Най - вълнуващия въпрос зимно време.
n.ganev - майстор
Маркучу не се запалва той се топи и не гори - един вид защита. Но се опушва и собственика се чуди С'я к'о стана.Случва се и при притворена клапа.
rosso666 - специалист
МОЖЕ не ми се е случвало ,и дано не .Може би има разлика между комини изграждани за въглища и такива за пелети....нали диаметъра на пелетните котли е почти с двойно по-малък диаметър
димитар кисиов - специалист
Ходих ме ли на пловдивския панаир. Имаше ли нещо интересно за гледане там.
YordanTsvetkov - напреднал
Тази година беше по-зле и от миналата. Ерато ги нямаше. Дефро имаха няколко котли, 2 камини Равели и едни пелети по 6.50 лв чувалчето :lol:
от лични наблюдения и от мои приятели с котли на пелети, стигнах до следния извод:
-аз харча 7т на сезон за 280м2, като постоянна температура навсякъде е 23 градуса плюс бойлер 200лтр с използване на вана поне 2-3 пъти седмично. Палиме края на септември и гасиме края на април.
-мой приятел за същата квадратура, харчи 5т за сезон, но той държи температура 0т 6.ооч до 9.00ч -22градуса и от 18ч до 24-22 градуса. През другото време -18 градуса.
-друг познат харчи 7тона пелети за 250 m2 без изолация с подобен режим като горния.
Моята изолация е 10 см .
Съвета ми е:
Потърсете и намерете кой ще ви обслужва котела след гаранционно и на какви цени! Котеле да е колкото може по-прост и да има части за него.

всичко друго е дизайнерство и боя по ламарината.

Търсете кой ще разбира от софтуера на вашия котел.
Последна промяна от iaio на вт окт 06, 2015 9:17 am, променено общо 1 път.
rosso666 - специалист
Колеги вчера зглобих адската машина.котела на бош вече е с 5 хода.наслагал съм и шамотни плочи(по късно ще постна снимки) градусите на изхода на димните газове не се качват повете от 80.. Дали са добре тези 80градуса,дали не са прекалено ниски.настроените киловати са 15/12/10кв.за първа година ще горя слънчогледови пелети.за тази цел съм преработил и ератовската горелка ,но за нея малко по късно ще пиша в другата тема да не пълним тук с глупости.
Да питам колегите които горят слънчоглед на база колко киловата отдавана топлина от пелетите настройвате мощностите на гоелките.аз сега работя с настройките от миналата зима за дървесни пелети.
Поздрави
borkata99 - специалист
rosso666 написа:
за тази цел съм преработил и ератовската горелка ,но за нея малко по късно ще пиша в другата тема
rosso666, моля те коя е тая "друга тема", че не намирам къде си писал или коя тема е за "ератовска горелка".
Любопитен съм за тези преработки макар, че няма до горя слънчогледови пелети /с GP 25 - IV съм/
Интересувам се и от тези 5 хода, аз съм с ДАКОН 24 и ще стане и за мен, май, нали ?
rosso666 - специалист
това е горивната камера.от горната страна се виждат двете шамотни плочи които съм сложил на вовата ламарина,която затваря пътя на пламъка нагоре към фабричния първи ход на котела.
на другата снимки се вижда вертикалната ламарина която създава новия ход на газовете.и на нея съм сложил шамотни плочи .

Прикачен файл

gorelka 05.jpg
gorelka 05.jpg (64.01 KиБ) Видяна 2097 пъти

Прикачен файл

gorelka 04.jpg
горивната камера е със шамотни плочи от страни от пред и от горе.
gorelka 04.jpg (83.14 KиБ) Видяна 2099 пъти

Прикачен файл

gorelka 04.jpg
горивната камера е със шамотни плочи от страни от пред и от горе.
gorelka 04.jpg (83.14 KиБ) Видяна 2099 пъти
rosso666 - специалист
Ето още една българска фирма която произвежда горелки.на пръв поглед изглеждат добри.за съжаление няма много информация .

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: