s_s1 написа:Тази вечер съм решил да пробвам моя котел как ще гори костилки от вишни.Аз го пробвах ое преди два месеца.Горят ,много добре.Пробвах и костилки от праскови>Не знам ,какъв е шнека на твоята горелка но при мен е чугунен .С костилките от праскови отвреме на време се чува едно пукане ,явно ,когато опират в стената,но ите горят супер.Само ,че ги продават скупо,ако ги намериш на добра цена си заслужава.В Велинград един пич ги продава по 250 лв,което за мен е много.Кажи как се държи котела на пелети,въглища ,чипс ,пробва ли го?
По празниците ще докладвам за резултата.
Radoslaw написа:s_s1 написа:Тази вечер съм решил да пробвам моя котел как ще гори костилки от вишни.Аз го пробвах ое преди два месеца.Горят ,много добре.Пробвах и костилки от праскови>Не знам ,какъв е шнека на твоята горелка но при мен е чугунен .С костилките от праскови отвреме на време се чува едно пукане ,явно ,когато опират в стената,но ите горят супер.Само ,че ги продават скупо,ако ги намериш на добра цена си заслужава.В Велинград един пич ги продава по 250 лв,което за мен е много.Кажи как се държи котела на пелети,въглища ,чипс ,пробва ли го?
По празниците ще докладвам за резултата.
За сега само на пелети и дърва го ползвам. Имам много останали въглища от преди 15 -18 години, чувалите вече са изгнили, но все не ми идва на чалъм да сменя горелката. Освен това трябва въглищата да ги пресея, че в тях някога като горях от време на време в шлаката изскачаше по някой камък. А това ще строши осигуровката на шнека.
На пелети работи добре, модулира плавно мощността от 20 до 100 %, системата е много интелигентна. Когато достигне зададената от стайния термостат температура, намалява тази на водата с 15С чрез четирипътния вентил и тогава след като е достигнала нужната температурата на водата сприра подаването на пелети, а когато отново темп на котела падне и трябва отново да гори пелети, по температурата на шнека "разбира", че пелетите още тлеят в основата на горелката и започва по някакъв алгоритъм с вентилаторите да ги разпалва без да включва подгревния калорифер. Чрез датчика на димните газове "разбира" кога е успяла и така пести ел. енергия. Доста "умен" софт.
Жена ми каза, че като си правих слънчевия колектор и го наблюдавах как работи 1 зима съм стоял на покрива, а сега с този котел стоя само в гаража.