• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
chungata - специалист
ArturDent написа:
Абе много ме гложди мисълта какво аджеба съдържат тези прахчета, как точно почистват.
Изобщо работят ли или са само заради парите.

Също ми е интересно някой да е имам проблем с комина и тези прахчета да са му помогнали или предпазили от повторно запушване/запалване?!
chungata написа:
Румен Динчев написа:
...........Неговият съвет беше да си купувам всеки месец според големината на комина прахчета "Черен Петър"продават се в железарските магазини.При добре разпален котел се слагат в достатъчно количество,при мен са 6-8 кутийки,горят много слабо за около 2часа,но ефекта е поразителен,стените на котела стават бели без нито една сажда,а комина си е чист без налеп.Успех
А как да сложа такива прахчета в пелетната камина? Дайте идея :? Казвате, че се слагат в добре разпален котел. Да но при камината не виждам друг начин освен през шнека. Но пък това са прахчета и вероятно ще го задръстят :проба: И колко прахчета най-много да сложа, че прекаляването явно не е опция?
И аз по горе питах за тея прахчета, че бих опитал но никой не помага.... :? Колеги моля :prayer: :partyman:
chungata - специалист
lov написа:
У на мен ми е интересно дърт мъжага па още вярва в Дядо Коледа. :lol: Не че няма и тука други из форума. :-D

То ако имаше такъв вълшебен химикал знаеш ли какъв страшен бизнес щеше да настане. Че чак със закон щеше да се наложи използването му. :oops:
Е, ако няма ефект за комина, то поне да падне нагара от печката.
egomen66 - майстор
chungata написа:
lov написа:
У на мен ми е интересно дърт мъжага па още вярва в Дядо Коледа. :lol: Не че няма и тука други из форума. :-D

То ако имаше такъв вълшебен химикал знаеш ли какъв страшен бизнес щеше да настане. Че чак със закон щеше да се наложи използването му. :oops:
Е, ако няма ефект за комина, то поне да падне нагара от печката.
lov написа:

ArturDent написа:
Абе много ме гложди мисълта какво аджеба съдържат тези прахчета, как точно почистват.
Изобщо работят ли или са само заради парите.

Също ми е интересно някой да е имам проблем с комина и тези прахчета да са му помогнали или предпазили от повторно запушване/запалване?!
Слагайте от време на време , картофени обелки в огъня. Звучи смешно...Но , пробвайте и пишете. :partyman:
joro_vn - специалист
Ама пресни или изсушени ? :?
n.ganev - майстор
По това време всяка година хвърлям у кутеля една шашка тротил и изчиства всичко :cool:
infomar
joro_vn написа:
Ама пресни или изсушени ? :?
Целта е това което сложиш да създаде ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА и да се запали комина за да изгори натрупаният налеп който гори с до 2000 гр. температура. Може да сложиш бензин, нафта, спирт....или каквото искаш друго в горящите дърва, но в умерено количество. При запалването му може да изгори налепа, но може от високата температура да се напука стената, от дупчици в него да излязат пламъци и да запалят нещо. Изкуственото създаване на пожар едва ли ... поне според мен... е най-добрият начин да го почистиш. С четка се почиства частично, но налепът си остава.

Това с обелките на картофи е народен фолклор, че се създавали киселинни пари които разлагали отлаганията. Трябва обаче сигурно да изгориш 500 кила обелки за да имаш ефект. До сега реално не съм чул някой да е правил изследване и да е доказал ползата им. Това, че не се самозапалва след прилагането им едва ли се дължи на тях, а на стечение на обстоятелства.
lov - майстор
То малко отклонение от темата но пак е свързано. Кога си правих камината ползвах съветите на колеги дето бяха правили такива. От тях копирах така да се каже конструкцията. Само вертикални плоскости и нямам плоски топлообменници или както им викат езици. В место такива хоризонтално разположени шахматно тръби. Така няма хоризонтална част да се задържат наслагвания а дойде ли момента кога станат много просто я зареждам с сухи дърва спирам помпата и я дебна известно време при температура на завиране. Всичката гадост почва да се топи и стича в огнището и съответно се вижда и как гори. Та това е начина с който се боря с отлаганията по котела и за това време не съм имал ядове.
За кумина освен четката и редовно чистене друго не знам.
DimitarD - специалист
chungata написа:
Румен Динчев написа:
...........Неговият съвет беше да си купувам всеки месец според големината на комина прахчета "Черен Петър"продават се в железарските магазини.При добре разпален котел се слагат в достатъчно количество,при мен са 6-8 кутийки,горят много слабо за около 2часа,но ефекта е поразителен,стените на котела стават бели без нито една сажда,а комина си е чист без налеп.Успех
А как да сложа такива прахчета в пелетната камина? Дайте идея :? Казвате, че се слагат в добре разпален котел. Да но при камината не виждам друг начин освен през шнека. Но пък това са прахчета и вероятно ще го задръстят :проба: И колко прахчета най-много да сложа, че прекаляването не е опция?

Пробвано с 5 броя прахчета /за котел/ с нулев ефект за котела и комина.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Запали се комина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: