Най - вълнуващия въпрос зимно време.
hailo - специалист
geosolar написа:
Аз имам лични наблюдения, защото също се топля с камина. Моята е Прити 17+6 =23 . Всъщност знаех какво купувам , но не знаех как работи. Отоплявам около 120 кв.м. и съм сложил към 13 kw радиатори, като имам още един панелен радиатор който остана и ще го монтирам чак когато си сложа котел. В момента едва смогва милата, позвам само сухи дърва и тъщата наистина седи дежурна да слага... Вярно - стопляме се добре ( в стаята с камината стига 29*С ) , но имам още четири стаи, които са неотопляеми и камината няма да може да ги захрани с топло.
Та по твоя въпрос : Камината за която питаш са почти еднакви най - слабия модел с най - мощния, защото обема на горивните камери им е почти еднакъв - с много малка разлика. Проблема при камините е те по принцип не са конструирани за високи мощности, защото "не могат" да се ползват с въглища ( аз и хората им слагаме , но малко , пък и е опасно заради СО и разни серни окиси които могат да изпуснат в стаята), Другото е че горивните им камери са много малки, за да поемат много дърва - и от там идва основния проблем. Нашите производители ги правят да събират малко повече отколкото едно турско чудо - не съм се замислял за причината , ама сигурно е основателна ( защото инженерите които правят нашите камини са доста способни ) Та каквито и уребрения да има пак си събират малко дърва. На един приятел му удължавах назад горивната камера на камината и стана с 250 мм по-дълбока. Отзад стърчеше една купчина ламарина, но имаше доста добър ефект и успяхме да закачим още един голям радиатор. Но на такава гимнастика мисля че не бих се наел отново - то тогава беше по скоро от ентусиазъм и успях да си създам окончателно мнение : камините са слаби и с малки горивни камери Виждал съм голяма печка за дърва в град Доспат. Тя беше автоматизирана , с вентилатор и едни огромни капаци.
Ако си решил вече на вариант камина - трябва да избереш най-мощната и евентуално да спираш ненужен радиатор и ще стане. А тази марка камини не ги познавам и нещо на вид не ги харесвам, но като избираш гледай да е с възможно по-голяма вратичка (Дипломат са с големи врати , но изработката им е по-грозна от на Прити .
Ти си решаваш...

Една гора глупости си написал.
Колега не бих те посъветвал да влизаш в този бразилски сериал, инвестицията за камина, радиатори, тръби ще ти отиде поне 3000 лева и от там почваш с хамалогия - пали, чисти, зареждай, през деня те няма и къщата изстива това съм го играл 5 години сега съм с клими, при твоя случай гледам стаите са ти голями и по-добре взимай стариопор на 5 см. за стените и 10 см за тавана и ще се стоплиш, и климите ще смогват, и сметката ще ти е под 200 лв за отопление и ще похарчиш не повече от 1000 лв.
За дебелината на изолацията колкото повече толкова по-добре, просто тя е без пари 1 кубик eps не е повече от 100лв
glorious - специалист
Моя опит с изолация със стиропор е много влага вкъщи, най-добре гипскартон и вата иначе ще ти вали направо.
ebahti - майстор
glorious написа:
Моя опит с изолация със стиропор е много влага вкъщи, най-добре гипскартон и вата иначе ще ти вали направо.
Вата,стиропор,фибран-се е изолация и има ефект.Влагата при теб я търси на друго място,а не в изолацията.Примерно-студено е и готвиш,простираш вътре,лоша дограма..и т.н.
fnstyle - напреднал
За изолацията сте прави сега в момента слагам изолация на тавана и като гледам колко бързо върви май камината ще остане за лятото.Искаше ми се до края на март да стане инсталацията и ако може да се тества в по студеното време и ако има проблеми до следващия сезон да се отстранят ама май няма да стане. Но както ида е. За геосолара благодаря ти приятелю за инфото което ми даде за камините ама аз наистина нямам нужда от котел. Живеем само двамата със сина ми и тази схема която сам я постнал най горе е реална но е оптимален вариант който наистина не си струва да изпълня не ми е нужно да топля цялата къща. Най вече искам да е топло в хола с трапезарията и детската стая(след година две и там няма да има нужда) и евентуално в спалнята да пообърне въздуха. Сега за бйлер със серпентина не ми се дават пари пък и не знам дали ще имам полза от него все пак нямаме кой знае какво потребление на топла вода двамата. По един душ на ден за 10мин все ще му платим тока. А за отоплението в банята една кварцова лампа пак два пъти за по 10 мин. на ден не е е проблем мисля. Най ми е належащо хола с детската и си мисле че с едно по голямо прити ще си реща проблема да кажем 20+5кв. или нещо подобно. Мислех си за въздуховоди имали по бърз ефект ама се разубедих нещо(не сам го виждал на живо може би за това) и се спрях на камина печка по простата причина че ми е малък комина, и не ми се приправя. Пък и що да не хакам .в печката кюмюр. Ако е горивна камера не става нали. Пък се занимавам с корпусна мебел талашита е като екобрикет фърка в печката в работилницата.
maxuel82 - специалист
Ако си в къща без да се чудиш слагай си котел в мазата и си пей ! Климатика в къща няма да те стопли ! :wink: камината също не е много практично нещо има малко мръсотия и много мъкнене на дърва а и зареждане на всеки 2 часа за да не загасне !Иначе е приятно и много голям кеф "живият" огън :-D А и климатика според мен е нерентабилна инвестиция по отношение на отоплението защото за да се топлиш ти трябва хубав климатик който съответно е скъп :-D Плащаш му тока а и след 5 години (че и по-рано) като се скапе компресора отиваш и пак набутваш сума ти пари за нов ! Нищо против климатиците нямам за охлаждане става но за отопление не е много добра инвестиция ! Така че ако искаш да ти е топло навсякъде и да ти е ефтино прави си локално парно ! А щом си в къща защо не и термопомпа :-D
geosolar - помощник
hailo написа:
geosolar написа:
Аз имам лични наблюдения, защото също се топля с камина. Моята е Прити 17+6 =23 . Всъщност знаех какво купувам , но не знаех как работи. Отоплявам около 120 кв.м. и съм сложил към 13 kw радиатори, като имам още един панелен радиатор който остана и ще го монтирам чак когато си сложа котел. В момента едва смогва милата, позвам само сухи дърва и тъщата наистина седи дежурна да слага... Вярно - стопляме се добре ( в стаята с камината стига 29*С ) , но имам още четири стаи, които са неотопляеми и камината няма да може да ги захрани с топло.
Та по твоя въпрос : Камината за която питаш са почти еднакви най - слабия модел с най - мощния, защото обема на горивните камери им е почти еднакъв - с много малка разлика. Проблема при камините е те по принцип не са конструирани за високи мощности, защото "не могат" да се ползват с въглища ( аз и хората им слагаме , но малко , пък и е опасно заради СО и разни серни окиси които могат да изпуснат в стаята), Другото е че горивните им камери са много малки, за да поемат много дърва - и от там идва основния проблем. Нашите производители ги правят да събират малко повече отколкото едно турско чудо - не съм се замислял за причината , ама сигурно е основателна ( защото инженерите които правят нашите камини са доста способни ) Та каквито и уребрения да има пак си събират малко дърва. На един приятел му удължавах назад горивната камера на камината и стана с 250 мм по-дълбока. Отзад стърчеше една купчина ламарина, но имаше доста добър ефект и успяхме да закачим още един голям радиатор. Но на такава гимнастика мисля че не бих се наел отново - то тогава беше по скоро от ентусиазъм и успях да си създам окончателно мнение : камините са слаби и с малки горивни камери Виждал съм голяма печка за дърва в град Доспат. Тя беше автоматизирана , с вентилатор и едни огромни капаци.
Ако си решил вече на вариант камина - трябва да избереш най-мощната и евентуално да спираш ненужен радиатор и ще стане. А тази марка камини не ги познавам и нещо на вид не ги харесвам, но като избираш гледай да е с възможно по-голяма вратичка (Дипломат са с големи врати , но изработката им е по-грозна от на Прити .
Ти си решаваш...

Ти май от гората идваш - та за'тва за гората говориш !!!
hailo - специалист
geosolar написа:
hailo написа:
geosolar написа:
Ти си решаваш...

Ти май от гората идваш - та за'тва за гората говориш !!!
Не идвам от там за където си тръгнал ти .
fnstyle - напреднал
geosolar написа:
hailo написа:
geosolar написа:
Ти си решаваш...
[/quo
Според теб камина с обем на горивната камера 150dm3
hailo - специалист
Има страхотни горивни камери с водни ризи но вие искате с трици маймуни да ловите , а глупостите на ГЕО няма да ги коментирам.17 + 6 kw щом не могат да те стоплят значи или си монтирал радиаторите от външната страна на стената или стените ти са найлонови :lol:

Тема "Климатици или камина с водна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: