• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
DKunev - напреднал
Здравейте,

Моля за препоръка как да се справя със следния проблем който забелязвам при парното вкъщи.

Става въпрос за Софийски ТЕЦ в нова сграда. Апартамента има три радиатора - в банята, в спалнята и във всекидневната.

Радиатора в банята работи без забележки, този във всекидневната работи задоволително, но този в спалнята смятам че има проблем. Най-често въпросния радиатор в спалнята или спира да грее или грее само в горната част, като долната е студена. В много редки случаи грее задоволително.

Ето линк към снимка на схемата на вътрешната инсталация и на радиаторите https://drive.google.com/file/d/0B-lTJH ... sp=sharing

Радиаторите са обезвъздушени а инсталацията я попреточих с цел да се отмият гадости тъй като не е ползвано парно до сега и изтече доста пясъкообразна гняз.

Тъй като половината студен радиатор в спалнята ме наведе на мисъл за запушване, проведох следния тест на инсталацията. Тъй като има кран за източване откъм изходната част започнах да източвам първо при всички пуснати радиатори - резултата е силна струя без проблеми.

После започнах по отделно всеки от радиаторите, спряни входящи и изходящи кранове на другите два, пуснат входяш и изходящ на тествания - резултата е следния:
На радиатор 1 - много силна струя, постоянна, чак започва да вие самия радиатор.
На радиатор 2 - силна струя за половин секунда, след което едвам тече. При затваряне на крана за източване и пускане наново се повтаря същото.
На радиатор 3 - Силна струя за половин секунда, след което нормален теч.

Моля ако някой има познания да ми разтълкува какво означават тези признаци.

До сега никога не съм се занимавал с парно, и горното си го измислих сам като тест по пътя на логиката, така че ако е някаква пълна глупост, моля да ме извините :rolleyes:
fbr - майстор
Да не би да има секретни вентили на радиатори 2 и 3. Огледайте добре изходящите изводи на радиаторите. Обикновено врътките са за ключе и са под капаче, и трябва да се развие капачето за да се види.
DKunev - напреднал
Да! Има капачета, който като се отвият има гнездо за шестограм.

Каква е схемата с тези вентили?

Благодаря предварително!
DKunev - напреднал
Досетих се сам какво правят, но и трите са отворени на макс...
fbr - майстор
Гледам че имате и термовентили, махнете им термоглавите и вижте стержените им дали се движат свободно.
DKunev - напреднал
Би ли пояснил как се прави това с термовентила?
fbr - майстор
Термоглавата се сваля, като се развие пръстена, който се навива към термовентила, някои модели пък директно с натискане и завъртане се свалят. След като се свали главата, по средата на вентила ще видиш стержен с дебелината на пълнител за писалка. Та тоя стержен при натискане и отпускане трябва да се движи с ход около 5-10 мм
DKunev - напреднал
Такааа.... Напипахме топлата вода! :)

Значи прегледах термоглавите, измъдрих по пътя на логиката какво е стержена и стигнах до следното заключение.

В банята всичко е ок, защото когато главата е завита при положение 5 на радиатора, стержена си е макс отворен и при затваряне съответно си функционира нормално.

При другите два радиатора още от самото начало ми правеше впечатление че затвори ли се крана от 5 до към 4 и радиатора спира... Сега като отвих главите видях че при пълно отворено(5) на крана, не мога да започна да завивам дори главата към вентила, тоест със самото завиване на главата започвам да спирам потока, а след това и самия кран акос е позатвори и край.

Сега гледайки главата отвътре има една пъпка на притискателя, която мисля да изрежа, за да увелича хода. Звучи ли логично?
fbr - майстор
Ами трябва на място да прецениш. Явно главата и вентила са различни марки и не са съвместими без намеса.
DKunev - напреднал
Оказа се че не мога да ги изрежа тези гадни "пъпки" но захващайки главата само на първия зъб на резбата, позволи приличен поток и вече нещата са под контрол.

Разбира се, щастието никога не е пълно и явно заради вече нормалното налягане в двата радиатора, и двата просълзиха от връзките на изходящите винтили... Предполагам че сега ще трябва притягане леко, нали правилно предполагам?

fbr много благодаря за помощта, дай ми офис на Еконт или адрес до който да пратя бирата :)
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с парно - ТЕЦ в нова сграда" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: