Да, добре си се ориентирал - температурни криви 1.3 до 1.5 са най-оптимални
След като изчетох много форуми за отоплението на газ, реших да потърся съвет и от вас.
Ето какъв е случая:
Нова сграда, апартамент 50кв ЧЖП, газов котел Висман 10kW(с програматор), отоплителна инсталация 5кW(28 глидера H350 в хола, 12 глидера H350 в спалнята и 500W лира в банята).
Апартамента е вътрешен само с една външна стена, но около мен все още няма населени. Сметките са умопомрачителни - 270лв за Ноември, 310лв за Декември

Ясно ми е, че котелът е брутално мощен за тази инсталация, та въпросът е:
Какво може да се направи за да се намалят тези разходи? Не смятам, че е нормално да плащам за отопление на 50 кв, толкова колкото плащат хората за къща 200кв.
Възможни отговори над които съм разсъждавал:
1. Подмяна на газовия котел с по-малък. Но има ли толкова малък котел на пазара? Най-доброто което успях да намеря е Bosch 6кВ?
2. Побългаряване на Висмана. Явно че германците не са мислили за такива като мен в малко жилище и ако има някакъв начин да го накарам този кютук да харчи по-малко, ще се радвам да споделите.
3. Добавяне на още глидери към радиаторите. Вече увеличих количеството им в хола с 10(поне вече е топло), преди освен високата сметка стоях и на студено. Проблема е, че в иначе "огромния" апартамент, вече няма къде да се слагат нови...
Ако се сетите за още нещо ще се радвам да ми споделите