geosolar написа:Аз имам лични наблюдения, защото също се топля с камина. Моята е Прити 17+6 =23 . Всъщност знаех какво купувам , но не знаех как работи. Отоплявам около 120 кв.м. и съм сложил към 13 kw радиатори, като имам още един панелен радиатор който остана и ще го монтирам чак когато си сложа котел. В момента едва смогва милата, позвам само сухи дърва и тъщата наистина седи дежурна да слага... Вярно - стопляме се добре ( в стаята с камината стига 29*С ) , но имам още четири стаи, които са неотопляеми и камината няма да може да ги захрани с топло.
Та по твоя въпрос : Камината за която питаш са почти еднакви най - слабия модел с най - мощния, защото обема на горивните камери им е почти еднакъв - с много малка разлика. Проблема при камините е те по принцип не са конструирани за високи мощности, защото "не могат" да се ползват с въглища ( аз и хората им слагаме , но малко , пък и е опасно заради СО и разни серни окиси които могат да изпуснат в стаята), Другото е че горивните им камери са много малки, за да поемат много дърва - и от там идва основния проблем. Нашите производители ги правят да събират малко повече отколкото едно турско чудо - не съм се замислял за причината , ама сигурно е основателна ( защото инженерите които правят нашите камини са доста способни ) Та каквито и уребрения да има пак си събират малко дърва. На един приятел му удължавах назад горивната камера на камината и стана с 250 мм по-дълбока. Отзад стърчеше една купчина ламарина, но имаше доста добър ефект и успяхме да закачим още един голям радиатор. Но на такава гимнастика мисля че не бих се наел отново - то тогава беше по скоро от ентусиазъм и успях да си създам окончателно мнение : камините са слаби и с малки горивни камери Виждал съм голяма печка за дърва в град Доспат. Тя беше автоматизирана , с вентилатор и едни огромни капаци.
Ако си решил вече на вариант камина - трябва да избереш най-мощната и евентуално да спираш ненужен радиатор и ще стане. А тази марка камини не ги познавам и нещо на вид не ги харесвам, но като избираш гледай да е с възможно по-голяма вратичка (Дипломат са с големи врати , но изработката им е по-грозна от на Прити .
Ти си решаваш...
Една гора глупости си написал.