Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo
- майстор
50 мнения в "Ferrolli, Greyko или универсална горелка ( autokotle )"
alex_serviz
- специалист
Някой има ли по-продължителни преки лични впечатления от работата на Грейко със слънчогледови пелети?
filmatoplo
- майстор
Аз я пробвах , 2 чувала изгоря , едвам намерих от един гратски
, пали си добре с малко пушек , казвам с малко защото до сега я тествах с дървесни пелети клас А1 , и с тях пали от раз без никакъв пушек .Оставя двойно пепел , калоричността от толкова малко пелети почти не може да се прецени , но това не касае горелката как работи .Трябва да се види на живо и някой да обясни какво се наблюдава , така е направена камерата че пелетите които постъпват се подгряват от горящите вече пелети , отделят газ пиролиза който гори , взима си въздух отзад да го наречем първичен , като преминат тези пелети напред до ръба на горелката те са вече бяла пепел , там се намират едни отвори които подават вторичен въздух с който горят пелетите и този газ , и служат за издухване на леката пепел от ръба на камерата .И така , когато малкия шнек побутне пелетите напред , те бутат пепелта до ръба и тя попада над отворчетата които я издухват , ами няма друго
.

ediv
- специалист
Пробвал съм я с пелети от слънчогледова люспа, 50-55кг -пали и гори без проблем, но иска почистване поне веднъж на ден.При мен под горелката има 10см място и се запълва при около 10часа работа, а мисля че не е добре да се пълни с пепел докато стигне до тубуса на горелката.
Единственото което затрудни шнека не горелката бяха някякви преоценени пелети 3лв торбата 15кг, взети от Топливо Пловдив.Бяха ф8 и много дълги нямаше под 30мм 40-45 основно, с тях задръсти шнека иначе ги палеше, макар и трудно - по торбите се виждаше кондензирала влага.При дървесни пепелта се изхвърля на 4-5, може и по-вече дни при работа от 10-11 часа на ден и разжод 17-18 кг за това време, топли се 90кв панел без изолация оригинална дограма тип домостроителен комбинат и тем 24-25 гр до 21-22 рано сутринта.
Единственото което затрудни шнека не горелката бяха някякви преоценени пелети 3лв торбата 15кг, взети от Топливо Пловдив.Бяха ф8 и много дълги нямаше под 30мм 40-45 основно, с тях задръсти шнека иначе ги палеше, макар и трудно - по торбите се виждаше кондензирала влага.При дървесни пепелта се изхвърля на 4-5, може и по-вече дни при работа от 10-11 часа на ден и разжод 17-18 кг за това време, топли се 90кв панел без изолация оригинална дограма тип домостроителен комбинат и тем 24-25 гр до 21-22 рано сутринта.
alex_serviz
- специалист
ediv написа:...Единственото което затрудни шнека не горелката бяха някякви преоценени пелети 3лв торбата 15кг, взети от Топливо Пловдив.Бяха ф8 и много дълги нямаше под 30мм 40-45 основно, с тях задръсти шнека иначе ги палеше, макар и трудно...Абсолютно същия случай имах само, че с Румънски пелети ( е и горелката ми е Ferolli ).
Иначе по темата: Искаше ми се някой да сподели ако има дълго впечатление от работата на Грейко със слънчогледови пелети? Под дълго имам в предвид поне половин сезон?
С Ferolli-то изкарах от 20.10.2013 г. до началото на Февруари именно на слънчогледови пелети без никакви проблеми ( изключвам необходимостта от двукратно почистване на котела всяка седмица от отлаганата пепел, което пък се компенсира изцяло от двойно по-ниската цена на тези пелети ). Като дойдоха големите студове и горелката се понатовари сериозно започна ежедневно, по най-различно време да се задръства с пелети. Котела ми е Дакон дор. Образуваше се нагар върху наклонената плоскост, където падат пелетите от шнека, преди да се сблъскат с отражателната ламаринка над скаричката/чинийката. След почистване на нагара всичко беше О'К, но на другия ден отново... Сигурно има значение и качеството на пелетите ( последните имаха много пепел/трици ), но може би основно значение има типа на котела. Мой приятел работи с пелети от същия източник и същата горелка ( Ferolli ) вече трети сезон без проблеми ( но котела му е Симе ).
LazarGanev
- "Велик майстор"
alex_serviz,
горелките на Грейко са създадени за да горят агропелети и повечето пуснати горят именно такива, няма какво да им стане. Особено при РБ, която е тип реторт, продуктите на горене изобщо нямат допир с горивната камера - горенето става върху купчина пелети и продуктите на горене (пепел, шлака) се избутват от новите пелети и падат в пепелника, нямат възможност да полепват където и да е и да правят поразии. Предната зима като почвах да работя с тях от фирмата постоянно ми говореха за настройките и за особеностите на работя със слънчогледови и сламени пелети, от фъстъчена люспа и какви ли не други. Аз им се чудех, защото тук във Варна се продават само дървесни, най-много да намериш слънчогледови. Горелките идваха без никакви заводски настройки и инсталатора трябва да ги настрои за съответните пелети, което беше много трудно и бавно - знаеш системата е инертна. Попитах защо не ги настройват поне за дървесни пелети и ми отговориха, че при тях и там където основно ги продават (Павликени, Бяла и др) никой не ги ползва с дървесни пелети. Та тогава ги понатиснах и мисля че имам личен принос
за това тази година горелките да идват със заводски настройки за дървесни пелети, пък който иска да гори агропелети да си изкусурява настройките за такива пелети. От собствениците и служителите на фирмата също никой не гори дървесни пелети, така че не половин сезон, а много сезони е пробвано
. Аз също съм с такава горелка, ама нямах време да търся слънчогледови и купих 2 тона разложки, но за следващия сезон смятам да се запася от рано със слънчогледови.
горелките на Грейко са създадени за да горят агропелети и повечето пуснати горят именно такива, няма какво да им стане. Особено при РБ, която е тип реторт, продуктите на горене изобщо нямат допир с горивната камера - горенето става върху купчина пелети и продуктите на горене (пепел, шлака) се избутват от новите пелети и падат в пепелника, нямат възможност да полепват където и да е и да правят поразии. Предната зима като почвах да работя с тях от фирмата постоянно ми говореха за настройките и за особеностите на работя със слънчогледови и сламени пелети, от фъстъчена люспа и какви ли не други. Аз им се чудех, защото тук във Варна се продават само дървесни, най-много да намериш слънчогледови. Горелките идваха без никакви заводски настройки и инсталатора трябва да ги настрои за съответните пелети, което беше много трудно и бавно - знаеш системата е инертна. Попитах защо не ги настройват поне за дървесни пелети и ми отговориха, че при тях и там където основно ги продават (Павликени, Бяла и др) никой не ги ползва с дървесни пелети. Та тогава ги понатиснах и мисля че имам личен принос

alex_serviz
- специалист
О'К!
Разбрах! Благодаря ти за изчерпателния отговор!
( Между другото жена ми е именно от Павликенския край, но за съжаление отдавна там не е останал никой. )
За съседа не знам коя горелка ще избере, но мен ме накарахте силно да се замисля за моята ( в момента съм с Ferolli ).
Бих продал моята след края на сезона ( 1 400 лв., ако има сериозен интерес бих могъл да сляза и още малко надолу ).
И след това да се оборудвам с Грейко за другия сезон...
Така, че ако някой ваш клиент търси работещо Ferolli ме имайте в предвид ( ще отделя и нещо за почерпка
)!
Разбрах! Благодаря ти за изчерпателния отговор!

( Между другото жена ми е именно от Павликенския край, но за съжаление отдавна там не е останал никой. )
За съседа не знам коя горелка ще избере, но мен ме накарахте силно да се замисля за моята ( в момента съм с Ferolli ).
Бих продал моята след края на сезона ( 1 400 лв., ако има сериозен интерес бих могъл да сляза и още малко надолу ).
И след това да се оборудвам с Грейко за другия сезон...
Така, че ако някой ваш клиент търси работещо Ferolli ме имайте в предвид ( ще отделя и нещо за почерпка

alex_serviz
- специалист
redjoff написа:Здравейте,Под "универсална" се има в предвид тази горелка: http://www.autokotle.com/index/gorelka27, цитирана в първия пост на тази тема. Тя се оказа, че не е особено ( да не кажа хич ) популярна ( поне тук, де ). Иначе ретортна е горелката на Грейко ( RB ).
След като прегледах постовете във форума не можах да разбера каква е разликата между универсална и ретортна горелка.
А ако все още не е ясен края на сагата, поради която отворих тази тема:
Съседа ми все още няма никаква горелка ( поради нещастно стечение на обстоятелствата ), а аз съм втори сезон с Грейко!

lz2skt
- специалист
Ами реално няма как да е много популярна универсалната горелка спрямо пелетните горелки.Тя изисква калибрирани въглища(такива въглища тук за разлика от Полша и Чехия качествени няма)-пак е свързано с пушаци и пепеляци .Отделно монтажът на кутия е почти задължителен.Иначе изборът в горива е доста по -голям.Доста масивно е изработена и си струва парите.Грейкото е доста по-скъпа спрямо другите пелетни горелки и спрямо вложените в нея материали.Като ползвател според мен е по-добрият избор спрямо другите български пелетни горелки.Ако имаше конкурентна на нея горелка с конкурентна цена може би цената щеше да е надолу....Лично на мен на въглища хич не ми се връща...но ако цената на агропелетите стане астрономическа спрямо въглищата ...ще си взема универсална
Тема "Ferrolli, Greyko или универсална горелка ( autokotle )" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература