Най - вълнуващия въпрос зимно време.
димитар кисиов написа:
Трябва да се има предвид дали тези 18 кв. са реални или производителя се е надценил
Даже да се е надценил , на такава къща ще са и необходими 7-8 киловата средно при постоянно отопление.
Обикновено надценката е при камини с риза,но не пречи и на прехвалени пелетарници да се случи.
LazarGanev - "Велик майстор"
alexds написа:
Става въпрос за къща - все още непостроена, но искаме да решим въпроса с отоплението - за да се знае при строителството.
Един етаж - 120 кв.м., с маза 30кв, където евентуалният котел ще бъде, с точност не мога да кажа за изолацията - 7-10см стиропор / Porotherm 25, няма да има вътрешна изолация, дограмата ще е съобразена - да е достатъчно хубава, за тавана мислим за вата/10см?/ с гипсокартон. Височината на помещенията ще е 2,60, а ако има подово ще стане 2,50 ( в случай, че пода се надигне с 10см).....
Офертата, която ми беше предоставена с котел 18кв - включваше и бойлер 200л. Желаната температура - да е топло :-D малко по-зиморничави сме от нормалното...
Потвърждавам, че при тези условия 10кВт са предостатъчни
димитар кисиов - специалист
Аз не разбрах да ли става дума за точен модел но при малките мощности са големите измами
Нямам предвид конкретен модел, говоря за реални мощности, а не за лъжливи. То при пелетите не може много да се лъже
димитар кисиов написа:
Трябва да се има предвид дали тези 18 кв. са реални или производителя се е надценил
Ако имаш предвид какъв е предложения котел, става въпрос за DakonEra 18 Long Time с GP 18 sc

П.С. Благодаря на всички за отговорите :)
albert_21bg - специалист
Здравейте, котела Грейко 30 комбиниран с горелка 20 пристигна,за което много благодаря на Грейко за бързата реакция (котел 30 комбиниран го нямаха, а в същото време си преместваха производството в ново хале, та за 10 дена направиха котела ). Утре започва монтажа, та имам няколко въпроса относно монтажа.Моля ползващите или познаващи работата на котела да помогнат. Къде е най- рационално (относно почистването на горелката и котела), да се монтира горелката? Ляво, дясно или на вратата, гледам решетката за горенето на дърва е точно над горелката, и свалянето и ще е малко тудно. Предвидил съм стаен програмируем регулатор за командване на горелката, в този случай как да вържа помпата към котела или към горелката. Другото което е дали при свършване на горенето на дървата, горелката ще се включи сама или аз трябва да я запаля ? Ще съм много благодарен на отзовалите се.
Всичките въпроси сме ги обсъждали в темата за Грейко, трябва ли да се повтаряме и тук?
albert_21bg - специалист
Там четох но не намерих мнение относно комбинирания котел на Грейко. Много ще съм благодарен ако ме упътите.
syncho - майстор
alexds написа:
Става въпрос за къща - все още непостроена, но искаме да решим въпроса с отоплението - за да се знае при строителството.
Един етаж - 120 кв.м., с маза 30кв, където евентуалният котел ще бъде, с точност не мога да кажа за изолацията - 7-10см стиропор / Porotherm 25, няма да има вътрешна изолация, дограмата ще е съобразена - да е достатъчно хубава, за тавана мислим за вата/10см?/ с гипсокартон. Височината на помещенията ще е 2,60, а ако има подово ще стане 2,50 ( в случай, че пода се надигне с 10см).....
Офертата, която ми беше предоставена с котел 18кв - включваше и бойлер 200л. Желаната температура - да е топло :-D малко по-зиморничави сме от нормалното...
Както няколко колеги вече казаха - повече от 10кВ номинална мощност са излишни и само ще качат разхода.
albert_21bg - специалист
Здравейте, да споделя мнение за котел 30 и горелка RB20 Грейко, отоплявам 130кв. м. частично изолирана къща ,проблема с горелката се реши с разширяване на отвора на шпилката която държи главата на горелката, монтирана горелката на котела и нивелирах главата и след това корпуса, стана бързо и лесно. Относно горенето на пелети взех 9 чувалчета дървесни, горе долу по 1 на 12 часа, от няколко дена съм на дърва, котела може да гори дървен материал с дължина до 65-70см , температурата на водата 60C я достига за не повече от 20-30 min. След това иска само дозареждане. С пелетите е много по чисто и без миризми на дим. За хората който сега и предстои да си изградят парна инсталация на пелети, обърнете внимание на стаиния термостат и термостатни вентили, аз ги нямама и при работа на котела на пелети на 55C вътре в стаите става 27C просто не се диша от горещина, знам че за момента котела ми е преоразмерен но мисля другата зима да реша проблема. Другото важно е комина, моя е 12м не изолиран от бетонни блокчета и преминава през 3 неизпозлваеми стаи и там се поличи конденз, предстои изолиране с каменна вата. Хората решили да ползуват дърва трябва да си направят вентилация за извеждане на димните газове. Общо взето мнението за котела ми е положително, топлината и комфорта спрямо климатиците (втора употреба японски) които ползвам, е много по голяма. Отново благодаря на г-да Ганеви за съветите за окомплектовка на котела.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: