• 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vladilen - специалист
нед май 03, 2026 8:58 pmLazarGanev написа:
И нещо по темата да споделя в края на отоплителния сезон - средния СОР на моята ТП се очертава да е около 3,5 за отоплителния сезон. Аз съм доволен, като си знам мижавата изолацоя и липсата на топлещи съседи. Работата на ТП е по външна и по стайна тенпература, което е голямо предимство спрямо предните ми 2 ТП, които работеха изключително по температура на водата. Тук напротив - нито мога да задам работна температура, нито знам колко е в даден момент, нито пък ме интересува. Задавам си стайната температура и софта се грижи кога колко градуса да подава. Само съм задал ограничение 48⁰, заради подовото
как точно и измерена произведената енергия? и съответно колко е достоверен COPa?
ves-ko - специалист
Здравейте,
Да попитам и аз за съвет за това каква е необходима и достатъчна мощност за ТП ?

Целта е да се използва само за отопление и да се добави в паралел в инсталацията със съществуващ пелетен котел, за да го замени, като основен източник, но и котела да остане като авариен вариант.

Ситуацията е следната:
Къща на 2 етажа с 10 см изолация, от която се ползва (към момента) само първия етаж, с площ около 80 м2, но предстои (надявам се до някоя-друга годиа) да се ползва и втория етаж (тавански) с още около 90 м2 (вкл. се и стълбището). Отоплява се целият етаж 24/7 - 23 °C за по-голямата част и само спалнята е на 21 °C. Бойлерът, 150 л. с една серпентина, за сега се използва предимно на ток, за по-ефективно (в сравнение с пелетите), но също е вкл. в системата с отделна помпа.

Котел на пелети -> буферен съд 300 л -> отопление етаж (радиатори)

На отоплителния кръг към етажа има регулируем термосмесителен вентил, с който мога ръчно да задавам Т към радиаторите. Помпата за етажа се управлята от стаен термостат. Радиаторите са с електронни термовентили.

Данни от текущ опит с пелетния котел:
При загряване на водата в БС до 65 °C има 2-8 паления на денонощие, съответно при по-висока и по-ниска Т навън.
при Т навън до 0 - +5 °C е достатъчна Т към радиаторите да е 40 °C
при Т навън до -5 °C се налага да увелича Т към радиаторите до към 45-48 °C
при Т навън до -10 °C отиваме до 52-55 °C на водата към радиаторите.
Разход на пелети - около 3,5 т. на отоплителен сезон.

Критична точка е спалнята, която е на север/изток 14 м2 с радиатор с 14 глидера на 60 см. При по-ниски Т на водата не може да се достигне зададената Т в стаята. За останалата част е достатъчна Т на водата с около 5 °C по-ниска от посочените по-горе.

В предвид и вторият етаж в бъдеще, си мислех за нещо около 12-14 кВт монофазен с външно и вътрешно тяло.

Едит:
Ето и малко картинки:
Прикачен файл:
Грейко_18.01.1016.png
Грейко_18.01.1016.png (38.65 KиБ) Видяна 122 пъти
Прикачен файл:
Грейко_20.02.2026.png
Грейко_20.02.2026.png (35.33 KиБ) Видяна 122 пъти
Прикачен файл:
Грейко_14.04.2026.png
Грейко_14.04.2026.png (34.06 KиБ) Видяна 122 пъти
Разбирател - напреднал
Здравей, ще се опитам да помогна.
1. При разход 3,5 тона пелети за сезон за отопление на първия етаж при Твъншна -10 градуса необходимата мощност ще е около 5 кВ. Като добавиш и втория етаж стават общо около 10 - 11 кВ. Т.е. трябва ти термопомпа, която при минус 10 градуса да дава 10 - 11 кВ! Като си харесаш някоя провери данните в Keymark, там има сертификати издадени от независими лаборатории на почти всички термопомпи. Ако тази която си харесал не присъства те съветвам да я пропуснеш!
2. Увеличи броя на глидерите в проблемната стая (при желание и в другите). При термопомпите колкото по-ниска температура подаваш, толкова по-висок СОР ще получиш. Важна екстра е термопомпата да има режим с компенсация по външна температура. Това означава,че може да зададеш при различни Твъншни различни Тподаване и ТП ще ги настройва автоматично. Икономията от това не е за пренебрегване!
3. Свържи ТП към инсталацията след трипътния вентил. Той само ще ти пречи. Остави го да работи само за пелетния котел. Провери изискванията на производителя на ТП за минимален обем на инсталацията и минимален дебит на циркулационната помпа. Може да се наложи да добавиш буфер и/или хидравличен разединител за да не спира с грешка.

От мен това.
Успех!
ves-ko - специалист
чет окт 01, 2026 10:30 amРазбирател написа:
Здравей, ще се опитам да помогна.
1. При разход 3,5 тона пелети за сезон ... трябва ти термопомпа, която при минус 10 градуса да дава 10 - 11 кВ! ... провери данните в Keymark ...
2. Увеличи броя на глидерите в проблемната стая ... термопомпата да има режим с компенсация по външна температура. ...
3. Свържи ТП към инсталацията след трипътния вентил. ...
Много благодаря за информацията.
За съжаление това с увеличаване броя на глидерите е опция, но ... "с голям хемороид".
Ето и схема как изглежда инсталацията и точките на свързване на ТП.
Изображение

Прикачен файл

Heating_Scheme_Pumps_Base.jpg
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20

Тема "Термопомпи - въпроси и впечатления" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: