• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
yavors - помощник
Здравейте. Ще си прекарвам парно вкъщи (камина с водна риза) Понеже ми се налага част от трабите да минават под замаската на пода въпроса ми е може ли да се направи така идали ще имам проблем с течове и дали ще пречи на паркета които ще е над замаската(смисал да се надигне от топлината). По принцип може трабите да са ми отгоре но така ще минават през вратите. Ако някой знае някакав културен начин за прекриването им ще сам му благодарен да го сподели.
LazarGanev - "Велик майстор"
Aко имаш възможност - вкарвай ги в замазката - по-добро от това няма! Не се притеснявай за течове - ще избягваш фитинги в замазката. Задължително слагай и изолация на тръбите, за да нямаш проблеми с паркет и теракот! При вкопана инсталация си улеснен за успоредно свързване на радиаторите, чрез колектори, което е за предпочитане. Успех!
ekon1 - напреднал
колега можеш като алтернатива да положиш тръбите в стената под первазите на паркета.
yavors - помощник
за да ги положа в стената под первазите пак трябва да минавам под замаската или през праговете на вратите. За мен като вариант под замаската е по-добре но единствено се претеснявам от течове. Аз ще тествам системата преди да правя замаска но се пак след време ?
А с какво точно се изолират тръбите да знам какво да кажа като отида в магазина? Чувал съм за някой изолации, че не са качествене ако може да ме посъветвате с нещо изпитано.
LazarGanev - "Велик майстор"
Казах ти да не се притесняваш - в замазката няма да слагаш фитинги. Там вървят само тръби(или маркучи, както някои им викат :) ). От тръбите няма как да протече! Изолациите, които обикновено се ползват са във вид на тръби (от пенополиуретан мисля) с различни дебелини. Виж како ще ти предложат за целта.
ra4o - специалист
Няма проблем да ги сложиш в пода, обаче много добре запомни, къде ги слагаш и дори е добре да си направиш някаква скица с размери до стени врати и т.н., за да не се получи така, че да пробиеш някой ден някоя тръба неволно. Същото важи и ако слагаш тръбите по стената. Внимавай ако са много ниско с полагането на первазите, тяхните дюбели се поставят на около 2,5 см от пода.
Успех.
burningice - специалист
обикновено течовете се появяват от местата за връзка. хора които се занимават с изграждане на инст. за парно ме съветваха да слагам тръбите в гофре
volokin - помощник
Тръбите трябва да идеално хоризонтирани в една равнина, че се получава шум при циркулацията на водата в системата, даже да е обезвъздушена идеално:-) системата...
ironlady - модератор
volokin написа:
Тръбите трябва да идеално хоризонтирани в една равнина, че се получава шум при циркулацията на водата в системата, даже да е обезвъздушена идеално:-) системата...
Градски това не е вярно :wink: ,шума се получава от много други работи но не и от това :!:
yavors - помощник
А каква марка тръби да си взема. Защото днес ми предлагаха 4 вида едни по евтини, едни по скъпи и никой не можа да ми каже кои са най хубави. Чувал съм даже за някои но незнам кои, че даже можело да се нацепят след време. Незнам дали е вярно но аз да попитам за да се подсигоря
  • 1
  • 2

Тема "ВЪПРОС" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: