• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lov - майстор
fox_vt написа:
turistak написа:
Christo написа:
На нас всъщност не ни трябва вода много по-гореща от 45 градуса.
Много добре казано, но моля да прочетете за Легионелата. Единственият начин за борба с тази бактерия е т-ра над 60 градуса.!!!
Я кажи за легионелата че ми стана интересно и каква е връзката със слънчевата система че не виждам такава?
Има цяла отделна тема за легионелата във форума ако не се е затрила. Важното е че няма нито един заболял в България от нея.
allberti написа:
Защото по цял ден ме няма, а в къщата през цялото денонощие има три жени на различна възраст с ралични нужди по различно време. Ако изключвам нагревателя ще жертвам комфорта им :) По скоро някаква настроойка на INTIEL-а която за сега не ми хрумва каква да е :?
С настройки на контролера мисията невъзможна. Дори и да си свързан с прогнозата не времето пак не става.
Единствения възможен начин за да няма дискомфорт с ползването на топла вода е последователно на бойлера да се върже проточен нагревател. И ако няма топла вода от солара той да я загрее на момента. Или пък ако не е достатъчно загрята само да я доподгрее.
При мен в случая ползвам газов котел с БГВ съвместимо със соларна система. Но принципа е същия. Даже първоначалната идея беше да ползвам електрически но по стечение на обстоятелствата минах на газовия. И малко съжалявам защото котела се оказа калпав и се наложи да му правя подобрения за да работи както трябва.
Така даже имаш още един плюс на системата, че не се налага да загряваш големи обеми от вода на ел. енергия и да ги съхраняваш относително дълго време. Едно е че има загуби въпреки, че на новите бойлери уж имат по добра термоизолация. От друга страна на другия ден примерно като пекне слънцето солара почва да си работи веднага а не след като си израсходил водата която си загрял на ток.
allberti - напреднал
Благодаря за предложенията, със сигурност ще трябва да оптимизирам системата защото ситуирана по този начин силно намалява ефективноста и. Вярвам, че може да се извлече още :supz:
piron45 - майстор
naughty написа:
piron45, как зазимяваш системата? четох, че се свалят тръбите? Продавача ми се кълнеше, че няма замръзнала система и спукани тръби, но ако се ползва и ел нагреватея. Аз зимно време съм на термопомпа и слънчевия не ми трябва да харча излишен ток и за слънчевия бойлер.

Друг вариант е да я напълня със солен разтвор плюс спирт и така да презимува.

Трети е да източа бойлера само и да оставя тръбите да се самоизпарят с времето...

дайте акъл
Според мен свалянето на тръбите е рискова операция.Вероятно вече се е получило слепване със силиконовото уплътнение и може да се счупят. Миналата есен и аз питах по форумите и никой не ми отговори. Това с нагревателя и мен не ме устройваше, затова взех и си източих системата. При мен бойлера се държи на 4 стъпки, които лагеруват на по един болт. Понеже стъпките съм ги хванал здраво за покрива и не ми се развиваше, направих следното.Първо източих топлата вода докато спре да тече от батерията и после развих нагревателя на бойлера / още го държа вместо тапа/ и оставих да изтече колкото може от водата.След това развих и извадих двата болта на стъпките в долния край на тръбите и обърнах цялата стойка с бойлера на другата страна. Стойката си лагерува на другите два болта като на панти, така излиза цялата вода от тръбите и влиза в бойлера, а от там през отвора на нагревателя навън. Като спря да тече върнах всичко на място. След като източих системата имаше още дни с по малко слънце така че е имало възможност да се изпари остатъчна вода преди да започнат студувете. Зимата при нас имаше около метър сняг и до -24градуса. Като се стопи снега всичко си беше наред и на 15 март напълних системата и си имам топла вода.
Това е за мен процедурата за тези системи, не виждам смисъл да подгрявам вода в бойлера на покрива за да не замръзне цели 5 месеца без да го ползвам. Това може да върши добра работа в райони без дълги и големи студуве.
Последна промяна от piron45 на съб апр 28, 2012 6:56 pm, променено общо 1 път.
Andri01 - майстор
Разскачване на двата края на системата от бойлера/вход и изход/ и продухване с въздух-няма начин да не изкара цялото количество вода .Е,трябва да се съобрази с посоката на невъзвратния клапан,разбира се.
piron45 - майстор
Andri01 написа:
Разскачване на двата края на системата от бойлера/вход и изход/ и продухване с въздух-няма начин да не изкара цялото количество вода .Е,трябва да се съобрази с посоката на невъзвратния клапан,разбира се.
Това сигурно може да се направи, но ако си с панел и затворена система. Термосифон не можеш да го продухаш.
Andri01 - майстор
Това сигурно може да се направи, но ако си с панел и затворена система. Термосифон не можеш да го продухаш.[/quote]
Може ,но трябва да продухваш от към слънчевия панел т.е. от най-ниската точка да подадеш въздух под налягане,а той ...обикновенно е на покрива и става малко неудобно,де :). А виж идея-дали не може панела да се монтира в банята,или по-добре в мазата/да не заема място/,а? :?
piron45 - майстор
Andri01 написа:
Това сигурно може да се направи, но ако си с панел и затворена система. Термосифон не можеш да го продухаш.
Може ,но трябва да продухваш от към слънчевия панел т.е. от най-ниската точка да подадеш въздух под налягане,а той ...обикновенно е на покрива и става малко неудобно,де :). А виж идея-дали не може панела да се монтира в банята,или по-добре в мазата/да не заема място/,а? :?[/quote]

Да беше разгледал конструкцията на термосифона за да не пишеш небивалици :lol:
Andri01 - майстор
Не виждам къде е проблема! Просто въпрос на съобразяване и .... Не го приемай като заяждане,опитах се да бъда полезем,а не да "пиша небивалици"!! А колкото до термосифонните системи-позапознат съм-монтирах такава на един колега/въпреки че предпочитам друга схема,която не се нуждае от източване ,даже и да не работи зимата/.
anidb1973 - напреднал
Здравейте използвам термосифонна система и съм страшно доволен дори при -10 градуса е завирал, баилера е 220литра. При тази система не се препоръчва източване защото няма какво да акомулира температурата.
piron45 - майстор
anidb1973 написа:
Здравейте използвам термосифонна система и съм страшно доволен дори при -10 градуса е завирал, баилера е 220литра. При тази система не се препоръчва източване защото няма какво да акомулира температурата.
За съжаление зимата, когато температурите са много ниски и снега е затрупал бойлера на покрива не можеш да очакваш топлина от него, а само загуби. Затова предпочетох да източа моя и го пуснах на 15 март, за да избегна евентуално замръзване. Поне до средата на октомври ще си имам топла вода, пък после минавам на термопомпения бойлер.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Топлят ли вече Соларните бойлери колеги ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: