• 1
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 175
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Да, добре си се ориентирал - температурни криви 1.3 до 1.5 са най-оптимални
ALX
Здравейте,
След като изчетох много форуми за отоплението на газ, реших да потърся съвет и от вас.
Ето какъв е случая:
Нова сграда, апартамент 50кв ЧЖП, газов котел Висман 10kW(с програматор), отоплителна инсталация 5кW(28 глидера H350 в хола, 12 глидера H350 в спалнята и 500W лира в банята).
Апартамента е вътрешен само с една външна стена, но около мен все още няма населени. Сметките са умопомрачителни - 270лв за Ноември, 310лв за Декември :rolleyes: .

Ясно ми е, че котелът е брутално мощен за тази инсталация, та въпросът е:
Какво може да се направи за да се намалят тези разходи? Не смятам, че е нормално да плащам за отопление на 50 кв, толкова колкото плащат хората за къща 200кв.

Възможни отговори над които съм разсъждавал:
1. Подмяна на газовия котел с по-малък. Но има ли толкова малък котел на пазара? Най-доброто което успях да намеря е Bosch 6кВ?
2. Побългаряване на Висмана. Явно че германците не са мислили за такива като мен в малко жилище и ако има някакъв начин да го накарам този кютук да харчи по-малко, ще се радвам да споделите.
3. Добавяне на още глидери към радиаторите. Вече увеличих количеството им в хола с 10(поне вече е топло), преди освен високата сметка стоях и на студено. Проблема е, че в иначе "огромния" апартамент, вече няма къде да се слагат нови...

Ако се сетите за още нещо ще се радвам да ми споделите :)
Конвектор в хола
ALX
LazarGanev написа:
Конвектор в хола
Може ли малко разяснение на невежите? В смисъл електрически ли? Защото при нас електричеството е кът, защото нямаме Акт16.
http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=& ... ms&cad=rja
Предимството му е че има голяма мощност при малки размери. Българските Клима 2000 са най-евтини.
2v6 - майстор
ALX написа:
Здравейте,
След като изчетох много форуми за отоплението на газ, реших да потърся съвет и от вас.
Ето какъв е случая:
Нова сграда, апартамент 50кв ЧЖП, газов котел Висман 10kW(с програматор), отоплителна инсталация 5кW(28 глидера H350 в хола, 12 глидера H350 в спалнята и 500W лира в банята).
Апартамента е вътрешен само с една външна стена, но около мен все още няма населени. Сметките са умопомрачителни - 270лв за Ноември, 310лв за Декември :rolleyes: .

Ясно ми е, че котелът е брутално мощен за тази инсталация, та въпросът е:
Какво може да се направи за да се намалят тези разходи? Не смятам, че е нормално да плащам за отопление на 50 кв, толкова колкото плащат хората за къща 200кв.

Възможни отговори над които съм разсъждавал:
1. Подмяна на газовия котел с по-малък. Но има ли толкова малък котел на пазара? Най-доброто което успях да намеря е Bosch 6кВ?
2. Побългаряване на Висмана. Явно че германците не са мислили за такива като мен в малко жилище и ако има някакъв начин да го накарам този кютук да харчи по-малко, ще се радвам да споделите.
3. Добавяне на още глидери към радиаторите. Вече увеличих количеството им в хола с 10(поне вече е топло), преди освен високата сметка стоях и на студено. Проблема е, че в иначе "огромния" апартамент, вече няма къде да се слагат нови...

Ако се сетите за още нещо ще се радвам да ми споделите :)
Първо за сметката не си прав - не е умопомрачителна и няма нищо общо със сметка за къща 200 кв. Освен това правиш, неправиш за януари ще ти е значително по-ниска :idea:

Топла вода от котела ползваш ли?
Тези 10 kW минимална мощност на котела ли са?
На каква температура изключва котела?

За да не ти стигат 28 глидера в хола при не толкова студено време явно ти трябва по-голяма мощност и съответно разход на газ.
Разбира се ако на котела минималната мощност е 10 кВ трябва да увеличиш консуматорите до това число. Най-лесно е, както и Лазар ти каза, с вентилаторни водни конвектори. Монтираш ги някъде, може и на тавана, и ги свързваш към котела.
ALX
Преди всичко искам да благодаря за отговорите!

Разгледах какво представляват конвекторите, но не разбрах, колко мощен да бъде? Ако сложа MV080 9,30kW при 70 градуса, общата мощност на системата става 14,30kW. Другия вариант е MV045 5,7kW и системата да дойде към 10,7kW. Koe ще е по-икономичното решение?

@ 2v6
1. Да, ползвам топла вода.
2. Котела е Viessman Vitopend 100-W, мощност 10,7 - 24,8kW.
3. Изключва на 70 градуса и се включва на 55 някъде.
4. Котела е на терасата, не знам това дали оказва значение.

28те глидера вече са ми достатъчни, поддържа 22 градуса в стаите и по-често се изключва от регулатора. Проблема е само в финансовата страна на нещата :D Идва ми твърде солено това партньорство с Овергаз :)
teodor_xristov_80 - напреднал
ALX написа:

Разгледах какво представляват конвекторите, но не разбрах, колко мощен да бъде? Ако сложа MV080 9,30kW при 70 градуса, общата мощност на системата става 14,30kW. Другия вариант е MV045 5,7kW и системата да дойде към 10,7kW. Koe ще е по-икономичното решение?

@ 2v6

28те глидера вече са ми достатъчни, поддържа 22 градуса в стаите и по-често се изключва от регулатора. Проблема е само в финансовата страна на нещата :D Идва ми твърде солено това партньорство с Овергаз :)
Да те питам - като увеличи броят на радиаторите, казваш че е станало по топло, а някаква промяна в консумацията на газ да имаш и намалял ли си температурата на водата в котела.

П.П. Това за газовите конвектори е интересно - и аз се замислям и ще следя с интерес развитието по темата. В тази връзка да питам, пречи ли ако при една инсталация са комбинирани и трите вида радиатори - панелни, алуминиеви и конвекторни.
2v6 - майстор
ALX написа:

@ 2v6

В такъв случай сметката ти за отоплението е неизвестна. Сам човек може да изгори за къпане без да се напъва и 100 лв на месец. Ако има и жени ...

Това че котела е на терасата също повишава разхода, но едва ли повече от 5%.

По колко пъти на час изключва котела? Ако е повече от 2-3 пъти е необходимо да се увеличи температурата на водата.

Програматора със стаен термостат ли е?

За конвектор бих ти препоръчал максимално голям, за да може да грее при най-ниската скорост на вентилатора. Така работи по-тихо.
melanib - помощник
Някой може ли да ми каже как да сметна колко ми е разхода на газ до днес за януари.На последната фактура от 26.12 пише старо показание 6196.Тази сутрин газомера показваше това 06299 500
  • 1
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 175

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: