Най - вълнуващия въпрос зимно време.
grants - специалист
Колега ако моето мнение може да ти послужи за някакъв ориентир около цените - преди месец и нещо завърших моята слънчева система. Излезна ми около 1300лв с 150л бойлер и 2 плоски панела , гледам че са ти сложили 200л - няма лошо , но с частите отгоре и по-големия бойлер грубо да стигнеш максимум 1900лв с майсторлъка. Доколкото виждам на теб са ти обявили цена от 3300лв , като дори системата ти е с вакуумнотръбен колектор. Паралелно с моята система братовчед ми изграждаше пак за 150л бойлер с вакуумнотръбен и през малкото слънчеви дни , които имаше през месец Септември имаше проблем с прегряването и не ми се мисли за лятото.
Та можеш да седнеш и да си премислиш нещата от офертата , защото 3300лв не са малко пари за слънчева инсталация , пресметни си след колко време ще им избиеш инвестицията , според мен не по-рано от 7-8 години :?
filmatoplo - майстор
Когато съм правил с вакуумни панели ,разчета ми беше 15 тръби за 100 литра вода ,и тръбния път е важен и изолирането му ,дебит на помпата и хубав диф термостат.
bogi_86 - напреднал
Здравейте. Тъй като не успях да измисля друго решение на проблема с несостатъчният дебит от сондажа един по запознат човек ни даде съвет че с примерно резервоар за вода от 5000литра няма да има проблем дори и в него да си сложи още една помпа за поливна система. Но въпросът е ако не го вкопая (тъй като трябва да му правя бетонно легло или поне така казаха от фирмата производител) то как да го изолирам с какво и колко :) за да не губя от топлината на извадената вода пък и лятото да не се загрява тъй като ще ползвам и охлаждане с ТП.
блгодря
mindless - специалист
Идеята с необходимия дебит от сондажа е пряко свързана с количеството енергия, което ти е нужно за отопление и което може да отнемеш от нея т.е. няма как този проблем да го решиш с резервоар.

Не знам кой е правил изчисленията, но е ако е сметнал, че ти трябват 3м³/час това е така, заради количеството енергия, което може тази термопомпа да отнеме от тези 3м³/час т.е. ако ти не разполагаш с тази енергия, това че ще прехвърляш водата през резервоар, няма да ти я даде, дори напротив, особено ако е надземен. С резервоара може само да осигуриш дебит към термопомпата, но не и енергия. Погледнах, че тази термопомпа е 17kW, според мен по-добро решение в ситуацията е да наблегнеш на изолация, която би намалила топлозагубите, което ще ти позволи да минеш на по-малка термопомпа. 13кW версия на тази марка има нужда от ~2200л/час, а 10kW от ~1700л/час, както може да видиш тук

Аз повече бих се кахърил тая вода в тези количества, които ще помпиш после какво ще я правиш. Надявам се не мислиш да я пускаш в канализацията...
шоп - майстор
bogi_86 написа:
един по запознат човек ни даде съвет че с примерно резервоар за вода от 5000литра
бягай далеч от този "запознат човек"

послушай mindless, много точно ти е обяснил, защо не работи тази идея и каква е логиката.
bogi_86 - напреднал
Ами аз вече наистина не зная какво да правя. Всеки различно ми говори. Този "запознатият" казва че ще стане така защото така или иначе ще си има постоянна циркулация на водата.
Друг (производител на ТП от Монтана) пък ми казва че дебита ще ми е достатъчен тъй като ТП (20Kwh) няма да ми работи повече от 40мин продължително, дори с изолацията която съм предвидил щеработи примерно 15-20мин и ще почива по толко ако не и повече. Той също ми казва да слагам задължително буфер 15-20л на Kw. По този начин ТП подгрява тези да кажем 300-400л и цялата система изключва и след това работи само циркулационна помпа до определно спадане на температурата и чак тогава пак се включва ТП и от там се получават тези прекъсвания по 20-30мин през които реално ще ми възстановява водата в сондажа.
От друга страна друг (производител на ТП от София) пък ми казва че за площта която ще отоплявам (по оферта 130кв.м. подово + 2 стаи по 12кв.м които времмено ще се отопляват) че 13kwh помпа ще ми стига и никакви буфери и така помпата ще работи постоянно и ще ти стига дебита.
bogi_86 - напреднал
filmatoplo написа:
.Сметки го че ще си купиш скъпата ТП .
Ами няма проблеми принципно, би ли ми казал от скъпите какъв КОП мога да очаквам. Някъде четох че има опция да се поръчат с допълнителни ел нагреватели ако не се лъжа за всеки случай за примерно най студените дни (15-20 дена в годината). Благодаря
mindless - специалист
Общо взето всичко, което са ти казали е вярно, но е въпрос на изчисления. За тази квадратура 17кW термопомпа и на мен ми се виждат доста, но няма как да знам дали е така.

Личното ми мнение е, че е по-правилно да се насочиш към по-малка термопомпа, отколкото към воден резервоар, който е допълнителен разход, а идеята на система вода-вода е именно пестене на разходи. Също и нуждата от още една помпа не е за пренебрегване. Преди доста време бях чел, че добре проектирана система вода-вода, трябва да има разход на помпите нещо от около 3% от общия разход (но може и да не помня добре), защото понякога печалбите от по-добрия източник на топлина (в случая сондажна вода) се губят в разходи за помпи. Разликата между въздух-вода и вода-вода при не чак толкова екстремни минусови температури не е голяма и спокойно може да я изхарчиш в ток за помпи.

Но не ми отговори все пак, какво мислиш да правиш изпомпаната вода...
jabata - специалист
mindless написа:
Но не ми отговори все пак, какво мислиш да правиш изпомпаната вода...
Само дано не е в канализацията. Въпреки че всички случаи на Термопомпи Вода-Вода които знам, пращат водата в канализацията :shock: Което за мене освен че е немърливост, трябва да бъде и наказуемо. Водата, особено подземната е незаменим природен ресурс, който в никакъв случай не трябва да бъде пропиляван, като се прати в канализацията. Тя трябва посредством друг сондаж, който играе ролята на попивен кладенец да се праща обратно в почвата.
6osi6 - майстор
bogi_86 написа:
1.8куб/час
1800 л/ч. вода с температура 11°C, която се връща обратно с температура 6°C, в kcal са 1800 × 5 = 9000 kcal.
9000 kcal = 10.5 kWh, при условие, че помпата може да отнеме 5°C, от температура на водата с 11°C.

Водата трябва да се инжектира обратно в земята на разстояние около 20 м. от подаващия сондаж. Защо трябва да е така, питай някой геолог. При тази схема помпата ще ти се товари по-малко.

Тема "сондаж с малък дебит - сега накъде?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: