Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
За голямата горелка друг начин няма при Виадруса . :)
alex_serviz - специалист
Някой има ли по-продължителни преки лични впечатления от работата на Грейко със слънчогледови пелети?
filmatoplo - майстор
Аз я пробвах , 2 чувала изгоря , едвам намерих от един гратски :wink: , пали си добре с малко пушек , казвам с малко защото до сега я тествах с дървесни пелети клас А1 , и с тях пали от раз без никакъв пушек .Оставя двойно пепел , калоричността от толкова малко пелети почти не може да се прецени , но това не касае горелката как работи .Трябва да се види на живо и някой да обясни какво се наблюдава , така е направена камерата че пелетите които постъпват се подгряват от горящите вече пелети , отделят газ пиролиза който гори , взима си въздух отзад да го наречем първичен , като преминат тези пелети напред до ръба на горелката те са вече бяла пепел , там се намират едни отвори които подават вторичен въздух с който горят пелетите и този газ , и служат за издухване на леката пепел от ръба на камерата .И така , когато малкия шнек побутне пелетите напред , те бутат пепелта до ръба и тя попада над отворчетата които я издухват , ами няма друго :wink: .
ediv - специалист
Пробвал съм я с пелети от слънчогледова люспа, 50-55кг -пали и гори без проблем, но иска почистване поне веднъж на ден.При мен под горелката има 10см място и се запълва при около 10часа работа, а мисля че не е добре да се пълни с пепел докато стигне до тубуса на горелката.
Единственото което затрудни шнека не горелката бяха някякви преоценени пелети 3лв торбата 15кг, взети от Топливо Пловдив.Бяха ф8 и много дълги нямаше под 30мм 40-45 основно, с тях задръсти шнека иначе ги палеше, макар и трудно - по торбите се виждаше кондензирала влага.При дървесни пепелта се изхвърля на 4-5, може и по-вече дни при работа от 10-11 часа на ден и разжод 17-18 кг за това време, топли се 90кв панел без изолация оригинална дограма тип домостроителен комбинат и тем 24-25 гр до 21-22 рано сутринта.
alex_serviz - специалист
ediv написа:
...Единственото което затрудни шнека не горелката бяха някякви преоценени пелети 3лв торбата 15кг, взети от Топливо Пловдив.Бяха ф8 и много дълги нямаше под 30мм 40-45 основно, с тях задръсти шнека иначе ги палеше, макар и трудно...
Абсолютно същия случай имах само, че с Румънски пелети ( е и горелката ми е Ferolli ).
Иначе по темата: Искаше ми се някой да сподели ако има дълго впечатление от работата на Грейко със слънчогледови пелети? Под дълго имам в предвид поне половин сезон?
С Ferolli-то изкарах от 20.10.2013 г. до началото на Февруари именно на слънчогледови пелети без никакви проблеми ( изключвам необходимостта от двукратно почистване на котела всяка седмица от отлаганата пепел, което пък се компенсира изцяло от двойно по-ниската цена на тези пелети ). Като дойдоха големите студове и горелката се понатовари сериозно започна ежедневно, по най-различно време да се задръства с пелети. Котела ми е Дакон дор. Образуваше се нагар върху наклонената плоскост, където падат пелетите от шнека, преди да се сблъскат с отражателната ламаринка над скаричката/чинийката. След почистване на нагара всичко беше О'К, но на другия ден отново... Сигурно има значение и качеството на пелетите ( последните имаха много пепел/трици ), но може би основно значение има типа на котела. Мой приятел работи с пелети от същия източник и същата горелка ( Ferolli ) вече трети сезон без проблеми ( но котела му е Симе ).
LazarGanev - "Велик майстор"
alex_serviz,
горелките на Грейко са създадени за да горят агропелети и повечето пуснати горят именно такива, няма какво да им стане. Особено при РБ, която е тип реторт, продуктите на горене изобщо нямат допир с горивната камера - горенето става върху купчина пелети и продуктите на горене (пепел, шлака) се избутват от новите пелети и падат в пепелника, нямат възможност да полепват където и да е и да правят поразии. Предната зима като почвах да работя с тях от фирмата постоянно ми говореха за настройките и за особеностите на работя със слънчогледови и сламени пелети, от фъстъчена люспа и какви ли не други. Аз им се чудех, защото тук във Варна се продават само дървесни, най-много да намериш слънчогледови. Горелките идваха без никакви заводски настройки и инсталатора трябва да ги настрои за съответните пелети, което беше много трудно и бавно - знаеш системата е инертна. Попитах защо не ги настройват поне за дървесни пелети и ми отговориха, че при тях и там където основно ги продават (Павликени, Бяла и др) никой не ги ползва с дървесни пелети. Та тогава ги понатиснах и мисля че имам личен принос :) за това тази година горелките да идват със заводски настройки за дървесни пелети, пък който иска да гори агропелети да си изкусурява настройките за такива пелети. От собствениците и служителите на фирмата също никой не гори дървесни пелети, така че не половин сезон, а много сезони е пробвано :) . Аз също съм с такава горелка, ама нямах време да търся слънчогледови и купих 2 тона разложки, но за следващия сезон смятам да се запася от рано със слънчогледови.
alex_serviz - специалист
О'К!
Разбрах! Благодаря ти за изчерпателния отговор! :)
( Между другото жена ми е именно от Павликенския край, но за съжаление отдавна там не е останал никой. )
За съседа не знам коя горелка ще избере, но мен ме накарахте силно да се замисля за моята ( в момента съм с Ferolli ).
Бих продал моята след края на сезона ( 1 400 лв., ако има сериозен интерес бих могъл да сляза и още малко надолу ).
И след това да се оборудвам с Грейко за другия сезон...
Така, че ако някой ваш клиент търси работещо Ferolli ме имайте в предвид ( ще отделя и нещо за почерпка :partyman: )!
redjoff - помощник
Здравейте,
След като прегледах постовете във форума не можах да разбера каква е разликата между универсална и ретортна горелка.
alex_serviz - специалист
redjoff написа:
Здравейте,
След като прегледах постовете във форума не можах да разбера каква е разликата между универсална и ретортна горелка.
Под "универсална" се има в предвид тази горелка: http://www.autokotle.com/index/gorelka27, цитирана в първия пост на тази тема. Тя се оказа, че не е особено ( да не кажа хич ) популярна ( поне тук, де ). Иначе ретортна е горелката на Грейко ( RB ).
А ако все още не е ясен края на сагата, поради която отворих тази тема:
Съседа ми все още няма никаква горелка ( поради нещастно стечение на обстоятелствата ), а аз съм втори сезон с Грейко! :partyman:
lz2skt - специалист
Ами реално няма как да е много популярна универсалната горелка спрямо пелетните горелки.Тя изисква калибрирани въглища(такива въглища тук за разлика от Полша и Чехия качествени няма)-пак е свързано с пушаци и пепеляци .Отделно монтажът на кутия е почти задължителен.Иначе изборът в горива е доста по -голям.Доста масивно е изработена и си струва парите.Грейкото е доста по-скъпа спрямо другите пелетни горелки и спрямо вложените в нея материали.Като ползвател според мен е по-добрият избор спрямо другите български пелетни горелки.Ако имаше конкурентна на нея горелка с конкурентна цена може би цената щеше да е надолу....Лично на мен на въглища хич не ми се връща...но ако цената на агропелетите стане астрономическа спрямо въглищата ...ще си взема универсална

Тема "Ferrolli, Greyko или универсална горелка ( autokotle )" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: