Най - вълнуващия въпрос зимно време.
AntonBM - специалист
В режим охлаждане най-популярният режим за студоносителя (не случайно) е 7/12°С т.е. там се ползва температурна разлика от само 5°С. Пренасяната топлинна (студова) мощност е функция на температурната разлика Q=G.c.ΔT (мощност=дебит*спец.т.капац*темп.разлика). Казано по-просто, за да пренесеш една и съща топлинна мощност при по-ниска температурна разлика трябва да увеличиш дебита на топлоносителя. В режим отопление твоята инсталация работи с ΔT=10° (45/35°) и топлоносителя преминава през подовите серпентини и конвекторите. В режим охлаждане, дебита през подовите серпентини спира и цялото количество студоносител трябва да премине през тръбите на конвекторите. Така дебита през тях се увеличава (за това трябва да са по-големи) и така през тях спада ΔT на 5°.
Вярно е, че тръбите в питата на конвектора са тънки, но преди да станат толкова тънки, вътре потока на студоносителя се разпределя не по една, а по няколко такива тънки тръби. Не случайно няма конвектор, който да има резба за свързване с тръбната мрежа по-малко от 3/4" (или аз поне не съм срещал).
В послепис 2 не си познал. Единствената причина да се слагат по дебели тръби към конвекторите е желанието през тях да прекараме по-голям дебит. Там не гоним топлообмен между тръбата и подовата замазка – напротив, слагаме микропореста гума, за да го ограничим.
bulhomes2 - майстор
Това с разклоняването на тръбите в конвекторите обяснява нещата. Не го знаех. Имам български и китайски конвектори на сегашната вила - ще ги погледна.

Бях пропуснал да се замисля какво ще стане при охлаждане ако системата е както съм я замислил - връщащата вода да минава през серпентина на пода в банята. Ще трябва още един байпас на връщащата вода да заобикаля ... Май ще се размина с подовото в баните.
filmatoplo - майстор
Аз затова казах отделно,ако още е груб строеж -прави го както трябва , защо се плаиш от многото тръби :?
AntonBM - специалист
Аз останах с впечатлението, че в стаите ще имаш радиатор и конвектор. И само от радиатора връщащата се развива като подова серпентина. Ако мислиш да ползваш връщащата на конвекторите за серпентина недей! Направи го, както те съветва Filmatoplo. Отделен колектор за радиаторите и подовите серпентини и отделен за конвекторите. В режим охлаждане спираш целият колектор на радиаторите и пускаш целият дебит през конвекторите. Така се повишава дебита през тях и се постига желаната по-малка температурна разлика с една и съща помпа.
На теория може да се направи и така, както ти го мислиш, но тогава връщащата трябва да има тройник и кранове, с който да насочиш дебита през лятото по дебела топлоизолирана тръба да се върне в колектора без да минава през пода, а в зимен режим да се отклонява по по-тънка тръба, която да е развита като подова серпентина. Аз обаче не ти препоръчвам тази схема. Причините са много и няма да мога да ти ги опиша всичките, но на кратко в този режим проблемите са:
1. Ще има голям пад на налягане. Изисква се по-мощна помпа.
2. Получава се голяма температурна разлика от вход до изход на топлоносителя.
Регулацията на термопомпата в режим отопление вече не трябва да се прави по температура на връщащата се вода в него, а по контролна температура на помещение.
3. Няма да се загрява равномерно пода. Конвекторите са мощен консуматор и за пода ще остава много малко топлина, ако са включени вентилаторите им.
4. Много връзки и вероятно някъде ще протече, а тези връзки ще ги правиш под конвекторите (т.е. в стаите).
По-добре е да си направиш инсталация подобна на gench от тази тема: viewtopic.php?f=10&t=33203&start=20
filmatoplo - майстор
Оня ден ходих на един обект клиента има подобен казус-на приземния етаж има заведение и до него хранителен магазин -работят вече и всичко терикот и усвоено от рафтове-тръби долу не са пуснати.Горе етажа измазан без замазка , там трябва да се монтират разпределителните кутии със разпределителите и да се пуснат тръбите по пода за етажа вкарани в гофре за 7 радиатора и 3 лири, също отделно с друга кутия и разпределители трябва да се пуснат и тръби за магазина и заведението пак по пода на етажа и да слязат отгоре- надолу в приземния етаж .Става манджа с грозде :? в заведението има малко место за радиатори ,в магазина няма грам место -единственото решение е таванен вентилконвектор :wink: -радиаторите за заведението 5 броя , вентилконвектора 1 брой .Ако ги направя на един и същ разпределител за радиаторите ще пускам фи-16 , а за конвектора фи-20 .Клиента каза колкото може по елементарно да стане :lol: за отделни помпи ако му кажа ще се гръмне , та умувам тук 2-3 дена , въобще дали да му го правя. :? Чудясе да ли да се хабя -щото последните думи му бяха -кажи ми колко ще струва да си направя сметката :wink: .
bulhomes2 - майстор
Съмнява ме, че се впускам в такива сложни системи, от които най-вероятно смисъла ще е нищожен. Изолацията ми ще е като за нискоенергийна къща - 10 см EPS от вън, 5 см вата вътре, дограмата вече сложих - 88 мм 6 камерна с троен стъклопакет с Ка и високоенергийно стъкло, тавана с 20 см вата, фундамента, еркерите и терасите вече съм изолирал с 5 см XPS, а се подготвям с отоплителната инсталация все едно ще идва ледников период :? ... бахти и изречението направих...
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами аз още като ти видях проекта си го помислих, ама няма лошо :)
filmatoplo - майстор
В такъв случай , не може ли да направиш само водно подово ( да не се съобразяваш с мебелите после и радиатори) това за отопление , а за охлаждане си сложи таванните вентилконвектори , които ще ги ползваш и за зорзаман и за отопление ако се наложи. :? :) Ако се чудиш какво ще ти изглежда водното подово ако се стегнеш , погледни в Мултитерм обекти -Ресторант Шарман , и кажи после -неща такова нещо у нас.Не реклама -просто мн добре направерно .
bulhomes2 - майстор
Ееее Филма, златен си. Това е много добра идея, която не беше минавала наум. :prayer: :prayer: :prayer: :prayer: :prayer:
bulhomes2 - майстор
Естествено благодаря и на Антон. Той е човека, заради който дойдох в този форум след 6-7 години активно писане и четене в друг.

Тема "Конвектор и радиатор в една стая" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: