nikisv написа:Аз съм направил самопочистване на 30 мин. на 3 степени и нямам проблем.filmatoplo написа:Микс дърво слънчоглед 1 към 1 ги гори без проблем .Пробвах само слънчогледови но след час два работа се задръства шнека чак от не изгорели пелети явно трябва промяна на заводските настройки.Един клиент с GP тества смес пелети -дърво и слънчоглед ,гори ги само иска почистване .
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
huntered
- специалист
497 мнения в "Котел pelletherm 18v4 lt и горелка gp 18_sc"
mitashki911
- специалист
huntered
- специалист
Да актуализираме малко темата:
Есента на 2017г. си направих изолация на къщата с 10 см.EPS. Монтирах си и стаен термостат greenecotherm безжичен.
В сравнение с миналата зима, се учудих че разхода ми драстично намаля. Тази зима горих само дървесни пелети. И да се похваля разхода ми до момента е 2,5т пелети от смърч и бук - уж 50/50.
Със термостата си възстанових заводските настройки на горелката и нищо не съм променял.
Явно изолацията си оказа влияние. Ще видим лятото как ще е без климатици.
Есента на 2017г. си направих изолация на къщата с 10 см.EPS. Монтирах си и стаен термостат greenecotherm безжичен.
В сравнение с миналата зима, се учудих че разхода ми драстично намаля. Тази зима горих само дървесни пелети. И да се похваля разхода ми до момента е 2,5т пелети от смърч и бук - уж 50/50.
Със термостата си възстанових заводските настройки на горелката и нищо не съм променял.
Явно изолацията си оказа влияние. Ще видим лятото как ще е без климатици.
Здравейте! Предстои ми минаване на пелетен котел от такъв на твърдо гориво(въглища и дърва). Ще се отопляват 2 етажа, около 140 м2. 10 панелни радиатора и 2 лири плюс бойлер 80 л., като бойлера ще работи, когато няма слънце( имам и слънчев колектор). Радиаторите ми са с размери: 3× 200х60 см., 3×220×50см, 2×120×60см,1×80×60см,1×60×60см и две лири. Спрял съм се на Pelleterm v4 LT 25kw плюс горелка 25 kw, но майсторите(които не са от дистрибутора, а други, които са самозвани) ме убеждават , че тази мощност, няма да ми е достатъчна и, че трябва да взема 32 kw+ горелка 32kw. Имам частична вътрешна изолация на някои външни стени. Външните стените на първия етаж са каменна зидария(около 60 см.)Дограмата е сменена PVC, но двоен стъклопакет.Кой котел да избера, според Вас?
Последна промяна от PRANDEL на пон окт 08, 2018 10:24 am, променено общо 1 път.
filmatoplo
- майстор
25цата.
borkata99
- специалист
Взимай 25 кВ спокойно.
Аз съм с подобна квадратура в + и 250 л. бойлер вързан към 2 слънчеви панела.
Шеста зима ще карам на пелети с 25 кВ горелка GP IV+котел DAKON 25 който преди това го търкалях 8 зими на въглища.
Системата си работи много добре без суперлативи. Аз съм доволен, цялата вила се отоплява нормално според нуждите ни.
Рядко всички са отворени на 3 или 4 - според зависи. Бойлера постоянно, той си е с термоклапан и толкова години досега не съм имал проблеми с него.
Но всичко е много относително. Ти като му хванеш колая на твоята система и си "6".
Това е според мен.
Аз съм с подобна квадратура в + и 250 л. бойлер вързан към 2 слънчеви панела.
Шеста зима ще карам на пелети с 25 кВ горелка GP IV+котел DAKON 25 който преди това го търкалях 8 зими на въглища.
Системата си работи много добре без суперлативи. Аз съм доволен, цялата вила се отоплява нормално според нуждите ни.
Рядко всички са отворени на 3 или 4 - според зависи. Бойлера постоянно, той си е с термоклапан и толкова години досега не съм имал проблеми с него.
Но всичко е много относително. Ти като му хванеш колая на твоята система и си "6".

Това е според мен.

Благодаря за отговорите! Значи 25 kw ще е 

huntered
- специалист
пон окт 08, 2018 10:21 amPRANDEL написа: Благодаря за отговорите! Значи 25 kw ще еБих казал, че ще останеш много доволен. Даже ще имаш шанс да закачиш и още някой радиатор. Аз пуснах и на барбекюто кръг с 2 радиатора. Ще видим тази зима как ще е с разхода.![]()
Давай смело и само добри пелети си купувай. Не щади средства за пелети. Изплащат се.
venyfill
- напреднал
Здравейте колеги, при днешното подкарване на горелката се появи следният проблем след запалването на пелетите при режим на работа 18 киловата N:4, както шнека си подаваше пелети ми се причу, че скрапера на горелката се премести... след малко пак ми се счу че мръдна, отварям вратичката да погледна вътре и гледам скрапера се отворил на половина и докато се чудя какво става пак мръдна напред!
Пелетите изпадаха а горелката подължава да си работи а шнека да подава пелети докато скрапера съвсем се отвори. Изумен съм що за чудо беше това. Спрях горелката от менюто и се зачудих какво става. По принцип миналата седмица след пускане на горелката след 3 седмици изключено захранване не можах да я подкарам с термостата оказа се че буксата comunication не дава добър контакт и се наложи да я поразмърдам за да мине горелката от режим OFF в режим ON. Поразгледах advanced менюто да си припомня настройките и ми направи впечатление че в менюто SCRAPER --> Active 0:off, 1:on, беше 0:1 N:0, видях в настройките дадени от колегата че там трябва да е N:1 и го нагласих на 1. Сравних с горелката на братовчеда там пак е така, с тази разлика че аз имам още 4 подменюта за скрапера, които не намирам в другата горелка, та се чудя какво да правя с това. След три запалвания видях, че скрапера се отваря след известно време след запалване на горелката и реших да върна стойността на SCRAPER --> Active 0:off, 1:on на 0:1 N:0. Проблема с отварянето на скрапера по време на горенето изчезна, обаче сега пък след спиране на горелката и изгасване или запалване скрапера не се задейства... това изглежда е менюто, което разрешава да работи скрапера... Някакви такива проблеми да сте имали?
Пелетите изпадаха а горелката подължава да си работи а шнека да подава пелети докато скрапера съвсем се отвори. Изумен съм що за чудо беше това. Спрях горелката от менюто и се зачудих какво става. По принцип миналата седмица след пускане на горелката след 3 седмици изключено захранване не можах да я подкарам с термостата оказа се че буксата comunication не дава добър контакт и се наложи да я поразмърдам за да мине горелката от режим OFF в режим ON. Поразгледах advanced менюто да си припомня настройките и ми направи впечатление че в менюто SCRAPER --> Active 0:off, 1:on, беше 0:1 N:0, видях в настройките дадени от колегата че там трябва да е N:1 и го нагласих на 1. Сравних с горелката на братовчеда там пак е така, с тази разлика че аз имам още 4 подменюта за скрапера, които не намирам в другата горелка, та се чудя какво да правя с това. След три запалвания видях, че скрапера се отваря след известно време след запалване на горелката и реших да върна стойността на SCRAPER --> Active 0:off, 1:on на 0:1 N:0. Проблема с отварянето на скрапера по време на горенето изчезна, обаче сега пък след спиране на горелката и изгасване или запалване скрапера не се задейства... това изглежда е менюто, което разрешава да работи скрапера... Някакви такива проблеми да сте имали?
huntered
- специалист
Active 0:1 n:1 активна
Scrape delay m 0:1 n:1 време за почистване 1минута
Interation n 0:2 n:2 брой излизания на езика
It.delay s 0:15 n:15 през 15 секунди почистване на езика
В меню advanced можеш да тестваш
Scraper. Menu test, manual test, scraper out in, след това abort.
Нямал съм подобен проблем.
Scrape delay m 0:1 n:1 време за почистване 1минута
Interation n 0:2 n:2 брой излизания на езика
It.delay s 0:15 n:15 през 15 секунди почистване на езика
В меню advanced можеш да тестваш
Scraper. Menu test, manual test, scraper out in, след това abort.
Нямал съм подобен проблем.
Тема "Котел pelletherm 18v4 lt и горелка gp 18_sc" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература