е направено - разбира се, това е мое мнение и може би това е начина. Щом ти твърдиш, че са добре - вярвам ти!

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: