• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 36
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Човека си пази "Хоухауто" даже гледах в коментарите под клипа, че струвало пари =D> !Да е жив и здрав !
phantom_ - специалист
По добре си смени горелката 😉Където ще се чудиш ще гори ли, няма ли?
чет окт 11, 2018 11:32 amphantom_ написа:
По добре си смени горелката 😉Където ще се чудиш ще гори ли, няма ли?
Е сигурно и това ще стане, но мисля първо да опитам със съществуващата , купуването е лесно, въпроса е да си напрегнем малко мозъчетата!
Иначе съм пробвал и знам със стандартната GP20-кво се получава !!!! [-X
phantom_ - специалист
Трябва задължително някакво моторче да има което да чисти скарата. Мисля че първо от там трябва да започнеш.
чет окт 11, 2018 12:34 pmphantom_ написа:
Трябва задължително някакво моторче да има което да чисти скарата. Мисля че първо от там трябва да започнеш.
Благодаря, ценен съвет, ще помисля по въпроса!!!!! :prayer:
Здравейте колеги, дайте снимки или клипчета на настройките и поведението на вашите грейковци при горене на люспа. Благодаря!!!
kalin72 - майстор
нед окт 14, 2018 11:07 pmTcetcko написа:
Здравейте колеги, дайте снимки или клипчета на настройките и поведението на вашите грейковци при горене на люспа. Благодаря!!!
Аз нищо не съм променил, в сравнение с иглолистните от Брезник (не Пелетисимо!!!), освен качих малко процентите на вентилатора на всички степени. Примерно с 3-4 единици.
andy_forresite - майстор
При горене на буквално на люспа (не под формата на пелети) според мен шнековете на голямата мощност въобще не трябва да спират. Горивото е леко, обемно, бързо запалващо се и бързо изгарящо. Не мисля че трябва силен вентилатор, защото обелките ще се разлетят из котела преда да са се запалили.
А ако питаш за пелети от слънчогледови люспи, тогава ти трябват няколко неща, които важат и за пелетите от дървесина. Принципът е еднакъв, а именно:
1. Всичко по настройките по горивния процес (подаване, пауза, изчакване и вентилатора) зависи от капацитета на шнека - колко грама пелети се подават за изгаряне за определено време. Ние измерваме за 6 минути и умножаваме по 10 за да получим колко кг са за един час (6 х 10 = 60 минути, което е 1 час). Никой няма да чака шнека да върти един час през което време ще се напълни един чувал от над 30 кг.
2. Първата доза - дозата за запълване на горивната скара до ниво 10 мм над отвора за запалката. Това е за да може да ги запали. Първата доза трябва да е между 550 и 580 грама пелети. Получава се като полученото количество за 1 час се раздели на 3600. Виждаш колко пуска за секунда. 580 делено на полученото за секунда ти дава колко секунди да направиш първото зареждане за запалването. Ако към края на зареждането чуеш да падат пелети, намаляваш секундите на първата доза.
3. На мощности 3, 2 и 1 осигуряваш нужното количество пелети. Максимално възможното, което може да изгори, се определя опитно - увеличаваш за мощност 3 секундите подаване докато някои пелетчета отстрани започнат да падат преди да са изгорели или въобще да са се запалили. Стане ли така значи си прекалил със секундите подаване или вентилаторът ти е малко. Разбира се кое от двете от хора с опит. Втора мощност най-лесно се гласи като направиш подаването на пелети наполовината на мощност 3. Примерно ако на трета си направил 5,5 секунди подаване, пауза 45 секунди и вентилатор 48%, за мощност 2 може да зададеш 3 сек/45 сек и 46%. Да, знам че не е точно половината, но преходът от 3 към 2 ще е по-плавен. За мощност 1 търсиш минимално възможното к-во пелети, което да може да поддържа стабилен пламък. % вентилатор ... зависи, но да кажем 43%
Има различни съставки в обелките/люспите от сл. семена. Попадал съм на такива, при които максимално възможното можещо да изгори количество е под 3 кг/час, а съм горял и такива позволяващи по 5 кг час :) с горелка направена за 4 кг/час . Ръчкаш, оставяш да погори, наблюдаваш периодично и при нужда коригираш с малко. Повтаряш докато се получи.
пон окт 15, 2018 1:04 pmandy_forresite написа:
При горене на буквално на люспа (не под формата на пелети) според мен шнековете на голямата мощност въобще не трябва да спират. Горивото е леко, обемно, бързо запалващо се и бързо изгарящо. Не мисля че трябва силен вентилатор, защото обелките ще се разлетят из котела преда да са се запалили.
А ако питаш за пелети от слънчогледови люспи, тогава ти трябват няколко неща, които важат и за пелетите от дървесина. Принципът е еднакъв, а именно:
1. Всичко по настройките по горивния процес (подаване, пауза, изчакване и вентилатора) зависи от капацитета на шнека - колко грама пелети се подават за изгаряне за определено време. Ние измерваме за 6 минути и умножаваме по 10 за да получим колко кг са за един час (6 х 10 = 60 минути, което е 1 час). Никой няма да чака шнека да върти един час през което време ще се напълни един чувал от над 30 кг.
2. Първата доза - дозата за запълване на горивната скара до ниво 10 мм над отвора за запалката. Това е за да може да ги запали. Първата доза трябва да е между 550 и 580 грама пелети. Получава се като полученото количество за 1 час се раздели на 3600. Виждаш колко пуска за секунда. 580 делено на полученото за секунда ти дава колко секунди да направиш първото зареждане за запалването. Ако към края на зареждането чуеш да падат пелети, намаляваш секундите на първата доза.
3. На мощности 3, 2 и 1 осигуряваш нужното количество пелети. Максимално възможното, което може да изгори, се определя опитно - увеличаваш за мощност 3 секундите подаване докато някои пелетчета отстрани започнат да падат преди да са изгорели или въобще да са се запалили. Стане ли така значи си прекалил със секундите подаване или вентилаторът ти е малко. Разбира се кое от двете от хора с опит. Втора мощност най-лесно се гласи като направиш подаването на пелети наполовината на мощност 3. Примерно ако на трета си направил 5,5 секунди подаване, пауза 45 секунди и вентилатор 48%, за мощност 2 може да зададеш 3 сек/45 сек и 46%. Да, знам че не е точно половината, но преходът от 3 към 2 ще е по-плавен. За мощност 1 търсиш минимално възможното к-во пелети, което да може да поддържа стабилен пламък. % вентилатор ... зависи, но да кажем 43%
Има различни съставки в обелките/люспите от сл. семена. Попадал съм на такива, при които максимално възможното можещо да изгори количество е под 3 кг/час, а съм горял и такива позволяващи по 5 кг час :) с горелка направена за 4 кг/час . Ръчкаш, оставяш да погори, наблюдаваш периодично и при нужда коригираш с малко. Повтаряш докато се получи.
Благодаря за подробния отговор колега. От няколко дни си играя с настройките и това, което ме накара да ви помоля да споделите вашите настроики е, че се наложи да намаля подаването на слънчогледовите пелети (които са 8 мм) спрямо иглолистните (които са 6мм) със 1,5 секунди (на 4,5 секунди) И да усиля вентилатора с 10% :? (62%) за да имам пълно изгаряне без да падат в пепелника при 3та мощност. Според мен съм близо до оптималния момент ( за този модел пелети) и обещавам до няколко дни да кача виде с поведението на грейкото ( за да получа градивна критика) при зареждане , палене, мощност 1,2,3 и примерно след 1 час работа. Но преди това имам още някои неща които не са ми ясни.
1во на колко градуса е най добре да се пуска циркуационната помпа и защо? Сега е на 35градуса.
2ро на колко градуса да е максималната температура на водата при положение че когато навън е - 10 - 15 градуса а водата в радиаторите (При старото котле което беше на дърва) е около 55 градуса в нас не се диша
3то някъде в темата прочетох мнение на колега, който твърдеше, че ако засиля вентилатора топлото излиза през кумина, което означава ли, че меката връзка преди кумина трябва да е по студена от температурата на водата ( при грейкото заради високото му КПД)
4то виждал ли е някои устройството за автоматично почистване, което позволява опцията в менюто на грейкото
Знам, че въпросите не са точно за тази тема заради което се извинявам 8-[
LazarGanev - "Велик майстор"
вт окт 16, 2018 1:04 amTcetcko написа:
1во на колко градуса е най добре да се пуска циркуационната помпа и защо? Сега е на 35градуса.
2ро на колко градуса да е максималната температура на водата при положение че когато навън е - 10 - 15 градуса а водата в радиаторите (При старото котле което беше на дърва) е около 55 градуса в нас не се диша
3то някъде в темата прочетох мнение на колега, който твърдеше, че ако засиля вентилатора топлото излиза през кумина, което означава ли, че меката връзка преди кумина трябва да е по студена от температурата на водата ( при грейкото заради високото му КПД)
4то виждал ли е някои устройството за автоматично почистване, което позволява опцията в менюто на грейкото
Знам, че въпросите не са точно за тази тема заради което се извинявам 8-[
1. 60*С, защото така трябва
2. 70-80*С. Сложи си термоглави на радиаторите
3. Вентилаторът трябва да се засилва колкото е необходимо
4. RB няма нужда, а за Expert още не е създадено такова устройство, което не пречи контролерът да има поготовка за бъдеща разработки
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 36

Тема "слънчогледови пелети предимства и недостатъци" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: