• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 49
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
6osi6 - майстор
шоп написа:
... замислям се за варианта вертикален колектор, с двустранно хоризонтално разположени вакумни тръби.
...единственото което ме притеснява е, че зимата снега повече ще се задържа по хоризонталните вакумни тръби.
Колекторът ще стане по-ефективен с малки промени. Вентилатора може да се сложи на изхода на колектора.
Снегът може да се разтопи с обратна тяга - от помещението към колектора.

Мерил ли си температурната разлика сутрин, между 8 и 11ч.? Каква е?
шоп - майстор
с обратна тяга нищо няма да стане, нали затова има вакъм в тръбата.

Мислих да сложа вентилатора да тегли, той е с работна температура до 150 градуса, но нямам представа дали ще има разлика.

До към 10-11 часа колектора буквално е в тъмнина, защото е на терасата ми а от изток и отгоре има покрив.
saraneron - специалист
Даже ще е по-зле.Когато температурата на въздуха е по-висока ,той е по разреден и вентилаторът ще върши по-малко работа.Отделно , ще му е много жегаво в определени моменти!
шоп - майстор
Така...
днес в София бе първият хубав слънчев ден откакто права опита и замерването. Цял ден слънце и температура на въздуха 11-13 градуса.

Установката от 20 бр вакумни тръби дълги 1500мм показа максимума си. На моменти терм. изключваше ( до 110 градуса е) но от 11 часа до 17 часа температурата на изходящият въздух бе между 90 и над 110 градуса. Явно трябва по-мощен вентилатор или да се увеличи диаметъра на колектора. Ще направя второто със 6 цола колетор и ще публикувам резултатите. За мен определено системата РАБОТИ И е по-добра от колектора с бирени кутиики ) особено в облачно време, когато бирените не работят, а вакумката дава 40 градуса)

Приемам съвета на колегата Евгении и въздуховодите ще са уголемени ( ф150мм)

За да съм прецеизен ще направя 2 колектора ( вакумен и с кенчета) за да сравня отново разходите и времето при изработата им.

Прикачен файл

SAM_7338.JPG
ivanovbg - майстор
Според мен и ф150 е малко - към 250 трябва да се ориентираш.
Четейки темата с голям интерес, ми хрумна идеята за двустранно отворени вакуумни тръби и се оказа, че има такива http://www.visionswh.com/page_index.php?textid=572

Гледам, че минималната квота е 100 бр. Ако има и други мераклии и цената е добра може да се направи нещо по въпроса. Аз на 20-тина бройки мога да им направя място :)

Пък ако има и някой с опит във вноса от Китай...:)
шоп - майстор
Има такива, но в БГ лично не съм виждал. Трябва да се внесе голямо количество- да кажем контейнер за да може да имаме евтин морски транспорт. Иначе въдушното карго и ДДС то на митницата ще оскапят много стоката.
Все пак не съм специалист във вноса и нека някой компетентен колега разясни нещата.

Иначе са перфектни, бих взел 100 ина броя за проба!!!
Evgeniy - майстор
Аз лично счупих една такава при експеримент с лоша естествена циркулация. Ето тази:

Прикачен файл

IMAG0259.jpg
шоп - майстор
Evgeniy, много интересна тръба. Какви са тези сфери по външната част на тръбата?

Мисля, че причината за супването може и да е друга. При мен миналата година 4-5 тръби стояха празни цяло лято под оптимален ъгъл отворен и проблеми нямаше. Слънчевата ти печка според мен също доказва това.
Evgeniy написа:
Аз лично счупих една такава при експеримент с лоша естествена циркулация. Ето тази:
Сега ако споделиш и откъде се сдоби с нея и на каква цена... :prayer:
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 49

Тема "Въздушно слънчево отопление с вакумни тръби" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: