Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Christo - майстор
Удължаването на пътя на димните газове има смисъл, когато се увеличава контактуването на пушека със стените на котела, които от другата страна са в контакт с водата. Ламарина по средата, хваната някак си, и да свети от нагряване, най-много да се изкриви и да изгори във времето. Турболаторите са много ефективни при водотръбните котли, защото принуждават пушека да се движи по спирала в тръбите и по този начин увеличават контакта на пушека с тръбите. Друго е, ако се направи куха плоскост, пълна с вода, която да участва в циркулацията, но става сложно за изработка.
Miro4774 - специалист
Боби с какъв котел си? Днес или утре ще пробвам да го преградя както вашият. Как сте захванали горните прегради в самата водна риза? Мисля, че сте пуснали винкели с болчета за да се наредят по ред от за напред.
Miro4774 - специалист
Сега го преградих по този начин комина не е чак толкова топъл но вратичката където е горелката стана по топла.
Miro4774 - специалист
Сега съм настройл помпата да включва на 57 градуса горелката на 60 градуса. Работи на степен 1 влиза в сипатент малко време след това връща тем. до 55 градуса работи до 57 включва помпата и така нататък. Това включване изключване на помпите дали ще има проблем с помпите.
LazarGanev - "Велик майстор"
За помпата няма никакъв проблем, но за котела и за горелката това а абсолютно неправилна работа. Решението си е твое, аз това го написах за другите, които четат :)
Miro4774 - специалист
Проблем е че горелката влиза през 10 мин в съспент? Защото по този начин радиаторите са ми много топли и работи на степен 1. Понеже не съм много запознат мисла, че котел грейко влиза в съспент. Ще има ли някъкав проблем с горелката?
bobi65 - специалист
Miro4774 написа:
Боби с какъв котел си? Днес или утре ще пробвам да го преградя както вашият. Как сте захванали горните прегради в самата водна риза? Мисля, че сте пуснали винкели с болчета за да се наредят по ред от за напред.
не съм правил никакви заварки по котела . Направих една правоъгълна рамка която лежи върху плочата на вторият ход.. На тази рамка едните прегради са захванати долу ниско и в средата.. а другите са захванати горе високо и в средата.. цялата конструкция се изважда като блок когато се чисти котела..
Изолирай си и вратите от вън и вътре .. виж снимките в съшият линк където е скицата ми.
Miro4774 - специалист
Консултирах се с майстор и каза, че Де дитрих има прорези за въздух от към комина в самата водна риза. Взел съм решение да ги запуша и тях и да видя какво ще стане. За сега съм така както писах в предишният ми пост и нямам проблем радиаторите са горещи и не харчи толкова много пелети. Горелката си работи постоянно на степен 1 водата се движи между 55 -61 градуса. :)
Привет,

Отговарям в два поста - този е валиден за миналата година, следващия (доста по-подробен) - за току-що приключилия отоплителен сезон.

Накратко - и аз дълго време висях в неизвестност от разхода на пелетния котел, докато не го пуснах на 30.12.2014.
Котела е български, произведен в Нови Искър - 7 ходов, 38kW; горелката е българска IVG мисля беше, мощност 8-40kW. Отопляват се в момента 2 етажа от по 82m2 - заедно с общи части и всичко. Температурата се поддържа около 18 градуса, тъй като не се живее там все още, но пък за някои довършителни дейности (пък и за тест на отоплението) не може да остане неотоплявана къщата. Обекта е къща, насред полето, кажи-речи. Няма нито една интериорна врата - всичко е отворено.
Засякох разхода и в най-студените дни (от -17 до -6), и в по-нормалните - както днес например:
- студени дни (от -17 до -6): 30кг/24 часа (2 чувала);
- нормални зимни дни (-7 до +1-2): 22кг/24 часа;

Надявам се информацията да е от полза за някого.

п.с.Изолацията е 100мм каменна вата, под вентилируема фасада. На покрива - също.

Поздрави!
Ето го и обещания пост номер 2 - актуален разчет при реален отоплителен сезон, 4 членно семейство с куче и котарак и всички произтичащи от това последствия (общо съотношение 3 жени : 3 мъже).

Изображение

Дори и вземайки предвид, че зимата беше относително топла, разходът ми се струва отличен - вие ще кажете :-)
Реален среден разход: 19,45 кг/24 часа, това заедно с 300л БГВ бойлер.

Поздрави!

Прикачен файл

Pellets 2015-2016.jpg

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: