Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
ср фев 25, 2026 1:44 pmnautilus33 написа:
Понеже имам почти същия проблем, да поитам как може да се установи къде точно е теча. Налягане от 1.2 пада до 0.2 за около ден. Темп. при датчика на колектора показва над 100 градуса, най-горния обезвъздушител, който е на колектора изпуска пара, а този при бойлера показва не повече от 23 градуса. Системата е затворена. При пълнене, от най-долния обезвъздушител изтича от течността. Дали може да е запушване някъде по системата или със сигурност е пробила някъде.
А при облачно време, когато не изпуска пара, пада ли налягането?
LazarGanev - "Велик майстор"
Налягане от 1.2 пада до 0.2 за около ден. Системата е затворена. При пълнене, от най-долния обезвъздушител изтича от течността.
Добре де, какво е това налягане 1,2 бара? Соларна система се пълни на 3-4 бара, има предпазен клапан 6 бара. Обезвъздуштелите винаги трябва да са монтирани през кран и след първоначалното обезвъздушава се затварят и толкоз. Те пара НЕ ТРЯБВА да изпускат!
Ако в системата се образува пара, тя трябва да си остане там, а не да излиза през обезвъздушителите, в противен случай ще се промени концентрациата на течността, което не е добре. Друг е въпросът дали изобщо има нужда от обезвъздушител на колектора, аз никога не слагам, но дори и да има, той задъкжително трябва да бъде монтиран през кран. Обезвъздушаването е най-добре да става през пълнеща група, като се циркулира течността със соларна помпа за пълнене. Така и обезвъздушаването става сигурно и качествено, и няма съмнения за запушване. А сега само догадки - това може да е, онова може да е...
kozl - майстор
Понеже имам почти същия проблем, да поитам как може да се установи къде точно е теча. Налягане от 1.2 пада до 0.2 за около ден. Темп. при датчика на колектора показва над 100 градуса, най-горния обезвъздушител, който е на колектора изпуска пара, а този при бойлера показва не повече от 23 градуса. Системата е затворена. При пълнене, от най-долния обезвъздушител изтича от течността. Дали може да е запушване някъде по системата или със сигурност е пробила някъде.
На колектора 100°, при серпентината на бойлера 23° :?
Най-вероятно помпата не върти водата.
Аз писах за система, която беше вдигнала над 100° при колектора. Помпата получаваше захранване, но не въртеше, поради изфирясал капацитет на кондензатора и.
След смяна на помпата, системата работи около година и проби серпентината в бойлера и фалит. Източихме пропилен гликола и топла вода само с ел.нагревател.
MamaMy - майстор
ср фев 25, 2026 7:18 pmkozl написа:
На колектора 100°, при серпентината на бойлера 23° :?
Най-вероятно помпата не върти водата...
Изчакай първо да докажем, че помпата се захранва. Успоредно с това и теча се търси.
nautilus33 - майстор
И при облачно време налягането пада. Днес я надух до 1,2 и за няма и два часа падна на 0,2. Помпата предполагам, че работи, понеже дисплея свети и показва с каква мощност работи(Grundfos Alpha). Когато слънцето беше най-силно темп. на датчика при колектора показваше HI, а бойлера беше 25. Течността в системата има черен цвят, не знам на какво се дължи.

Тема "проблем с налягането в соларната система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: