Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
ср фев 25, 2026 1:44 pmnautilus33 написа:
Понеже имам почти същия проблем, да поитам как може да се установи къде точно е теча. Налягане от 1.2 пада до 0.2 за около ден. Темп. при датчика на колектора показва над 100 градуса, най-горния обезвъздушител, който е на колектора изпуска пара, а този при бойлера показва не повече от 23 градуса. Системата е затворена. При пълнене, от най-долния обезвъздушител изтича от течността. Дали може да е запушване някъде по системата или със сигурност е пробила някъде.
А при облачно време, когато не изпуска пара, пада ли налягането?
LazarGanev - "Велик майстор"
Налягане от 1.2 пада до 0.2 за около ден. Системата е затворена. При пълнене, от най-долния обезвъздушител изтича от течността.
Добре де, какво е това налягане 1,2 бара? Соларна система се пълни на 3-4 бара, има предпазен клапан 6 бара. Обезвъздуштелите винаги трябва да са монтирани през кран и след първоначалното обезвъздушава се затварят и толкоз. Те пара НЕ ТРЯБВА да изпускат!
Ако в системата се образува пара, тя трябва да си остане там, а не да излиза през обезвъздушителите, в противен случай ще се промени концентрациата на течността, което не е добре. Друг е въпросът дали изобщо има нужда от обезвъздушител на колектора, аз никога не слагам, но дори и да има, той задъкжително трябва да бъде монтиран през кран. Обезвъздушаването е най-добре да става през пълнеща група, като се циркулира течността със соларна помпа за пълнене. Така и обезвъздушаването става сигурно и качествено, и няма съмнения за запушване. А сега само догадки - това може да е, онова може да е...
kozl - майстор
Понеже имам почти същия проблем, да поитам как може да се установи къде точно е теча. Налягане от 1.2 пада до 0.2 за около ден. Темп. при датчика на колектора показва над 100 градуса, най-горния обезвъздушител, който е на колектора изпуска пара, а този при бойлера показва не повече от 23 градуса. Системата е затворена. При пълнене, от най-долния обезвъздушител изтича от течността. Дали може да е запушване някъде по системата или със сигурност е пробила някъде.
На колектора 100°, при серпентината на бойлера 23° :?
Най-вероятно помпата не върти водата.
Аз писах за система, която беше вдигнала над 100° при колектора. Помпата получаваше захранване, но не въртеше, поради изфирясал капацитет на кондензатора и.
След смяна на помпата, системата работи около година и проби серпентината в бойлера и фалит. Източихме пропилен гликола и топла вода само с ел.нагревател.
MamaMy - майстор
ср фев 25, 2026 7:18 pmkozl написа:
На колектора 100°, при серпентината на бойлера 23° :?
Най-вероятно помпата не върти водата...
Изчакай първо да докажем, че помпата се захранва. Успоредно с това и теча се търси.
nautilus33 - майстор
И при облачно време налягането пада. Днес я надух до 1,2 и за няма и два часа падна на 0,2. Помпата предполагам, че работи, понеже дисплея свети и показва с каква мощност работи(Grundfos Alpha). Когато слънцето беше най-силно темп. на датчика при колектора показваше HI, а бойлера беше 25. Течността в системата има черен цвят, не знам на какво се дължи.
ESPACE - майстор
ср фев 25, 2026 11:47 pmnautilus33 написа:
Помпата предполагам, че работи, понеже дисплея свети и показва с каква мощност работи(Grundfos Alpha). Когато слънцето беше най-силно темп. на датчика при колектора показваше HI, а бойлера беше 25.
Ами не, НЕ ти работи помпата. Или работи, но ти е задръстен филтъра.
2v6 - майстор
ср фев 25, 2026 11:47 pmnautilus33 написа:
И при облачно време налягането пада. Днес я надух до 1,2 и за няма и два часа падна на 0,2. Помпата предполагам, че работи, понеже дисплея свети и показва с каква мощност работи(Grundfos Alpha). Когато слънцето беше най-силно темп. на датчика при колектора показваше HI, а бойлера беше 25. Течността в системата има черен цвят, не знам на какво се дължи.
И къде изтече?
kozl - майстор
Като се има впредвид чернилката почвай със съвета на ESPACE за почистване на филтъра, ако не си го направил до сега.

Индикатора свети - помпата е захранена, но дали се върти ротора :?
6.2 Светлинен индикатор "POWER ON"
Светлинният индикатор "POWER ON", вижте фиг. 7 ,светва когато се
включи ел захранването.
Когато свети само индикатора "POWER ON", означава че се е
появила повреда, пречеща на правилната работа на помпата (напр.
блокиране на ротора).
Ако е индикирана неизправност я отстранете и рестартирайте
помпата чрез изключване и включване на електрическото захранване
Умна помпа. Не ми се отдало да се занимавам вътрешно с такава.
Обаче като си помисля за умните коли, случва се самодиагностиката да лъже.
На какво да верваш на AI или на "очо да види и ръка да пипне" :?
Темп. при датчика на колектора показва над 100 градуса, най-горния обезвъздушител, който е на колектора изпуска пара
Щом изпуска пара това е висока Т, което предполага, че контролера отчита Т и подава захранване на помпата, което се потвърждава със светещия индикатор.
Обаче
а този при бойлера показва не повече от 23 градуса.
Показва, а дали е така :?
Други отчетни уреди (примерно термомер при помпата) няма ли :? Какво подсеща допир с ръка при помпата?
Обаче за помпата която писах и не се въртеше тя беше загрята, което пък може да е подвеждащо, че върти вода от панелите.
Някъде по-далеч от помпата каква е Т на тръбите?
При пълнене, от най-долния обезвъздушител изтича от течността.
:shock:
Какъв е този обезвъздушител? Ако е автоматичен - това не трябва да е така - сменяй обезвъздушителя и монтирай и СК преди него.
Аз писах за системата при мен за такъв обезвъздушител как се повреди и имах теч от него и какви са му карантиите.
Това, че изтича течност при пълнене означава, че нивото на течността е над нивота на обезвъздушителя, но какво гарантира, че системата е пълна цялата с течност, а не и с въздух :?
Щом най-горния обезвъздушител изпуска пара, значи е отворен. Вероятно е автоматичен иначе предполагам няма да можеш да надуеш напор повече от геодезичната височина :wink:
И така колко е геодезичната височина от манометъра до най-горния обезвъздушител?
Колко течност доливаш от 0,2 до 1,2 бара?

Ако манометъра ти е верен 0,2 бара са към 2 метра височина за вода и пропиленгликол.
Пропиленгликол ; Молекулна маса, 76,09 g/mol ; Плътност, 1,04 g/cm³ ; Точка на топене, -68 °C ; Точка на кипене, 188,2 °C.
При такова положение мери 2 метра от манометъра нагоре и търси там теча. Примерно при мен долния авт.обезвъздушинел е на 1,5 от манометъра. При пълна инсталация до този обезвъздушител и отворен горен авт. обезвъздушител манометъра ще показва към 0,15 бара.
При мен имаше теч от холендрите на СК. Смених ги. След тях протече долния автом.обезвъздушител. Смених го + СК. Горния авт. обезвъздушител има СК, но не знам в какво положение е в момента.
Ако имаш теч от горния обезвъздушител как ще го видиш. Но пък показание на манометър 0,2 бара отговаря на 2 метра височина от манометър до горен обезвъздушител. Но това ако манометъра е верен :?

Колко ти е налягането във водопровода?
Не вярвам да е 0,2 бара :? Мисля си че е над 2 бара, при което ако има пробив в серпентината налягането в системата за слънчева топла вода ще се вдигне, вместо да спада. Та приемам, че серпентината е без пробив.

И стигам до РС. Аз ползвам инсталацията под налягане 1 бар. Като падне под 1 доливам течност. РС ми е 0,6 бара в разкачено положение. Писал съм, че докато пълня при налягане 0,6 до 1 бара системата поема към 2 литра. При каква Т съм пълнил не помня :roll: Разчитам тези 2 литра да са достатъчни като падне Т под Т при пълнене и се свие течността да не се получава вакум в системата.
Ако РС не работи и течността се свие авт.обезвъздушител ще отвори, ще навлезе въздух и няма да позволи вакум в системата.

Тема "проблем с налягането в соларната система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: