• 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Radoslaw - специалист
s_s1 написа:
Тази вечер съм решил да пробвам моя котел как ще гори костилки от вишни.
По празниците ще докладвам за резултата.
Аз го пробвах ое преди два месеца.Горят ,много добре.Пробвах и костилки от праскови>Не знам ,какъв е шнека на твоята горелка но при мен е чугунен .С костилките от праскови отвреме на време се чува едно пукане ,явно ,когато опират в стената,но ите горят супер.Само ,че ги продават скупо,ако ги намериш на добра цена си заслужава.В Велинград един пич ги продава по 250 лв,което за мен е много.Кажи как се държи котела на пелети,въглища ,чипс ,пробва ли го?
s_s1 - специалист
Radoslaw написа:
s_s1 написа:
Тази вечер съм решил да пробвам моя котел как ще гори костилки от вишни.
По празниците ще докладвам за резултата.
Аз го пробвах ое преди два месеца.Горят ,много добре.Пробвах и костилки от праскови>Не знам ,какъв е шнека на твоята горелка но при мен е чугунен .С костилките от праскови отвреме на време се чува едно пукане ,явно ,когато опират в стената,но ите горят супер.Само ,че ги продават скупо,ако ги намериш на добра цена си заслужава.В Велинград един пич ги продава по 250 лв,което за мен е много.Кажи как се държи котела на пелети,въглища ,чипс ,пробва ли го?

За сега само на пелети и дърва го ползвам. Имам много останали въглища от преди 15 -18 години, чувалите вече са изгнили, но все не ми идва на чалъм да сменя горелката. Освен това трябва въглищата да ги пресея, че в тях някога като горях от време на време в шлаката изскачаше по някой камък. А това ще строши осигуровката на шнека.
На пелети работи добре, модулира плавно мощността от 20 до 100 %, системата е много интелигентна. Когато достигне зададената от стайния термостат температура, намалява тази на водата с 15С чрез четирипътния вентил и тогава след като е достигнала нужната температурата на водата сприра подаването на пелети, а когато отново темп на котела падне и трябва отново да гори пелети, по температурата на шнека "разбира", че пелетите още тлеят в основата на горелката и започва по някакъв алгоритъм с вентилаторите да ги разпалва без да включва подгревния калорифер. Чрез датчика на димните газове "разбира" кога е успяла и така пести ел. енергия. Доста "умен" софт.

Жена ми каза, че като си правих слънчевия колектор и го наблюдавах как работи 1 зима съм стоял на покрива, а сега с този котел стоя само в гаража. :-D
filmatoplo - майстор
Ами качи се горе да настройваш стайния термостат , и така ще си в хола :-D , колега задвижка на четирипътния сложи ли .
s_s1 - специалист
filmatoplo написа:
Ами качи се горе да настройваш стайния термостат , и така ще си в хола :-D , колега задвижка на четирипътния сложи ли .
E, ама Вие съвсем не помните:
s_s1 написа:
Продължавам с разказа за монтажа.
Снощи реших да навържа малко датчици, помпа и вентил.
Започнах с помпата. Там проблеми нЕмаше.
Продължих със задвижката на 4-пътния вентил. И там проблеми нямаше.
Но за да управлява 4-пътния вентил трябва да "закача" датчика за темп. на водата, която отива към радиаторите. Монтирах и него-омотах го с изолирбанд в/у тръбата /пишеше, че се монтира на изхода на помпата/ и го термоизолирах със стар парцал намотан около него.
Датчика за външна температура оставих за тази вечер и запалих котела.
На около 50 С пусна помпата и започна да върти вентила с/у час. стрелка от изх. пол. "0". 4-пътния вентил затвори и темп на водата бързо започна да се повишава. Разбрах, че съм сбъркал посоката. Изкл. котела и размених кабелите. Беше стигнал 90С и го отворих ръчно. След малко котела включи и задвижката тръгна в посока по час. стрелка. И затвори на 9-10. Котела вдигна 86 Ц, задвижката съвсем леко отвори на 8 и така остана до края на вечерта. В това положение върти на 90% малък кръг, а към радиаторите стига 46С. Котела работи 3-5 мин и 30-40 не гори. Не знам дали ще му мине, като му вържа и датчика за външна темп.
И даже Вие ми давахте съвети:
s_s1 написа:
filmatoplo написа:
По принцип се зацепват винаги във средно положение 5 .
Аха... довечера ще пробвам. Доколкото разбрах от описанието на моя се зацепвал в крайно ляво или крайно дясно. Лошото е, че в описанието му на английски схемата там беше на немски и не можах нещо много да се оправя.
Довечера ще го презацепя и пак ще пробвам.
filmatoplo написа:
За Мут вентила не съм точно 100% дали беше така , важното е клапата в средно положение да сочи вертикално .
Само, че 4-пътния вентил както вече писах не се грижи връщащата вода да е с висока темп., а само регулира темп. към радиаторите, според външната темп.
filmatoplo - майстор
:? :-D Забравям вече :lol: , аз мислех че контролера ти е динамичен , тоест регулира и връщащата вода освен тази към радиаторите .Интиелски динамичен контролер прави и двете едновременно с четирипътен вентил .
boyukliev - помощник
filmatoplo написа:
:? :-D Забравям вече :lol: , аз мислех че контролера ти е динамичен , тоест регулира и връщащата вода освен тази към радиаторите .Интиелски динамичен контролер прави и двете едновременно с четирипътен вентил .
Филме, какво значи динамичен?

На моя котел - Дефро Дуо пелет 25 кв., сложиха ЕСБЕ Ви Ер Джи, 142 32-16, каквото и да значи това, четирипътен, със задвижка. Той вероятно е динамичен, ако критерият е да регулира и връщащата вода, защото в менюто на клапан на елекрониката на котела съм му задал минимална темтература на връщане 48 градуса (макар поляците да дават че 60 било най-добре) и гледам, че когато е над хистерезиса на стайната температура, демек къщата иска повече топло, клапана отваря/затваря, така че се колебае, около тези 48 градуса, а вече стигне ли зададената, стига и до 100 % отворен и подава към инсталацията, тогава вече и връщащата е доста над 50 - примерно подава 54-5 а връща на 50-51. Датчика на връщането е на входа на котела, датчика на подаващата е след помпата (при мен тя е на подаващия щранг, след четирипътника.
Аз същ горя засега само пелети, но докато стопля къщата голям разход даде, но си е и много - 700 кубика с 13 радиатора, над 220 квадрата е отопляемата площ, но е на 3 метра, изолирана добре с 20 см ватта на горната плоча под студения покрив... За да вдигна от 14 на 20 градуса последните няколко дни харчеше по 80 кг дневно - четири чувала по 20 кг, горя пелети на Пролеша.
На няколко пъти обаче ми се задръства шнека, от пелетите (широколистни са) пада ситен прах, който се събира в дъното на бункера и шнека в един момент се задръства, не може да превърти, отделно че тлее този прах в пепелника на горелката и прави рохкава шлака, чистя я и от там поне два пъти седмично.
Иначе пробвах и с румънските - няма такива проблеми, но 9 лв за чувал 15 кг, срещу 6 лв за 20 кг от Пролеша - ще си чистя....
Не съм го пробвал още на дърва, нито на въглища, и двете трябва в ръчен режим да ги горя, а не ми се занимава.
Мислих да слагам и буфер, но нека го видя така как ще работи, по-нататък винаги мога да добавя, наистина управлението е много интелигентно... Пуснал съм го да работи по криви, так на 10, 0, -10 и -20 градуса, съобразява се с външната температура (но май ще трябва да преместя датчика, че ми показва 2 грауса повече, май е завет там, където е сложен), отдело има стаен термостат (управление) и с четирипътника си прави смесите, задвижката е електронна.
Сега като почне само да поддържа 20 градуса ще видя колко ще харчи с тези пелети...
filmatoplo - майстор
Да ,динамичен ти е контрола :) .
agro - специалист
......................
Последна промяна от agro на съб яну 04, 2014 9:26 pm, променено общо 1 път.
agro - специалист
filmatoplo написа:
Баймак и Мактек имам монтирани още преди 10 год , няма пробити , без да ги рекламирам , има измятане и изкривяване на вратичките , по немърливост и горене на въглища без контрол на температурата , това не е повреда защо си познавам хората които са го направили -тоест те щеше да прецакат и полски и немски котел .
Миналата година монтирах Линитомат 100 kw, втора ръка. Оригиналните му уплътнения на вратите са кофти - горят. След като изгоряха, си купих негорими от АВКО и проблема се реши. Гори каквото му сложа, без да се съобразявам какво пише в упътването. Съответно, преработих захранването, за да подавам каквото гориво намеря, автоматизирано. В момента изгарям около 800 кг бункер с гориво за 4 денонощия. Калоричността е около 16 MJ/кг, отоплявам 300 кв. м. офиси и 200 кв. м. механична работилница. Според мен използвам не повече от 50 % от мощността на котела. Никаква автоматика още не съм сложил на отоплителната инсталация, регулирам автоматично само подаването на гориво в зависимост от температурата на водата. Не спирам котела, само съм нагласил горенето да е на минимум, колкото да не угасне, щом достигне желаната температура. По време на минималното горене температурата постепенно спада и отново се включва нагласеното според подавача и регулатора количество гориво. Даже серпантината на 500 литровия бойлер е с ръчни кранове. Снимките са от миналата и от тази зима, виждат се преустройствата в пълненето на бункера с гориво. Експериментирам с един топлообменник от стар хладилен агрегат, снимах го за по-голяма яснота, засега експеримента е успешен - топли. Догодина ще сложа още, имам още три такива. Четох доста в темите от форума, много неща си изясних за себе си. Виждам нуждата от голям буфер с гореща вода, за да мога да спирам котела нощем. Прочетох темата за буферите, имам съд 5000 литра с двойна стена /водна риза/, неръждаем, трябва ми теоретичен съвет как най-добре да го оползотворя за целта, с практическата реализация ще се справя или пак ще питам.
http://agroagro.snimka.bg/experiment/ko ... 9.29678798
Radoslaw - специалист
Бях обещал отдавна да покажа ,как преправих руски чугунен котел за универсална горелка.

Прикачен файл

Pic_0108_125.jpg
Pic_0108_125.jpg (10.07 KиБ) Видяна 2968 пъти

Прикачен файл

Pic_0108_128.jpg
Pic_0108_128.jpg (10.13 KиБ) Видяна 2968 пъти
  • 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32