• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 50
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
huntered - специалист
и на пауза
mitashki911 - специалист
nikisv написа:
filmatoplo написа:
:) Един клиент с GP тества смес пелети -дърво и слънчоглед ,гори ги само иска почистване .
Микс дърво слънчоглед 1 към 1 ги гори без проблем .Пробвах само слънчогледови но след час два работа се задръства шнека чак от не изгорели пелети явно трябва промяна на заводските настройки.
Аз съм направил самопочистване на 30 мин. на 3 степени и нямам проблем.
huntered - специалист
Да актуализираме малко темата:
Есента на 2017г. си направих изолация на къщата с 10 см.EPS. Монтирах си и стаен термостат greenecotherm безжичен.
В сравнение с миналата зима, се учудих че разхода ми драстично намаля. Тази зима горих само дървесни пелети. И да се похваля разхода ми до момента е 2,5т пелети от смърч и бук - уж 50/50.
Със термостата си възстанових заводските настройки на горелката и нищо не съм променял.
Явно изолацията си оказа влияние. Ще видим лятото как ще е без климатици.
Здравейте! Предстои ми минаване на пелетен котел от такъв на твърдо гориво(въглища и дърва). Ще се отопляват 2 етажа, около 140 м2. 10 панелни радиатора и 2 лири плюс бойлер 80 л., като бойлера ще работи, когато няма слънце( имам и слънчев колектор). Радиаторите ми са с размери: 3× 200х60 см., 3×220×50см, 2×120×60см,1×80×60см,1×60×60см и две лири. Спрял съм се на Pelleterm v4 LT 25kw плюс горелка 25 kw, но майсторите(които не са от дистрибутора, а други, които са самозвани) ме убеждават , че тази мощност, няма да ми е достатъчна и, че трябва да взема 32 kw+ горелка 32kw. Имам частична вътрешна изолация на някои външни стени. Външните стените на първия етаж са каменна зидария(около 60 см.)Дограмата е сменена PVC, но двоен стъклопакет.Кой котел да избера, според Вас?
Последна промяна от PRANDEL на пон окт 08, 2018 10:24 am, променено общо 1 път.
borkata99 - специалист
Взимай 25 кВ спокойно.
Аз съм с подобна квадратура в + и 250 л. бойлер вързан към 2 слънчеви панела.
Шеста зима ще карам на пелети с 25 кВ горелка GP IV+котел DAKON 25 който преди това го търкалях 8 зими на въглища.
Системата си работи много добре без суперлативи. Аз съм доволен, цялата вила се отоплява нормално според нуждите ни.
Рядко всички са отворени на 3 или 4 - според зависи. Бойлера постоянно, той си е с термоклапан и толкова години досега не съм имал проблеми с него.
Но всичко е много относително. Ти като му хванеш колая на твоята система и си "6". :cool:

Това е според мен. :wink:
Благодаря за отговорите! Значи 25 kw ще е :)
huntered - специалист
пон окт 08, 2018 10:21 amPRANDEL написа:
Благодаря за отговорите! Значи 25 kw ще е :)
Бих казал, че ще останеш много доволен. Даже ще имаш шанс да закачиш и още някой радиатор. Аз пуснах и на барбекюто кръг с 2 радиатора. Ще видим тази зима как ще е с разхода.
Давай смело и само добри пелети си купувай. Не щади средства за пелети. Изплащат се.
venyfill - напреднал
Здравейте колеги, при днешното подкарване на горелката се появи следният проблем след запалването на пелетите при режим на работа 18 киловата N:4, както шнека си подаваше пелети ми се причу, че скрапера на горелката се премести... след малко пак ми се счу че мръдна, отварям вратичката да погледна вътре и гледам скрапера се отворил на половина и докато се чудя какво става пак мръдна напред!
Пелетите изпадаха а горелката подължава да си работи а шнека да подава пелети докато скрапера съвсем се отвори. Изумен съм що за чудо беше това. Спрях горелката от менюто и се зачудих какво става. По принцип миналата седмица след пускане на горелката след 3 седмици изключено захранване не можах да я подкарам с термостата оказа се че буксата comunication не дава добър контакт и се наложи да я поразмърдам за да мине горелката от режим OFF в режим ON. Поразгледах advanced менюто да си припомня настройките и ми направи впечатление че в менюто SCRAPER --> Active 0:off, 1:on, беше 0:1 N:0, видях в настройките дадени от колегата че там трябва да е N:1 и го нагласих на 1. Сравних с горелката на братовчеда там пак е така, с тази разлика че аз имам още 4 подменюта за скрапера, които не намирам в другата горелка, та се чудя какво да правя с това. След три запалвания видях, че скрапера се отваря след известно време след запалване на горелката и реших да върна стойността на SCRAPER --> Active 0:off, 1:on на 0:1 N:0. Проблема с отварянето на скрапера по време на горенето изчезна, обаче сега пък след спиране на горелката и изгасване или запалване скрапера не се задейства... това изглежда е менюто, което разрешава да работи скрапера... Някакви такива проблеми да сте имали?
huntered - специалист
Active 0:1 n:1 активна
Scrape delay m 0:1 n:1 време за почистване 1минута
Interation n 0:2 n:2 брой излизания на езика
It.delay s 0:15 n:15 през 15 секунди почистване на езика
В меню advanced можеш да тестваш
Scraper. Menu test, manual test, scraper out in, след това abort.
Нямал съм подобен проблем.
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 50

Тема "Котел pelletherm 18v4 lt и горелка gp 18_sc" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: