Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Ivo_Ray - помощник
Тези 65 градуса ги написах защото четох, че повече от това не вдигат тези термопомпени бойлери. Може да греша...
Но това, че за БГВ се ползва и вода от отоплителната инсталация наистина не е добре. Само да поясня, за конкретния случай не става въпрос за БГВ на цялото жилище а става въпрос само за баня (душ за къпане и чешма)

Ако приемем, че тази схема не е удачна, как мога максимално просто, да извадя подовото в друг кръг?
2v6 - майстор
Ivo_Ray написа:
Тези 65 градуса ги написах защото четох, че повече от това не вдигат тези термопомпени бойлери. Може да греша...
Но това, че за БГВ се ползва и вода от отоплителната инсталация наистина не е добре. Само да поясня, за конкретния случай не става въпрос за БГВ на цялото жилище а става въпрос само за баня (душ за къпане и чешма)

Ако приемем, че тази схема не е удачна, как мога максимално просто, да извадя подовото в друг кръг?
Ако разчиташ термопомпения бойлер да ти загрява водата до 65 градуса точно тази схема може да ползваш. Не виждам проблем водата за къпане да минава през още няколко десетки метра тръба. Единственото ограничение е да не ползваш "черни" фитинги за да не попада ръжда във водата :idea:

Според мен не е добре термопомпа да работи на повече от 45 градуса на водата.

Най-просто е да имаш две отделни термопомпи - една за подовото и втора за бойлера :idea:
ivkacom - помощник
Добре де, :) аз не разбрах има ли някой да загрява подовото си само от термопомпен бойлер?
filmatoplo - майстор
Здравейте -честит празник , Гошовците имат да черпят :drinkers: .Та как може да се направи -взима се бойлер с 2 серпентини които са подбрани според случая , двете медни -едната за фреона , другата за бгв . Загрява се водата в балона чрез серпентината за фреон , водата служи само за водното подово и се зарежда еднократно от водопровода на 1,5 бра , тази част си е снабдена със трипътен смесителен вентил , циркулационна помпа , термометър , манометър ,мембранен съд и предпазен клапан .Водата за бгв минава проточно през втората серпентина , до колкото е възможно се регулира с дебит до 10 литра в минута достатъчни за загряване на водата 38-42 градуса -за екстра може да се монтира и трипътен смесител :wink: .Ако се притеснявате че подовото в този момент ще охлажда може да се направи моментна смяна на приоритета , поставя се датчик поток на изхода на бгв -тоест започне ли ползване на бгв подовото се изключва за момент или намаля температура :wink: -зависи от мощностите .Машината ще следи температурата на водата в балона и ще я загрява примерно до 50 -55 гр в най добрия случай , подовото ще си следи стайната температура (има екстри за съобразяване и по външна температура ) ,за бгв е ясно -отваряш крана на топлата бода в банята и се къпеш :lol: .Ако сте съгласни с мен отворете си една бира , ако не си сипете една ракия и пак ще говорим :partyman: .
2v6 - майстор
ivkacom написа:
Добре де, :) аз не разбрах има ли някой да загрява подовото си само от термопомпен бойлер?
Да.
denuchi - специалист
Според мен по добрият вариант е това. Работиш с една температура за бойлера и друга за подовото. Сам може да си избереш кое ще е с приоритет, подовото или бойлера. С колкото по ниска температура работиш далаверата е по голяма.

Прикачен файл

Draw2.jpg
Draw2.jpg (96.37 KиБ) Видяна 4325 пъти
Ivo_Ray - помощник
Аз не ви казах какво направих, тъй като дойде зимата и вече нямаше време, вързах един 80 литра- 3kw електрически бойлер към системата.
Сложих смесителна група на Oventrop, във всяка стая термостат. Системата работи изключително добре. Доволен съм :)
4 кръга по 70 метра. Средно, консумацията на подовото ми, за да поддържам в 4 стаи 18-19 градуса е между 2 и 3kw на час. Изолацията на къщата още не е финализирана.
Купих си и електрически отделен бойлер за БГВ.
В крайна сметка реших да не инвестирам в сложна и скъпа инсталация. Реших да инвестирам във фотоволтаици на покрива и всичко да ми е на електричество. Като направих сметката, ми излиза по евтино от термопомпа...и има реален шанс да се изплати :)

Поздрави.
Energyx - специалист
Тази година зима нямаше. Като се повтори 2012 г. до -25 С и продължителен студ и сняг, тогава прави изводите.
Ivo_Ray - помощник
В София може да не е имало, в Русе си беше съвсем нормална зима.
Аз изводите си ги направих. Излиза скъпо, за моите възможности.(между 8 и 10лв на ден) Слънцето трябва да се използва, грехота е да не се използва. Въпросът е кой от всички възможни варианти за "улавяне" и съхранение на енергията е най-удачен.
Energyx - специалист
Въпросът отдавна има отговор-най-високо КПД на системата при най-ниска цена на вложението. КПД фотоволтаик-15-18 %, за топла вода -има и над 80 %. Говорим за слънцето.

Тема "Водно подово захр. от термопомпен бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: