Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
ср фев 25, 2026 1:44 pmnautilus33 написа:
Понеже имам почти същия проблем, да поитам как може да се установи къде точно е теча. Налягане от 1.2 пада до 0.2 за около ден. Темп. при датчика на колектора показва над 100 градуса, най-горния обезвъздушител, който е на колектора изпуска пара, а този при бойлера показва не повече от 23 градуса. Системата е затворена. При пълнене, от най-долния обезвъздушител изтича от течността. Дали може да е запушване някъде по системата или със сигурност е пробила някъде.
А при облачно време, когато не изпуска пара, пада ли налягането?
LazarGanev - "Велик майстор"
Налягане от 1.2 пада до 0.2 за около ден. Системата е затворена. При пълнене, от най-долния обезвъздушител изтича от течността.
Добре де, какво е това налягане 1,2 бара? Соларна система се пълни на 3-4 бара, има предпазен клапан 6 бара. Обезвъздуштелите винаги трябва да са монтирани през кран и след първоначалното обезвъздушава се затварят и толкоз. Те пара НЕ ТРЯБВА да изпускат!
Ако в системата се образува пара, тя трябва да си остане там, а не да излиза през обезвъздушителите, в противен случай ще се промени концентрациата на течността, което не е добре. Друг е въпросът дали изобщо има нужда от обезвъздушител на колектора, аз никога не слагам, но дори и да има, той задъкжително трябва да бъде монтиран през кран. Обезвъздушаването е най-добре да става през пълнеща група, като се циркулира течността със соларна помпа за пълнене. Така и обезвъздушаването става сигурно и качествено, и няма съмнения за запушване. А сега само догадки - това може да е, онова може да е...
kozl - майстор
Понеже имам почти същия проблем, да поитам как може да се установи къде точно е теча. Налягане от 1.2 пада до 0.2 за около ден. Темп. при датчика на колектора показва над 100 градуса, най-горния обезвъздушител, който е на колектора изпуска пара, а този при бойлера показва не повече от 23 градуса. Системата е затворена. При пълнене, от най-долния обезвъздушител изтича от течността. Дали може да е запушване някъде по системата или със сигурност е пробила някъде.
На колектора 100°, при серпентината на бойлера 23° :?
Най-вероятно помпата не върти водата.
Аз писах за система, която беше вдигнала над 100° при колектора. Помпата получаваше захранване, но не въртеше, поради изфирясал капацитет на кондензатора и.
След смяна на помпата, системата работи около година и проби серпентината в бойлера и фалит. Източихме пропилен гликола и топла вода само с ел.нагревател.
MamaMy - майстор
ср фев 25, 2026 7:18 pmkozl написа:
На колектора 100°, при серпентината на бойлера 23° :?
Най-вероятно помпата не върти водата...
Изчакай първо да докажем, че помпата се захранва. Успоредно с това и теча се търси.
nautilus33 - майстор
И при облачно време налягането пада. Днес я надух до 1,2 и за няма и два часа падна на 0,2. Помпата предполагам, че работи, понеже дисплея свети и показва с каква мощност работи(Grundfos Alpha). Когато слънцето беше най-силно темп. на датчика при колектора показваше HI, а бойлера беше 25. Течността в системата има черен цвят, не знам на какво се дължи.
ESPACE - майстор
ср фев 25, 2026 11:47 pmnautilus33 написа:
Помпата предполагам, че работи, понеже дисплея свети и показва с каква мощност работи(Grundfos Alpha). Когато слънцето беше най-силно темп. на датчика при колектора показваше HI, а бойлера беше 25.
Ами не, НЕ ти работи помпата. Или работи, но ти е задръстен филтъра.
2v6 - майстор
ср фев 25, 2026 11:47 pmnautilus33 написа:
И при облачно време налягането пада. Днес я надух до 1,2 и за няма и два часа падна на 0,2. Помпата предполагам, че работи, понеже дисплея свети и показва с каква мощност работи(Grundfos Alpha). Когато слънцето беше най-силно темп. на датчика при колектора показваше HI, а бойлера беше 25. Течността в системата има черен цвят, не знам на какво се дължи.
И къде изтече?
kozl - майстор
Като се има впредвид чернилката почвай със съвета на ESPACE за почистване на филтъра, ако не си го направил до сега.

Индикатора свети - помпата е захранена, но дали се върти ротора :?
6.2 Светлинен индикатор "POWER ON"
Светлинният индикатор "POWER ON", вижте фиг. 7 ,светва когато се
включи ел захранването.
Когато свети само индикатора "POWER ON", означава че се е
появила повреда, пречеща на правилната работа на помпата (напр.
блокиране на ротора).
Ако е индикирана неизправност я отстранете и рестартирайте
помпата чрез изключване и включване на електрическото захранване
Умна помпа. Не ми се отдало да се занимавам вътрешно с такава.
Обаче като си помисля за умните коли, случва се самодиагностиката да лъже.
На какво да верваш на AI или на "очо да види и ръка да пипне" :?
Темп. при датчика на колектора показва над 100 градуса, най-горния обезвъздушител, който е на колектора изпуска пара
Щом изпуска пара това е висока Т, което предполага, че контролера отчита Т и подава захранване на помпата, което се потвърждава със светещия индикатор.
Обаче
а този при бойлера показва не повече от 23 градуса.
Показва, а дали е така :?
Други отчетни уреди (примерно термомер при помпата) няма ли :? Какво подсеща допир с ръка при помпата?
Обаче за помпата която писах и не се въртеше тя беше загрята, което пък може да е подвеждащо, че върти вода от панелите.
Някъде по-далеч от помпата каква е Т на тръбите?
При пълнене, от най-долния обезвъздушител изтича от течността.
:shock:
Какъв е този обезвъздушител? Ако е автоматичен - това не трябва да е така - сменяй обезвъздушителя и монтирай и СК преди него.
Аз писах за системата при мен за такъв обезвъздушител как се повреди и имах теч от него и какви са му карантиите.
Това, че изтича течност при пълнене означава, че нивото на течността е над нивота на обезвъздушителя, но какво гарантира, че системата е пълна цялата с течност, а не и с въздух :?
Щом най-горния обезвъздушител изпуска пара, значи е отворен. Вероятно е автоматичен иначе предполагам няма да можеш да надуеш напор повече от геодезичната височина :wink:
И така колко е геодезичната височина от манометъра до най-горния обезвъздушител?
Колко течност доливаш от 0,2 до 1,2 бара?

Ако манометъра ти е верен 0,2 бара са към 2 метра височина за вода и пропиленгликол.
Пропиленгликол ; Молекулна маса, 76,09 g/mol ; Плътност, 1,04 g/cm³ ; Точка на топене, -68 °C ; Точка на кипене, 188,2 °C.
При такова положение мери 2 метра от манометъра нагоре и търси там теча. Примерно при мен долния авт.обезвъздушинел е на 1,5 от манометъра. При пълна инсталация до този обезвъздушител и отворен горен авт. обезвъздушител манометъра ще показва към 0,15 бара.
При мен имаше теч от холендрите на СК. Смених ги. След тях протече долния автом.обезвъздушител. Смених го + СК. Горния авт. обезвъздушител има СК, но не знам в какво положение е в момента.
Ако имаш теч от горния обезвъздушител как ще го видиш. Но пък показание на манометър 0,2 бара отговаря на 2 метра височина от манометър до горен обезвъздушител. Но това ако манометъра е верен :?

Колко ти е налягането във водопровода?
Не вярвам да е 0,2 бара :? Мисля си че е над 2 бара, при което ако има пробив в серпентината налягането в системата за слънчева топла вода ще се вдигне, вместо да спада. Та приемам, че серпентината е без пробив.

И стигам до РС. Аз ползвам инсталацията под налягане 1 бар. Като падне под 1 доливам течност. РС ми е 0,6 бара в разкачено положение. Писал съм, че докато пълня при налягане 0,6 до 1 бара системата поема към 2 литра. При каква Т съм пълнил не помня :roll: Разчитам тези 2 литра да са достатъчни като падне Т под Т при пълнене и се свие течността да не се получава вакум в системата.
Ако РС не работи и течността се свие авт.обезвъздушител ще отвори, ще навлезе въздух и няма да позволи вакум в системата.
nautilus33 - майстор
Филтърът не беще запушен, сравнително чист, макар е съм го бях гледал преди време пак. Обезвъздушителя е автоматичен, този при соларния панел в най-високата точка, и не тече от него, понеже панела е монтиран на южната фасада и имам достъп до него. Иначе май открих теча, явно при последното пълнене е избило повече, но в момента нямам добър достъп до бойлера и не мога да видя къде е точно, но видях че от входа на серпентината тече, едва забележимо. Явно е пробило точно при водосъдържателя, понеже водата идва от под кожуха, но трябва да разчистя, че да видя. Предполагам не си заслужава да се лепи или..? Предполагам това е проблема или може да е комплексен, т.е. и другаде по трасето да има нещо?
Иначе при силно слънце пак показва HI, при бойлера не вдига повече от 23. Налягането ту пада до 0,2, ту се покачва до 0,8. На допир тръбата преди и след помпата е леко топла, точно като за 23 градуса, но нямам с какво да премеря.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами явно не работи системата, трябва да се развърти с външна помпа

Тема "проблем с налягането в соларната система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: