Аз при избор на пелетен котел леко правя съизмерение с котли на твърдо гориво дърва , или по скоро що се отнася за топлообменника на котела , мощността на горелката зависи от количеството гориво-пелети. Почти същата площ е нашето кметство 800-1000 кв м, което се отоплява с 2 котела на дърва , като всеки котел е 200 киловата , забравих колко гореше на ден дърва , но е около или над 3 кубика .Котлите държат температура 60-65 градуса , не съм го правил аз , само го наблюдавам , а сега кажете каква мощност котел на пелети би заместил сегашните котли , и какъв ще е разхода , кметството е с изолация и пвц дограма .
Христо и LazarGanev, прави сте с извода за наблюденията. Подсигурих се с 2 котела по 62 kW, а не един 120-130 kW, защото не искам да бъда уязвим, ако нещо му се случи, ако е само един. Сервизната дейност на повечето изпълнители не е от най-разтропаната и би било изключително стресиращо, ако няколко дни хотелът не се отоплява. Раздаването на духалки, радиатори, печки не е от най-удачните неща, особено когато стаите са достатъчно добре измръзнали. Преживявал съм го и не искам повече такъв тип неудобства. Може би поради новобранство сме допускали грешката, когато сме изключвали непрекъснато някои радиатори, когато няма клиенти или да пестим пелети, при което отопляваният дял от частта на помещенията отново е изстивал и в момент на по-голяма заетост котелът действително работеше здравата и едва успяваше да стопли нужните помещения. Съществен е фактът, че ресторантът, кухнята и рецепцията винаги поемат част от топлината поради отварянето на врати на входа и изхода.
LazarGanev правилно беше споменал, което не съм забравил, че единият котел ще върши цялата работа добре. Така че добавъчно подсигурих втори (и то еднакъв), при което при сериозни минусови температури и посещаемост, те да могат да се справят с потреблението на топлина за всички помещения, за двата бойлера и при неизбежните други топлинни загуби.
Проекти няма ли си тази сграда? Обикновенно проектантите вече са решили по някакъв начин нещата спрямо необходимостта на сградата Изпълнението е друг въпрос вече