• 1
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • 170
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
pspavlov - помощник
Здравейте, търся майстор за направата и монтажа на кутия
с пелетна горелка Грейко под Виадрус 29kw, 5 секции. Обекта е близо до гр.София.
Каква сума да приготвя за изпълнението?
Малкия - специалист
Здравейте.
Благодарение на хората, които са споделили опита си с преработката на своите котли. Ще се опитам накратко да представя какво направих.
Преди имах котел виадрус 4 секции. Топлехме се на дърва, около 10-12 кубика на сезон горяхме, като икономисвахме. Тази година преработих котела. Котела от 4 секции го направих 9. Дигнах го на кутия на която монтирах горелка екоенергия 25кВ.
Тази година закупих въглища. Взех 4 тона "бобовдолски", докараха ми ги едни перничани, вероятно са пернишки, взех ги на 220 лв тона. Не препоръчвам да се взимат въглища от перник. Въглищата правят шлака, запушват горелката, не отдават особено топлина, не успяват да дигнат градусите в системата ми. Закупих още 2,5 тона въглища от бобовдол, може би са от там, въглищата горят по-добре, но оставят много пепел. Сега мешам двата вида въглища за да вървят. В това меко време горя около 35 килограма на денонощия, което е доста. Предполагах, че ще съм до 20 килограма, но уви. На около 100 килограма въглища изхвърлям около 20 килограма шлака и пепел. На всеки 3 дни трябва да чистя котела....
Системата ми е с трипътен вентил и буферен съд. В момента ми е голям проблем, че водата ми циркулира на гравитачен принцип...което не би трябвало да е така, защото системата не е с голями фи тръби. Проблемът е в това , че не циркулира през всички радиатори и не мога да постигна еднаква температура в помещенията. Циркулационните ми помпи се управляват от контролера. ЦП за кръга буфер-инсталация спира когато постигне нужната зададена температура в помещението в което съм поставил датчика на контролера. Дори и на спряла помпа, през радиатора в това помещение циркулира вода, и е топло. ЦП не ми включва за да прекара топла вода през всичките радиатори.
За хората, които искат да се захванат с това начинание. Моя опит ми показа следното. Това не е за хора, които нямат особено много свободно време. Труда за направата беше тежък и убих много часове. Ако сте решили да се топлите с горелка и да изгаряте въглища, само домбаски. За мен лично се губи ефекта от автоматичното горене като трябва да ставам като коминочистач на всеки 3 дни. По-чисто ни беше на дърва :). Следващата година със сигурност ще взимам пелети и тогава ще стане ясно дали се минах с цялата галимация..
Ще се опитам да кача снимки като разбера как :)
m.eit - специалист
Малкия написа:
Здравейте.
Благодарение на хората, които са споделили опита си с преработката на своите котли. Ще се опитам накратко да представя какво направих.
Преди имах котел виадрус 4 секции. Топлехме се на дърва, около 10-12 кубика на сезон горяхме, като икономисвахме. Тази година преработих котела. Котела от 4 секции го направих 9. Дигнах го на кутия на която монтирах горелка екоенергия 25кВ.
Тази година закупих въглища. Взех 4 тона "бобовдолски", докараха ми ги едни перничани, вероятно са пернишки, взех ги на 220 лв тона. Не препоръчвам да се взимат въглища от перник. Въглищата правят шлака, запушват горелката, не отдават особено топлина, не успяват да дигнат градусите в системата ми. Закупих още 2,5 тона въглища от бобовдол, може би са от там, въглищата горят по-добре, но оставят много пепел. Сега мешам двата вида въглища за да вървят. В това меко време горя около 35 килограма на денонощия, което е доста. Предполагах, че ще съм до 20 килограма, но уви. На около 100 килограма въглища изхвърлям около 20 килограма шлака и пепел. На всеки 3 дни трябва да чистя котела....
Системата ми е с трипътен вентил и буферен съд. В момента ми е голям проблем, че водата ми циркулира на гравитачен принцип...което не би трябвало да е така, защото системата не е с голями фи тръби. Проблемът е в това , че не циркулира през всички радиатори и не мога да постигна еднаква температура в помещенията. Циркулационните ми помпи се управляват от контролера. ЦП за кръга буфер-инсталация спира когато постигне нужната зададена температура в помещението в което съм поставил датчика на контролера. Дори и на спряла помпа, през радиатора в това помещение циркулира вода, и е топло. ЦП не ми включва за да прекара топла вода през всичките радиатори.
За хората, които искат да се захванат с това начинание. Моя опит ми показа следното. Това не е за хора, които нямат особено много свободно време. Труда за направата беше тежък и убих много часове. Ако сте решили да се топлите с горелка и да изгаряте въглища, само домбаски. За мен лично се губи ефекта от автоматичното горене като трябва да ставам като коминочистач на всеки 3 дни. По-чисто ни беше на дърва :). Следващата година със сигурност ще взимам пелети и тогава ще стане ясно дали се минах с цялата галимация..
Ще се опитам да кача снимки като разбера как :)
Според мен трябва да потърсиш съвет от собствениците на полски ретортни горелки и да си оправиш настройките на горелката,а в най-топлите стаи да си поставиш вентили със термоглави а стайният термостат да преместиш в най-трудно отопляемото помещение,там може да не слагаш вентил със термоглава!-Във тази тема могат много да ти помогнат. viewtopic.php?f=10&t=58453 :weedman:

пп.Всъщност необходимо е да си регулираш радиаторите по дебит,ако нямаш секретни вентили става и със стандартните като най-лесно загряващите радиатори ги притваряш(примерно от напълно затворено положение отваряш от един до два и половина оборота на вентила)докато започнат да загряват равномерно всички радиатори!
:supz:
Като чета мнението ти явно не си поставил необходимите прегради вътре в котела щото големият виадрус монтиран на кутия със необходимите модификации, е много добра машина за поемане на топлинна енергия !
:weedman:
gnt69 - майстор
Малкия написа:
Здравейте.
За циркулацията на гравитачен принцип съм монтирал такава клапа пружинкова. Циркулация има само когато работи помпа.
http://www.shop.bg-maistor.com/images/s ... klapan.jpg
Малкия - специалист
Здравейте.
Котела съм го направил 6 ходов. Ако изходящите газове са ни параметър по който съдим дали работи ефективно котела, то те много рядко са повече от 5 градуса над изходящата температура. С домбаски въглища ми бяха стигнали веднъж близо 90 градуса, като това е най-високата стойност на изходящите газове, която съм засичал. Тези гадни въглища "бобовдослите" рядко дигат над 70 градуса, при положение, че поддържам 63 на водата.
С котролера доста съм си поиграл. Първите пускания горях по над 60 килограма.
Възвратната клапа в моя случай няма да помогне, защото водата си ми циркулира в правилната посока. Евентуално ако повлие като местно хидравлично съпротивление достатъчно голямо да прекъсне потока.
С радиаторните вентили отдавна бях направил балансирането на потоците през радиаторите. Сега явно ще трябва пак да си поиграя, като в момента имам два режима на работа, с и без ЦП.
gnt69 - майстор
Малкия написа:
Здравейте.
Възвратната клапа в моя случай няма да помогне, защото водата си ми циркулира в правилната посока. Евентуално ако повлие като местно хидравлично съпротивление достатъчно голямо да прекъсне потока.
Е така де нали искаш да пребориш гравитацията. Гравитацията не може да пребори пружината само помпата.
Малкия - специалист
Малко снимчици.

Прикачен файл

WP_20170803_20_50_49_Pro.jpg

Прикачен файл

WP_20170803_20_51_09_Pro.jpg

Прикачен файл

WP_20170610_12_00_11_Pro.jpg

Прикачен файл

WP_20171112_10_20_41_Pro.jpg

Прикачен файл

WP_20171026_15_36_37_Pro.jpg
filmatoplo - майстор
За сега само горивото куца .
Малкия - специалист
filmatoplo написа:
За сега само горивото куца .
Горивото е много зле. Направо се чудя как ще изкараме зимата, при положение, че още не е започнала :). Котела е станал за чистене, а най-голямото притеснение ми е за комина. Усещам как на връх нова година ще се катеря по покрива :cry:

Прикачен файл

WP_20171117_11_27_31_Pro.jpg

Прикачен файл

WP_20171117_11_27_01_Pro.jpg
mircho82 - помощник
Здравейте, попаднах на тази тема снощи и я изчетох за 3 часа :-D . Видях се и аз в чудо с Виадруса и пелетна горелка Bisolid 35 R tsc , най-вече от към горене. Тези дни го запалихме и гори от 7 дена, като на 24 часа ми харчи по 5 чувала пелети дървесни по 15кг( бук и габър), което е адски много и скъпо по изчисления. Котела е 6 секции Виадрус у22, горелката е на вратата и отоплявам два апартамента по 100кв . Котела е в гаража , а живеем на 5 и 6 етаж, пътя е доста дълъг. До сега с дърва карахме от 25 до 30 кубика на сезон, но сега този разход ме убива. След дълги размисли и четене започнах някакви преправяния в горивната камера. Късно видях за този начин на повдигане на котела и засега ще остана така , но ще видим резултата. До сега нямаме никакви замервания, темп на водата е настроена на 67гр. (само това знам и виждам , другото е заключено :vom: )
Изходящите газове явно са доста големи защото чувам как фука през кумина и неможеш да го пипнеш- пари яко. Та реших да разчупя малко газовете и да ги забавя, вече бях измислил и нарязал ламарините и днес ги наслагах. Резултат ще видя утре след изчисления на разхода. За сега усетих, че температурата на комина е доста по слаба, може да се пипа. Ще кача и снимки на препядствията, за сега само скица . [img]
Прикачен файл:
0-02-05-3c7255bc75b3a3a1b5a6068b4a49987e979f692c86687aa2cc9ca52269bd0999_full.jpg
[/img]
  • 1
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • 170

Тема "Виадрус на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: