Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Нямам предвид конкретен модел, говоря за реални мощности, а не за лъжливи. То при пелетите не може много да се лъже
димитар кисиов написа:
Трябва да се има предвид дали тези 18 кв. са реални или производителя се е надценил
Ако имаш предвид какъв е предложения котел, става въпрос за DakonEra 18 Long Time с GP 18 sc

П.С. Благодаря на всички за отговорите :)
albert_21bg - специалист
Здравейте, котела Грейко 30 комбиниран с горелка 20 пристигна,за което много благодаря на Грейко за бързата реакция (котел 30 комбиниран го нямаха, а в същото време си преместваха производството в ново хале, та за 10 дена направиха котела ). Утре започва монтажа, та имам няколко въпроса относно монтажа.Моля ползващите или познаващи работата на котела да помогнат. Къде е най- рационално (относно почистването на горелката и котела), да се монтира горелката? Ляво, дясно или на вратата, гледам решетката за горенето на дърва е точно над горелката, и свалянето и ще е малко тудно. Предвидил съм стаен програмируем регулатор за командване на горелката, в този случай как да вържа помпата към котела или към горелката. Другото което е дали при свършване на горенето на дървата, горелката ще се включи сама или аз трябва да я запаля ? Ще съм много благодарен на отзовалите се.
LazarGanev - "Велик майстор"
Всичките въпроси сме ги обсъждали в темата за Грейко, трябва ли да се повтаряме и тук?
albert_21bg - специалист
Там четох но не намерих мнение относно комбинирания котел на Грейко. Много ще съм благодарен ако ме упътите.
syncho - майстор
alexds написа:
Става въпрос за къща - все още непостроена, но искаме да решим въпроса с отоплението - за да се знае при строителството.
Един етаж - 120 кв.м., с маза 30кв, където евентуалният котел ще бъде, с точност не мога да кажа за изолацията - 7-10см стиропор / Porotherm 25, няма да има вътрешна изолация, дограмата ще е съобразена - да е достатъчно хубава, за тавана мислим за вата/10см?/ с гипсокартон. Височината на помещенията ще е 2,60, а ако има подово ще стане 2,50 ( в случай, че пода се надигне с 10см).....
Офертата, която ми беше предоставена с котел 18кв - включваше и бойлер 200л. Желаната температура - да е топло :-D малко по-зиморничави сме от нормалното...
Както няколко колеги вече казаха - повече от 10кВ номинална мощност са излишни и само ще качат разхода.
albert_21bg - специалист
Здравейте, да споделя мнение за котел 30 и горелка RB20 Грейко, отоплявам 130кв. м. частично изолирана къща ,проблема с горелката се реши с разширяване на отвора на шпилката която държи главата на горелката, монтирана горелката на котела и нивелирах главата и след това корпуса, стана бързо и лесно. Относно горенето на пелети взех 9 чувалчета дървесни, горе долу по 1 на 12 часа, от няколко дена съм на дърва, котела може да гори дървен материал с дължина до 65-70см , температурата на водата 60C я достига за не повече от 20-30 min. След това иска само дозареждане. С пелетите е много по чисто и без миризми на дим. За хората който сега и предстои да си изградят парна инсталация на пелети, обърнете внимание на стаиния термостат и термостатни вентили, аз ги нямама и при работа на котела на пелети на 55C вътре в стаите става 27C просто не се диша от горещина, знам че за момента котела ми е преоразмерен но мисля другата зима да реша проблема. Другото важно е комина, моя е 12м не изолиран от бетонни блокчета и преминава през 3 неизпозлваеми стаи и там се поличи конденз, предстои изолиране с каменна вата. Хората решили да ползуват дърва трябва да си направят вентилация за извеждане на димните газове. Общо взето мнението за котела ми е положително, топлината и комфорта спрямо климатиците (втора употреба японски) които ползвам, е много по голяма. Отново благодаря на г-да Ганеви за съветите за окомплектовка на котела.
andy_forresite - майстор
Не разбрах при 55° на водата колко е външната температура, та става такава голяма жега в стаите? За топлите обедни и следобедни часове ли говориш, или радиаторите са ти големи за стаите?
Термовентилите на радиаторите колкото са хубави за горивото пелети, толкова са "лоши" при отопление със същия котел, но вече на дърва. Ти затова и не си взел термостатични вентили за радиаторите, разбира се. Логиката сочи, че при температурите навън, при които става горещо в стаите, е по-добре да използваш пелети, а при студено време - което гориво си избереш.
Как става минаването от едното гориво към другото (какво трябва да се направи по котела) и колко време може да се разчита да се поддържа горенето с дърва за твоята площ ... горе-долу?
И още нещо. Може ли да направя така с такъв котел:
- зареждам го с дървета, заредил съм и пелети
- настроил съм го да се запали на пелети в хх:хх часа
- горелката запалва дървата и се изключва
- дървата изгарят, горелката се включва и отоплението продължава на пелети :?:
albert_21bg - специалист
Здравей, когато е топло навън (около 15C) котела се пали само вечер, стаите които ползувам са южни с френски прозорци и вътре е топло. Когато е студено около 7-8 си работи цял ден. Иначе при настроени 55C на котела с пелети нощем около 0C вътре става 27C. Окомплектовката става един път, клапата се монтира срещу горелката, скарата е отгоре наклонена (скарата е чугунена, около 2-3см дебела), стъпва върху горната част на клапата, а другия край се подпира на водната риза над горелката. Попринцин с помощта на пелетната горелка съм палил дървата. Да се запалят дърва посредством програмиране на пелети става, но след това трябва да се спре горелката, защото в същото време е включена и клапата за горене на дърва, а при горене на пелети трябва да няма допълнително въздух. Горивната камера не съм я пълнил много ( най-много две три големи дърва) и горе долу 4-5 часа, след това трябва пак, може би ако я напълня до горе ще изкара повече, но за сега така ме устроява, до сутринта изкарвам на климатици за 2-3 часа, то като си падне Т и те се включват автоматично. Аз имам много строителни отпадъци да горя, и гледам да ги по изчистя, ако си решил да се топлиш, купи си пелети и забравяш с какво се топлиш, иначе с дървата ще ти мине мерака за 1-2 седмици ще ти писне и няма да се сетиш за тях ( пушек, пепел и мъкне не ), добре че жената е вкъщи и се занимава с това.

"- дървата изгарят, горелката се включва и отоплението продължава на пелети :?:"

Може би да стане но се иска малко доработка на котела.
Аз съм доволен от покупката. Котела е масивен около 300кг., събира 90-100 литра вода. Горелката гори и слънчогледови пелети, за които предстои покупка, някои ако знае къде в Плевен и околията се продават да пише. Питах Еcobriquettes - Плевен те ми предложиха 24т. минимално количество на 240лв. На мен ми трябват 1-2т. Насочил съм се към Павликени.
milenskior - специалист
В Тръстеник има един производител Огникалор. Доставя ги до Плевен също. Горил съм от тях и не са лоши, а в сравнение със сегашните ми са перфектни.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: