Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
чет окт 25, 2018 11:14 amg.botev написа:
Здравейте,

искам да Ви попитам дали е възможно да се сложи горелка Грейко 50KW на котел Експерт 30KW чисто механично, защото не съм при котела да меря отвора в момента.

Като разбира се горелката така се регулира, че да не надвишава тези 30 киловата.

Идеята е, че искам да добявя отоплителни тела за следващата година и 30-ката няма да ми е достатъчна вече. Та тази година да си взема горелка и да продам моята а догодина да сменя и котлето.

Благодаря!
Я сподели първо каква квадратура ще топлиш, че винаги ме е учудвало някой като поиска 50кВт горелка.
g.botev - напреднал
чет окт 25, 2018 11:38 amLazarGanev написа:
Я сподели първо каква квадратура ще топлиш, че винаги ме е учудвало някой като поиска 50кВт горелка.
Отоплявам къща на 4 етажа. 3 етажа по около 100-110 квадрата и един около 70-80. Къщата е без изолация единствено с алуминиева дограма. От тази година имам и прилична покривна изолация, което предполагам ще подобири нещата.

Съответно къщата се намира на няма и 10 метра от езеро, което прави ветрилника през зимата сериозен.

Миналата година нямах проблеми с градуси в къщата около 23-24, но и зимата беше топла. Притеснявам се, че догодина искам да оползотворя и оставащите 30-40 квадрата от четвъртия етаж. Съответно с една 50-ка и буферите, които добавям мисля, че нещата биха били по-добре оразмерени.

От сайта на Грейко гледам, че дори съм и на границата за тормално отопление без изолация дори и на 50-ката.
шоп - майстор
@g.botev, много интересен казус!

Обмисляли ли сте варианта вместо да купувате нова горелка сега и догодина нов котел, да вложите парите в изолация?

Решението разбира се ще си го вземете Вие, но разхода на пелетна 50 киловатова горелка за 400-440м2 неизолирана къща лично на мен няма да ми хареса.

Моята къща е 2 етажа по 100-110м2 и от миналата година добавих мансарда 100-110м + отоплявам една лятна кухня 50-60м2
Всичко това отоплявам с една ТП вода-вода 25-27 до 30 киловата според зависи сондажна вода и вода в ОИ

И ТП работи 1/3 до 1/4 от времето. Демек топля около 350м2 с 6-7-8кв/ч 24ч в денонощието и температура в къщата над 25гр и в лятната кухня около 22 заради кучето което живее там.
Обаче имам изолация + рекуперация на вентилацията :idea:
Успехи!

П.П. ако аз живеех на 10 м от езеро сигурно щях да се топля с термопомпа езеро/вода:-)
g.botev - напреднал
чет окт 25, 2018 12:44 pmшоп написа:
@g.botev, много интересен казус!
Обмисляли ли сте варианта вместо да купувате нова горелка сега и догодина нов котел, да вложите парите в изолация?
Да но инвестицията в изолация е доста по-висока от самата инвестиция, който мога да наравя в момента.

Като тук аз смятам, че при наличие текущо на горелка и котел ако се продадат съответно цената за друга горелка и котел разбира се ще се намали с разликата. Не може да е съизмерима за съжаление със изолация за 15+ хиляди лева в моя случай. Разбира се ако се гледа в преспектива и т.н. нещата са други, но и закупуването на това оборудване с прилична разлика с текущото няма да е напълно излишно дори и при изолация.

Отностно термопомпата да си призная и аз имах идея за тип езеро-вода, но преминаването на международен път, разправии със община, непостоянно ниво на спеменатото езеро ме отказаха :)
andy_forresite - майстор
И да влезе 50 квч горелка в котела 30 квч той най-много да оползотвори 30 киловата. Ти това го постигаш и сега.
Изолацията под керемидите ли е? Такава изолация има смисъл за усвоена таванска част. Когато таванът в подпокривната част събира прах без да се живее на него, изолацията под керемидите е излишна. Нищо не прави.
Засега си дръж отоплението. Можеш да оползотвориш 6 кг на час, което чисто е към 21 киловата. Все едно 10 стаи по 2 квч. Когато не смогва ще помогнеш с електрическо отопление за 5 до 10 дни.
g.botev - напреднал
чет окт 25, 2018 1:43 pmandy_forresite написа:
И да влезе 50 квч горелка в котела 30 квч той най-много да оползотвори 30 киловата. Ти това го постигаш и сега.
Това е основния въпрос дали ще може да влезе. То ясто, че ще работи като 30 кв тази година.

Въпроса е дали да заменя моято горелка + 200 (300) лева за 50-ка.

Там за изолации, стаи и т.н. е друг въпрос :)
чет окт 25, 2018 2:53 pmg.botev написа:
Това е основния въпрос дали ще може да влезе. То ясто, че ще работи като 30 кв тази година.

Карай тая година така, особено щом догодина смяташ да купуваш котлето. Не се харчи, прибери ги в друг джоб или на влог.
После може да ти доди друг акъл.
g.gushterov83 - специалист
Преди две три страници имаше 50-ка на добра цена, та може и на плюс да излезе човека :-D
LazarGanev - "Велик майстор"
чет окт 25, 2018 2:53 pmg.botev написа:

На мен не ми стана много ясен казуса - имаш Expert30 + RB30, а искаш да ги смениш с 50-ки, така ли? Ако е така - нямаш никакви грижи - сменяш горивната камера, кати доплатиш за 50-ка, монтира се съвсем нормално в Expert30 и изобщо няма проблеми да работи и на 50кВт - котелът сиги поема без никакви проглеми - той си е достатъчно преоразмерен. Правил съм го няколко пъти. Няма нужда да сменяш нито горелката, нито котела. После (ако) си сложиш изолация пак може да върнеш малката горивна камера.
andy_forresite - майстор
На каква цена се продават главите за 20, 30, 50, 100 kw? Продават ли резервни изобщо или трябва да се поръчва с някакъв срок за производство и доставка? Редно е от 20 и 30 да имат готови бройки. Хайде другите по-рядко се продават.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: